Аналізуємо виконання президентської програми: доступ населення до швидкісного інтернету

Читать на русском

Забезпечити всіх українців доступом до швидкісного інтернету, обіцяв в програмі Зеленський. Над цим працює Кабмін і, зокрема, Мінцифри.
Слово і діло

Оточення президента останнім часом активно використовує тезу про те, що Володимир Зеленський виконує передвиборчі обіцянки. За даними «Слово і діло», глава держави за два роки не виконав і п'ятої частини своєї програми. Ми нагадаємо, які важливі зобов'язання у ній були. Сьогодні поговоримо про обіцянку «держава забезпечить усіх жителів доступом до швидкісного інтернету».

Для того, щоб забезпечити населення інтернетом у нас є ціле Міністерство цифрової трансформації. Михайло Федоров в липні минулого року повідомив, що в Україні більше 17 тисяч населених пунктів (з 28 тисяч) не охоплені оптичними мережами жодного оператора, а значить у 4 млн осіб немає якісного фіксованого інтернету.

До оптичного інтернету не під'єднані 40% шкіл, 92% бібліотек, 37% лікарень. За словами Федорова, план міністерства – підключити до високошвидкісного інтернету 95% населення, соціальних об'єктів і головних автошляхів.

Керівник групи Мінцифри з розвитку фіксованого інтернету Андрій Набок назвав кілька причин, чому в країні проблеми з покриттям швидкісним інтернетом:

  • висока вартість оренди електричних опор;

  • низький рівень цифрової грамотності населення (до речі, Зеленський обіцяв сприяти її підвищенню). Зазвичай активні інтернет-користувачі – це молодь і діти, але водночас доросле і літнє населення не може отримати цифрові навички без інтернету.

  • надмірний рівень бюрократії. Оператори не можуть будувати інфраструктуру через відмову місцевої влади та власників земельних ділянок.

  • низька фінансова спроможність населення. Потрібно платити за підключення до волоконно-оптичних мереж в сільській місцевості, це 2-3 тисячі гривень.

Потрібно платити також і за сам пакет інтернету, хоча в Україні порівняно з іншими країнами один з найнижчих тарифів. Середня вартість доступу до інтернету – 6,5 доларів на місяць. Тоді як в Росії – 7,3 дол., в Польщі – 15,4 дол., Чехії – 23,7 дол., Великій Британії – 35,7 дол.

Забезпечити всіх українців доступом до швидкісного інтернету, обіцяв в програмі Зеленський. Над цим працює Кабмін і, зокрема, Мінцифри.
Вартість інтернету в країнах світуСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

У липні 2019 року Володимир Зеленський підписав указ «Про деякі заходи для поліпшення доступу до мобільного інтернету». У документі говориться, що:

  • до 1 серпня 2019 року мають бути вжиті заходи щодо звільнення радіочастот в діапазоні 790-862 МГц для впровадження систем мобільного зв'язку 3G і 4G;

  • до 1 жовтня 2019 року мають бути вжиті заходи щодо звільнення радіочастот в діапазонах 880-915 МГц та 925-960 МГц спеціальними користувачами радіочастотного ресурсу;

  • до 1 жовтня 2019 року треба вжити заходів щодо усунення фрагментації радіочастотного ресурсу України в діапазонах радіочастот 824 – 960 МГц для впровадження систем рухомого (мобільного) зв'язку третього і четвертого поколінь.

План заходів щодо створення умов розвитку мобільного широкосмугового доступу в грудні 2019-го також затвердив Кабмін Олексія Гончарука.

У вересні минулого року уряд Дениса Шмигаля ухвалив план заходів щодо підвищення якості послуг мобільного зв'язку на 2020-2022 роки. Він передбачає європейські підходи щодо інформування споживачів про рівні якості телекомунікаційних послуг голосової телефонії, SMS і доступу в інтернет в мережах мобільного зв'язку. Для цього потрібно оновити показники якості та їхні граничні нормовані рівні для зазначених послуг.

Крім того, потрібно імплементувати низку актів законодавства Євросоюзу, які стосуються якості та доступності телекомунікаційних послуг.

Через два місяці Кабмін затвердив уже план впровадження в Україні системи 5G. За прогнозом міністра цифрової трансформації Михайла Федорова, ця технологія може з'явитися в Україні через рік-півтора. «При впровадженні технології 5G швидкість інтернету збільшується в 10-20 разів і з'являється можливість підключати більшу кількість комплектувальних для користування інтернетом на одній площі. І тому вже зараз потрібно почати виконувати цю роботу. Вона триватиме трохи більше року», – сказав він.

Улітку минулого року в Україні почалося обговорення національної стратегії розвитку широкосмугового доступу до інтернету. Стратегію Кабмін поки що не затвердив, але за розрахунками Світового банку, на покриття всіх населених пунктів високошвидкісними мережами потрібно 350-450 млн доларів інвестицій – як з боку держави, так і приватних компаній.

Можна зробити висновок, що в Міністерстві цифрової трансформації усвідомлюють масштаб проблеми з доступом населення до швидкісного інтернету. Кілька стратегій щодо впровадження 3G, 4G і 5G уряд має, майже готова нацстратегія. Але знову все впирається у фінансування – чи будуть його своєчасно і в повному обсязі виділяти. Однак обіцянка Зеленського не стоїть на місці, над нею працюють.

Нагадаємо, «Слово і діло» детально розбирає кожну окрему обіцянку з передвиборчої програми Володимира Зеленського. Ми писали про такі обіцянки:

Аналіз передвиборчої програми президента за темами можна прочитати тут.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: