Аналізуємо програму президента: зниження тарифного навантаження для малозабезпечених за рахунок коштів від податкової амністії

Читать на русском
Володимир Зеленський обіцяв спрямувати кошти, одержані в рамках кампанії з добровільного декларування, на зниження тарифного навантаження для малозабезпечених. Як він виконує обіцянку.
Слово і діло

Володимир Зеленський закінчує рік із виконанням 27% передвиборчої програми. «Слово і діло» продовжує нагадувати, які важливі зобов'язання є у його програмі, та на якому етапі реалізації вони перебувають. Сьогодні поговоримо про обіцянку «отримані кошти від 5% податку нульової декларації підуть на зменшення тарифного навантаження для малозабезпечених».

«Кожен бізнесмен за 5% зможе задекларувати та легалізувати свої доходи. Отримані кошти підуть на зменшення тарифного навантаження для малозабезпечених. Пройшовши «економічне чистилище», кожен отримає шанс надалі чесно вести бізнес у країні», – йдеться у президентській програмі.

Можливість подати одноразову декларацію в Україні вже є – цю частину обіцянки Зеленський виконав.

Кампанія з добровільного декларування стартувала 1 вересня 2021 року та триватиме до вересня 2022-го. Подати одноразову декларацію можуть фізособи-резиденти України або громадяни, які були резидентами на момент отримання об'єктів декларування.

До декларації можна внести активи, з яких не було сплачено податків і зборів до 1 січня 2021 року. Того, хто подасть «нульову декларацію», буде звільнено від відповідальності за порушення податкового та валютного законодавства. Крім того, держава гарантує нерозголошення інформації державними органами чи посадовими особами, крім випадків, коли це прямо передбачено законами чи рішенням суду.

Із задекларованих активів потрібно сплатити збір:

  • 2,5% від номінальної вартості державних облігацій України, придбаних з 1 вересня 2021 року до 31 серпня 2022 року;

  • 5% з валютних цінностей на рахунках у банках України та інших активів в Україні;

  • 9% з валютних цінностей на рахунках іноземних фінансових установах та інших активів там.

Як альтернативний варіант можна обрати ставку 3%, 6% та 11,5% відповідно до сплати податкового зобов'язання трьома рівними частинами щорічно.

21 грудня голова парламентського комітету з питань податкової політики Данило Гетманцев повідомив, що є перший мільярд задекларованих у рамках податкової амністії активів. «Динаміка стрімко зростає, за останні 2 тижні маємо +327% зростання амністованих активів. Збір до бюджету – понад 51 млн грн», – додав він.

Податкова амністія: хто зможе подати одноразову декларацію та як це зробитиПодати одноразову декларації можна з 1 вересня. Хто може подати декларацію та як це зробити, читайте у матеріалі «Слово і діло».

Проте поки що, крім програми Зеленського, немає згадок про те, що отримані кошти підуть на зниження тарифного навантаження. Той самий Гетманцев озвучував інші цілі добровільного декларування.

«По-перше, повернути гроші в економіку країни. Вони повинні працювати не тільки на економіку країни, а й на свого власника – не лежати під матрацом і не втрачати щороку свою вартість внаслідок інфляції, а давати додаткові відсотки. Це можливо лише якщо гроші будуть легалізовані та вільно «переміщатися». По-друге, дати можливість людям перед запровадженням нашого антиофшорного закону до набуття чинності міжнародними угодами про обмін податковою інформацією «вийти в білу». По-третє, фіскальний ефект. Проте наповнення бюджету не є принциповим та першочерговим для нас», – казав нардеп.

Міністр фінансів Сергій Марченко також наголосив, що це закон не про бюджетні надходження, а більше «про створення цивілізованих умов в оподаткуванні доходів громадян».

Марченко також попередив, що в майбутньому буде запроваджено непрямі методи контролю доходів громадян – Мінфін та Податкова служба напрацьовують відповідний законопроєкт. «Йдеться про те, що органи контролю будуть проводити зіставлення реального рівня життя людини, його стану – з наявною інформацією про отримані ним доходи та сплачені з них податки», – уточнив він.

Таким чином, все це вже не нагадує початковий посил обіцянки Зеленського – «забрати у багатих і віддати бідним».

Якщо все ж таки припустити, що отримані від кампанії з добровільного декларування кошти спрямують на зниження тарифного навантаження для малозабезпечених громадян, то логічно робити це через програму житлових субсидій.

У держбюджеті, нагадаємо, є програма «Виплата пільг та житлових субсидій громадянам на оплату житлово-комунальних послуг, купівлю твердого та рідкого пічного побутового палива та зрідженого газу у грошовій формі».

Кампанія з добровільного декларування закінчиться у вересні, саме коли активно проходитиме бюджетний процес. Тоді й подивимося, на що спрямують отримані кошти.

Є одне «але» – на фінансування програми субсидій ідуть десятки мільярдів гривень. У держбюджеті-2020 на програму заклали 37,1 млрд грн, на 2021 рік – 47,2 млрд грн, на 2022 рік – 38,3 млрд грн.

А за чотири місяці від добровільного декларування до бюджету надійшло лише близько 50 млн грн, і незрозуміло, набереться до вересня хоча б мільярд. Навіть у Міністерстві фінансів не прогнозують, які будуть надходження до бюджету. «Нам би дійсно хотілося в результаті декларування отримати значні кошти до державного та місцевих бюджетів. Але хоч якісь оцінки можна буде робити вже згодом. Тому у бюджетному законопроєкті на 2022 рік ми не закладаємо відповідні очікування», – пояснив Марченко.

Поки що отримані кошти виглядають «краплею в морі» у питанні допомоги з тарифами малозабезпеченим громадянам, особливо на тлі бюджетної програми субсидій.

Отже, виконання програмної обіцянки президента під питанням. У владі не говорили про намір спрямувати кошти від «нульових декларацій» на зниження тарифного навантаження, і перспектива отримання якоїсь значної суми поки що туманна.

Нагадаємо, «Слово і діло» випустило серію матеріалів щодо передвиборчої програми Володимира Зеленського. Ми писали про такі обіцянки:

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: