Аналізуємо виконання президентської програми: контроль за забрудненням річок

Читать на русском
Встановити контроль за забрудненням річок обіцяв Зеленський у програмі. Як йде виконання обіцянки, розібралося Слово і діло.
Слово і діло

Оточення президента останнім часом активно використовує тезу про те, що Володимир Зеленський виконує передвиборчі обіцянки. Сам Зеленський говорить про це і в спеціальних відеороликах, і під час публічних виступів. Оскільки програма президента під такою пильною увагою, «Слово і діло» нагадає, які важливі зобов'язання у ній були. Сьогодні поговоримо про обіцянку «встановити контроль за забрудненням річок».

Раціональне використання води та водних ресурсів контролює Державна екологічна інспекція. У відповідь на запит «Слово і діло» у відомстві повідомили, що протягом 2019 року і 9 місяців 2020 року склали 9 тис. 397 протоколів про адміністративні правопорушення, оштрафували 7 тис. 749 осіб на загальну суму майже 1,5 млн грн.

Щоб зупинити негативний вплив на водні ресурси при здійсненні господарської діяльності, в суди передали 46 позовів. За 15 позовами було прийнято рішення тимчасово зупинити діяльність суб'єктів господарювання до усунення порушень.

Крім того, в правоохоронні органи передали 265 матеріалів, по 52-х відкрили кримінальні провадження.

Забруднення водойм і дефіцит питної води в Держекоінспекції нещодавно назвали однією з трьох основних екологічних проблем. Глава відомства Андрій Мальований зазначив, що через скидання небезпечних речовин і засмічення річок вже до 2050 року Україні загрожує дефіцит питної води. Зараз концентрація токсичних сполук в українських річках у 30-40 разів перевищує гранично допустимі норми.

Екологічні податки: рівень надходжень та хто сплатив найбільшеНайбільше екоподатків нині сплатив Енергоатом. У деяких областях рекордсменом-забруднювачем стала птахофабрика.

Володимир Зеленський, який власне і обіцяв встановити контроль за забрудненням річок, нещодавно пройшовся по всіх основних екологічних проблемах і розповів, що буде зроблено для їхнього усунення. Зокрема, Рада нацбезпеки і оборони мала розглянути питання про стан водних ресурсів в Україні і підготувала відповідний звіт, який президенту не сподобався.

Зеленський заявив, що це неповний аудит, і найближчим часом в країні проведуть «фундаментальний аудит системи очищення питної води та водних надр по всій країні». «Я не вважаю, що у нас катастрофа з питною водою. Поки що. Але вона не має статися з наступними поколіннями, і ми за це відповідаємо. Хто винен – винні всі: винні промисловці, винна велика промисловість через забруднення і річок, і питної води, і в цілому довкілля тощо. Винні ми всі», – наголосив він.

Також Зеленський повідомив, що триває підготовка до управління річковими басейнами, побудовані чотири сучасні лабораторії, і, згідно із європейськими принципами, почався державний моніторинг, який охоплює всі головні річки України.

Щоб дати Екоінспекції більше інструментів для протидії порушенням, Верховна рада повинна ухвалити законопроєкт «Про державний екологічний контроль». Зеленський сподівається, що цей та інші екологічні закони будуть проголосовані в 2021 році.

Крім разового аудиту, який анонсував президент, постійний моніторинг забруднення вод в Україні веде Агентство водних ресурсів. На інтерактивній карті можна подивитися на його результати.

Що є в результаті. В Україні проведуть аудит водних ресурсів і відповідно після нього мають вжити заходів для зменшення рівня забруднення річок і водойм. Після ухвалення нового закону також підвищать штрафи за порушення правил охорони водних ресурсів, що теж повинно позитивно вплинути на ситуацію.

Нагадаємо, «Слово і діло» почало аналізувати виконання передвиборчої програми Володимира Зеленського. Ми писали про такі обіцянки:

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: