Аналізуємо виконання президентської програми: гідні зарплати для чесних чиновників

Читать на русском

У чесних чиновників будуть гідні зарплати, обіцяв Володимир Зеленський. Детальніше про це – в матеріалі Слово і діло.
Слово і діло

Оточення президента останнім часом активно використовує тезу про те, що Володимир Зеленський виконує передвиборчі обіцянки. Цілком ймовірно, що так Зеленський готується до другого терміну – однозначної відповіді, чи буде він знову балотуватися, глава держави все ще не дав. Оскільки програма президента перебуває під такою пильною увагою, «Слово і діло» нагадає, які важливі зобов'язання в ній були. Сьогодні поговоримо про обіцянку «чесні чиновники отримають гарантовані гідні зарплати».

Як і деякі інші обіцянки в програмі Зеленського, наприклад, зробити професії лікаря і вчителя престижними і високооплачуваними, ця обіцянка теж досить неконкретна.

Припустимо, з поняттям «чесні чиновники» все зрозуміло. До цього президент у програмі обіцяє нульову толерантність до корупції і відкриті, прозорі конкурси на посади, значить передбачає, що незабаром чиновників-корупціонерів в держапараті не буде – всі будуть чесними.

Але що значить «гідна заробітна плата»? Очевидно, для кожної людини це якась своя сума – універсального визначення немає.

З чого повинна складатися зарплата чиновників прописано в законі «Про державну службу». «Держава забезпечує достатній рівень оплати праці державних службовців для професійного виконання посадових обов'язків, заохочує їх до результативної, ефективної, добропорядної і ініціативної роботі», – йдеться в законі.

Зарплата держслужбовця складається з:

  • посадового окладу;

  • надбавки за вислугу років (3% від окладу за кожен календарний рік стажу, але не більше 50% окладу);

  • надбавки за ранг державного службовця;

  • премії (у разі встановлення).

Також чиновнику можуть виплачувати надбавку за додаткове навантаження у зв'язку з виконанням обов'язків тимчасово відсутнього держслужбовця або за навантаження в зв'язку з виконанням обов'язків за вакантною посадою. Може виплачуватися також компенсація за роботу, яка передбачає доступ до державної таємниці.

Крім того, держслужбовцям може надаватися матеріальна допомога для вирішення соціально-побутових питань – один раз на рік в розмірі середньомісячної зарплати на підставі особистої заяви. До щорічної відпустки чиновник може розраховувати на грошову допомогу, теж в розмірі середньомісячної зарплати.

Наскільки гідними з такою формулою виходять зарплати чиновників, можна перевірити на прикладі членів уряду і керівників антикорупційних органів – «Слово і діло» щомісяця відстежує їхні зарплати (а також глав обласних адміністрацій).

Наприклад, в серпні Денис Шмигаль і його міністри заробили в середньому 50-70 тисяч гривень. У липні завдяки надбавкам, матеріальній допомозі та відпускним зарплати деяких міністрів доходили до 135 тисяч гривень, а їхніх заступників – до 175 тисяч. Зокрема, в Міністерстві соціальної політики заступники отримали премії, відпускні, матеріальну допомогу на оздоровлення, а деякі – одноразову винагороду.

Ще більше заробляють керівники антикорупційних органів, які теж отримують різні надбавки. Наприклад, в серпні в.о. голови Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Максиму Грищуку нарахували близько 326 тисяч гривень, майже стільки ж директору НАБУ Артему Ситнику. А в липні Ситник і глава НАЗК Олександр Новіков заробили понад 400 тисяч.

Відстежувати зарплати чиновників на нашому сайті можна тут.

Цифри, на перший погляд, дійсно захмарні, особливо якщо врахувати, що середня зарплата в Україні за станом на серпень 2021-го становила 14,3 тисячі гривень. Але варто визнати, що висока зарплата чиновника – один із «запобіжників» проти корупції.

На початку минулого року через високі зарплати українських топчиновників вже був скандал. Тодішній прем'єр-міністр Олексій Гончарук заявив, що за умови високих зарплат держслужбовців в країні не буде тіньових схем і корупції: «Міністри – державні топменеджери, їхня робота повинна відповідно винагороджуватися і, безумовно, на них покладено велику відповідальність за результати їхньої роботи. Держслужбовці всіх рівнів повинні отримувати гідну зарплату, щоб у них не було спокуси зловживати своїм службовим становищем».

До цього ще міністр юстиції Денис Малюська скаржився на низьку зарплату, а Дмитро Дубілет (вже ексміністр Кабміну) називав це однією з проблем, чому професіонали не хочуть йти на держслужбу. «Зараз серед міністрів і заступників міністрів багато розмов йде про те, що вони просять велику зарплату, офіційну зарплату, звичайно, тому що в дійсності багато з них прийшли з приватного сектору. Вони бачать, що в приватному секторі вони могли б отримувати в 10, в 20 разів більше, ніж зараз. І їм дійсно складно підтримувати свої сім'ї», – говорив Дубілет.

Таким чином, з огляду на, що зарплатами чиновників незадоволені і вони самі, і суспільство, назріла реформа. Її почали напрацьовувати з початку 2021 року і з 2023-го у всіх державних органах буде єдина система оплати праці.

Національне агентство з питань державної служби, яке займається реформою, вважає чинну систему оплати праці застарілою і неефективною. В системі 11 складових, а оклад становить лише 39-49%, половина виплат – варіативні. Недолік у тому, що їх, зазвичай, визначає керівник, часто спираючись не на результати роботи, а на власне суб'єктивне бачення і ставлення до співробітника.

Після реформи, як стверджують в НАДС, рівень зарплати держслужбовця залежатиме від результатів його роботи. Крім того, заробітна плата поступово буде наближена до ринкової – це буде мотивувати співробітників і залучати більше висококваліфікованих фахівців.

Які будуть зміни:

  • впровадять класифікацію посад державної служби – за напрямками діяльності, рівнем відповідальності, складності обов'язків з присвоєнням відповідних класифікаційних кодів;

  • зменшиться кількість складових заробітної плати – підвищать роль посадового окладу разом зі зниженням дискреції керівника на розмір заробітної плати;

  • не менш 70% зарплати буде чіткою складовою, не більше 30% – додаткова частка, яка буде залежати від особистого внеску державного службовця в загальний результат роботи шляхом встановлення премії.

Модель класифікації посад передбачає:

  • 28 професійних сімей посад;

  • 9 рівнів відповідальності – від першого керівного рівня до початкового професійного рівня;

  • 3 рівні юрисдикції – центральний рівень, обласний, районний.

У чесних чиновників будуть гідні зарплати, обіцяв Володимир Зеленський. Детальніше про це – в матеріалі Слово і діло.
Модель оплати праці держслужбовців для органів, які є учасниками експериментального проекту на 2022 рікnads.gov.uaЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

У чесних чиновників будуть гідні зарплати, обіцяв Володимир Зеленський. Детальніше про це – в матеріалі Слово і діло.
Модель оплати праці держслужбовців для органів, які є учасниками експериментального проекту на 2022 рікnads.gov.uaЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

«Реформа оплати праці – це не для того, щоб комусь зменшити зарплати, а для того, щоб вирівняти заробітну плату, щоб отримати конкурентну державну службу, де служіння буде на першому місці. Але це не означає, що служіння має спонукати до отримання неправомірної винагороди», – сказав міністр Кабміну Олег Немчінов.

За словами Немчінова, у багатьох центральних органах влади через низьку зарплату керівники змушені тримати вакантними посади тільки для того, щоб у вигляді премій платити працівникам більшу зарплату. Глава НАДС Наталія Алюшина заявила, що «є державні органи, де 73% тримають вакантних посад».

Що виходить в результаті. В Україні до 2023 року мають реформувати систему оплати праці державних службовців. Розмір їхніх зарплат не зменшиться, а схема оплати праці стане більш зрозумілою і сучасною. Як стверджують в Агентстві з питань державної служби, завдяки реформі гідні зарплати будуть отримувати не тільки топчиновники, а й рядові службовці.

Нагадаємо, «Слово і діло» випустило серію матеріалів щодо передвиборчої програми Володимира Зеленського. Ми писали про такі обіцянки:

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: