Аналізуємо виконання президентської програми: обіцянка балотуватися лише на один термін

Читать на русском
Чи піде Володимир Зеленський на другий термін. Слово і діло розібралося, що про це говорило його оточення і він сам.
Слово і діло

Після того як Володимир Зеленський перетнув екватор свого президентського терміну, ще більш актуальним стало питання, чи буде він балотуватися повторно у 2024 році. Відповідь на це, в принципі, можна знайти в його передвиборчій програмі, але ж ми знаємо, що політики не завжди її виконують. «Слово і діло» обіцянку за обіцянкою аналізує цей документ і сьогодні поговоримо про один із найцікавіших пунктів – «балотуватися лише на один президентський термін».

«Одразу хочу запевнити – йду на один термін, щоб змінити систему заради майбутнього», – з цієї обіцянки і розпочинається передвиборча програма.

Для початку пропонуємо подивитися, як змінювався президентський рейтинг Володимира Зеленського та рівень довіри до нього за час каденції. Нагадаємо, що у другому турі виборів за Зеленського проголосували 73,2% виборців.

За даними групи «Рейтинг», за місяць після інавгурації – у червні 2019 року – Зеленському довіряли 67% опитаних українців (не довіряли 26%).

У листопаді 2019 року, за результатами опитування Київського міжнародного інституту соціології, до президента позитивно ставилися 52% громадян негативно – 19%.

Знову група «Рейтинг»: у середині грудня 2019 року роботою президента було задоволено 62% українців, незадоволені – 25%. На початку 2020 року Зеленський був лідером довіри серед політиків: йому довіряли 59% опитаних, не довіряли – 32%.

За результатами першого року роботи президента Зеленського йому довіряли 57% громадян, не довіряли – 37% (дані «Рейтингу»). Проголосувати за нього у травні 2020 року були готові 39,3% опитаних (серед тих, хто голосує та визначився з вибором), у другому турі Зеленський теж переміг би.

У вересні 2020 року, за даними «Рейтингу», 35% опитаних було задоволено діяльністю президента, 57% – не задоволено. Також Зеленський був лідером президентського рейтингу – його готові були підтримати 29% серед тих, хто визначився і мають намір брати участь у голосуванні.

У листопаді 2020 року Зеленський очолив рейтинг довіри до політиків: довіряли йому 46% опитаних, не довіряли – 51%. У грудні йому довіряв 41% опитаних, не довіряли – 56%. Роботою президента було задоволено 32% громадян проти 65% незадоволених.

Гірше, ніж очікували виборці, але краще, ніж сподівалися опоненти: як пройшли 2,5 роки роботи ЗеленськогоВолодимир Зеленський пройшов половину президентського шляху. «Слово і діло» пропонує подивитися, як експерти оцінюють роботу президента.

У лютому 2021 року, за даними опитування «Рейтингу», Зеленський знову був першим за рівнем довіри: 44% довіряли, 54% – ні. Він також очолив президентський рейтинг.

За підсумками двох років на посаді президента України, за даними «Рейтингу», Зеленський знову був лідером за рівнем довіри до політиків: 46% – довіряли, 51% – ні. На найближчих виборах за нього були готові проголосувати 30,2% тих, хто визначився. У другому турі Зеленський також випередив би теоретичних суперників.

Наприкінці 2021 року на найближчих виборах за Зеленського проголосували б 24,2% опитаних «Рейтингом» (серед тих, хто голосуватиме та визначився з вибором).

Крім того, президент очолив рейтинг довіри до політиків: йому довіряли 38% опитаних, не довіряли – 61%. Такий високий рівень недовіри, з одного боку, є неприємним «дзвіночком» для Зеленського, але з іншого, як з'ясувало «Слово і діло», це нормальна тенденція: не лише в Україні, а й в інших західних країнах населення критично ставиться до влади.

Також наприкінці року Київський міжнародний інститут соціології провів опитування та з'ясувалося, що 58,2% українців проти того, щоб Володимир Зеленський балотувався на другий термін, підтримували це – 34,3%.

Таким чином, незважаючи на зниження рівня довіри та президентського рейтингу Зеленського, він все одно випереджає інших політиків за цими показниками, що дозволяє йому висунути свою кандидатуру на виборах вдруге і знову перемогти.

Тепер розберемося, як змінювалася риторика Зеленського та його оточення щодо другого президентського терміну.

У 2019 році говорити про можливий другий термін було ще зарано, але під час жовтневого пресмарафону пролунало непряме підтвердження того, що Зеленський про нього не думав. Так, він назвав своєю головною місією на посаді завершення війни на Донбасі і сказав, що це його пріоритет на п'ять років: «Головна моя мета – і це моя головна лінія, моя особиста, це не лінія поведінки – я хочу припинити війну. Саме це моя місія на ці п'ять років. Вже трохи більше ніж 4,5 роки».

Тоді ж Зеленський заявив, що готовий піти з посади президента «коли скаже суспільство» – за крісло він не тримається. Протягом каденції це повторить неодноразово. Але водночас провалить обіцянку піти у відставку, якщо колись порушить закон.

На початку 2020 року Зеленський в інтерв'ю ізраїльському «9 каналу» підтвердив, що вдруге балотуватися не має наміру. У відповідь на запитання, чи вдасться йому зробити те, що зміг головний герой серіалу «Слуга народу», він сказав: «Ви мені про це скажете через чотири роки. І ось ці ключики від цієї нової України – останній пункт. І ось ці ключики від цієї нової України передати іншій людині, якій буде легше. Це амбіція».

У членів його команди була дещо інша думка. У березні тепер уже колишній заступник керівника ОПУ Сергій Трофімов сказав, що українці захочуть, щоби Зеленський очолював країну більше одного терміну. «Винятково моя думка, яку я хотів би озвучити, що люди не захочуть однієї каденції Володимира Зеленського. Тому що це людина, яка давно і успішно працює у своєму напрямку, у своєму колективі, у своїй команді. Він також підходить до всіх процесів, і моя думка – це шанс для країни мати такого керівника», – сказав він.

А ось його колишній колега по студії «Квартал 95» Євген Кошовий говорив, що Зеленський навряд чи балотуватиметься на другий термін – адже він «людина слова».

Питання про другий термін, звісно, спливло під час пресконференції, присвяченій першому року каденції. Тоді Зеленський відповів, що він подумає. «Однієї каденції не вистачить (щоб виконати всі обіцянки – ред.). Я йду на один термін, як і казав. Я бачу, що робота складна, ніхто «дякую» не скаже, але якщо буде велика підтримка народу України, я зможу про це думати», – додав глава держави.

Заступник керівника ОПУ Кирило Тимошенко тоді у листопаді також заявив, що одного президентського терміну буде замало, аби «відбудувати країну». «Якщо президент матиме таке рішення (балотуватися вдруге – ред.), він його озвучить. Так, на пресконференції президент справді сказав, що одного терміну мало через об'єктивні причини, а не через те, що він вирішив чи не вирішив йти на другий термін. Справді, щоб відбудувати країну, один термін – це невеликий період, бо його об'єктивно не вистачає. Ми це не обговорюємо, тому що нам, відверто кажучи, на обговорення другого терміну і які будуть президентські вибори, немає часу зараз», – розповів Тимошенко.

Зеленський розповів про другий термін і своє майбутнє у політиціПри цьому, у суботу, 2 жовтня, Зеленський говорив депутатам фракції Слуга народу, що хоче бути президентом, доки не виконає всі свої обіцянки.

Вже тоді звільнений із ОПУ Андрій Богдан висловив думку, що Зеленський швидше міркує, «як досидіти перший термін». «Але який другий термін? Ти тільки злітаєш. Ти ще нічого не зробив. У тебе ще нічого не виходить. Який другий термін? Я не думаю, що зараз він думає про другий термін. Я гадаю, що він уже думає, як досидіти перший. Кількість відкладених проблем Конституційний суд – це відкладена проблема. Він її не вирішив, він сказав: «Та потім!». Ось бах, на – їж! Верховна рада – це відкладена проблема. Він її не вирішив. Бах!».

Наприкінці 2020 року дружина Володимира Зеленського Олена поділилася, що він не обговорював з нею ідею піти на другий термін: «Щоб ми сіли з ним удома та поговорили на тему «як ти думаєш, чи йти мені на другий термін?» — такої розмови не було. І я не думаю, що буде, навіть якщо він ухвалить таке рішення». За її словами, якщо Зеленський все ж таки ухвалить таке рішення, «означає, він відчуватиме, що не закінчив щось почате і треба закінчувати».

Торік тема, чи піде Зеленський на другий термін, обговорювалася ще активніше. Підігрівали її, зокрема, члени президентської команди.

Наприклад, у березні голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія заявив, що партія проситиме Зеленського балотуватися вдруге. Водночас Олександр Корнієнко сказав, що точну відповідь на це запитання може дати лише сам президент.

Руслан Стефанчук у квітні сказав, якщо Зеленський вирішив балотуватися, то багато хто з команди допоможе йому. «Але якщо й надалі буде можливість втілювати зміни, і президент ухвалить для себе рішення балотуватися на другий термін, то я думаю, що дуже багато хто з команди президента – професійних людей, які виявляться за цей період – ухвалять рішення допомогти президенту України. Тому що це наша країна, і нам усім разом її будувати».

Стефанчук зазначив, що як друг порадив би Зеленському подумати, чи варто йти на другий термін, а як соратник сказав би йти.

На пресконференції, присвяченій дворіччю на посаді, Володимир Зеленський сказав, що зарано говорити про другу каденцію: «Ще й половина першої не пройшла. Моє бажання піти на другий термін повністю збігатиметься з бажанням суспільства. Це залежатиме від того відсотка речей, які я обіцяв і зробив, чи не зробив».

А ось у вересні у бліц-коментарі глава держави був категоричнішим: «Я нікуди не балотуюся, я краще виконаю все, що я обіцяв у свій один термін, і поїду відпочивати».

Не раз Зеленський говорив, що його рішення балотуватися чи ні, залежатиме, зокрема, від думки сім'ї. Якось президент розповів, що дочка відмовляє його від другої каденції: «Дочка піднімає цю тему, вона не хоче, щоб я йшов на другий термін. Як би я не любив свою дочку, але це залежить лише від рівня того, що ми встигнемо зробити, і лише від цього».

Під час останнього пресмарафону у листопаді глава держави також відповідав на запитання про другий термін: «Я не ухвалив це рішення – вирішуватиме суспільство. Це рішення не буде пов'язане із форматом майбутньої коаліції, я не планую собі в голові таку складну стратегію. Це буде пов'язано з підтримкою моєї особистості народом України. Не маніпулятивними рейтингами, тому що вони різні». І додав, що рішення ухвалюватиме з урахуванням думки родини.

Водночас колишні соратники президента проти його другого терміну. Окрім Богдана, негативно про цю ідею висловлювався і ексспікер парламенту Дмитро Разумков, який і сам хоче взяти участь у президентських виборах.

Двічі в одну річку: за яких умов можливий другий термін ЗеленськогоСхоже, питання другого терміну для чинного президента виглядає більш ніж зрозумілим. А от чи складуться необхідні умови для цього – аналізував політолог Олександр Радчук.

«Поки що вірив у те, що президент іншого не говорив. У передвиборчій програмі було написано про один термін. І я вважаю, що це правильно», – сказав Разумков. Він вважає, що думки політиків про наступний термін негативно впливають на ефективність діяльності.

У другий термін Зеленського не вірить колишній міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. «Для того, щоб потрапити на другий термін, йому зараз потрібно серйозно змінити структуру управління, яку він вибудовує в державі. Мені здається, що він поки що до цього не готовий», – сказав він.

У результаті картина виходить така: сам Володимир Зеленський уникає відповіді про повторне висування, члени його команди, звісно, за, опоненти, логічно, проти.

З іншого боку, рейтинги Зеленського дають змогу йому йти на другу каденцію та майже не сумніватися у перемозі. Крім того, президент неодноразово говорив, що хоче виконати всю передвиборчу програму, а одного терміну на це не вистачить (зараз, за даними «Слово і діло», програма виконана на 27%).

Зіграти проти другого терміну може втома Зеленського. За ці два з половиною роки він скаржився на підвищену увагу до його сім'ї та особистого життя, під час листопадового пресмарафону нарікав, що навіть відпочити спокійно та без журналістів не може. Отже, можливо, Зеленський після закінчення каденції захоче повернути собі свій особистий простір.

В одному можна не сумніватися: якщо Зеленський оголошуватиме про повторне висунення, то зробить це креативно – не гірше, ніж коли повідомив у новорічну ніч про намір піти в президенти.

Нагадаємо, «Слово і діло» випустило серію матеріалів щодо передвиборчої програми Володимира Зеленського. Ми писали про такі обіцянки:

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: