Аналізуємо виконання президентської програми: суд присяжних

Читать на русском

Кримінальні злочини розглядатиме суд присяжних, обіцяв у програмі Володимир Зеленський. Два законопроєкти щодо суду вже готові.
president.gov.ua

Оточення президента останнім часом активно використовує тезу про те, що Володимир Зеленський виконує передвиборчі обіцянки. Сам глава держави, коли говорить про заплановані реформи, теж наголошує, що це він обіцяв у програмі. Аналітики видання «Слово і діло» пропонують вірити фактам, а не емоційним заявам. Ми нагадаємо, які зобов'язання були в програмі Зеленського. Сьогодні поговоримо про обіцянку «кримінальні злочини розглядатиме суд присяжних, що складається з народу».

Ситуація із запровадженням в Україні інституту присяжних прояснилася буквально в останні кілька тижнів. В інтерв'ю «Слово і діло» міністр юстиції Денис Малюська сказав, що стосовно суду присяжних прийнято політичне рішення – він точно запрацює. «Я думаю, що законопроєкти точно будуть ухвалені в цьому році. Питання швидкості: я думаю, за весну-літо цілком спокійно їх можна ухвалити. Принаймні, такий план, чи спрацює він, залежить від парламенту», – заявив Малюська.

1 березня і сам Володимир Зеленський на форумі «Україна 30. Розвиток правосуддя» розповів – щодо суду присяжних вже готові два законопроєкти. «Однак ми розуміємо, що суд присяжних не тільки підвищить довіру до правосуддя, це і велика відповідальність за долю учасників процесу, а тому модель і формат суду присяжних в Україні будуть детально обговорюватися», – наголосив президент.

І раніше Зеленський говорив про те, що реформування судової гілки влади без суду присяжних неможливе.

Трохи про можливу модель такого суду в лютому розповідав глава партії «Слуга народу» Олександр Корнієнко: «Ми, скоріше, просто повертаємося до класичної моделі суду присяжних. Так, заслуховується кримінальна справа. Відповідно до кількості і якості підготовлених доказів, свідчень свідків, професіоналізму роботи адвоката або прокурора, в кінці засідання присяжні вирішують – чи винна особа чи ні. Вирішують долю людини самі, без професійного судді. Він не бере участі в обговоренні та прийнятті рішення. Його робота – справедливо призначити потім покарання».

Тим часом у Верховній раді реєструвалося досить багато законопроєктів щодо суду присяжних. На початку 2020 року уряд Гончарука вніс законопроєкт «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення участі присяжних у здійсненні правосуддя». Кабмін запропонував, щоб кримінальні справи, в яких за скоєння злочину людині загрожує більше 10 років позбавлення волі або довічне ув'язнення, розглядав суд присяжних у складі одного судді і семи присяжних.

Був ще один законопроєкт – зміни в закон щодо удосконалення порядку формування списку присяжних. І першу, і другу ініціативу після відставки Кабміну з парламенту відкликали.

Уряд Шмигаля, який теж в програмі дій зобов'язався впровадити інститут суду присяжних, перереєстрував законопроєкт попередників, його нова назва – «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінальний кодекс України та Кримінально-процесуальний кодекс України щодо забезпечення участі громадян України в здійсненні правосуддя».

Законопроєкт передбачає, що кримінальні справи, в яких за скоєння злочину людині загрожує більше 10 років позбавлення волі або довічне ув'язнення, розглядав суд присяжних у складі одного судді і семи присяжних. При цьому наголошується, що розгляд справ судом присяжних стосовно всіх тяжких кримінальних злочинів «поки що передчасний», новий інститут слід впроваджувати поступово.

Також Кабмін вніс ще дві ініціативи – «Про внесення змін до закону України «Про судоустрій і статус суддів» щодо удосконалення порядку залучення громадян України до участі в здійсненні правосуддя і формування списку присяжних» і «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення участі громадян України в здійсненні правосуддя».

Усі три кабмінівських законопроєкти ще не розглядалися, також у Верховній раді є кілька депутатських ініціатив щодо суду присяжних. Як бачимо, потенціал для виконання програмної обіцянки у Зеленського є, питання лише в тому, коли і як запрацює інститут.

Нагадаємо, раніше ми писали про такі програмні обіцянки Володимира Зеленського:

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: