Пресмарафон Зеленського: всі головні тези

Читать на русском

Пресмарафон Зеленського відбувся 10 жовтня в Києві. Слово і Діло вело онлайн-трансляцію події.

Президент України Володимир Зеленський 10 жовтня провів пресмарафон. Захід розпочався о 10-й годині ранку в Kyiv Food Market та тривав рекордні 14 годин.

Прес-марафон Володимира Зеленського | онлайнskrypin.ua

«Слово і Діло» до кінця вело текстову онлайн-трансляцію пресмарафону Зеленського. Нижче фото, відео і всі головні тези президента.

00:10 Ви не повірите, але пресмарафон Володимира Зеленського завершено! Президент відповідав на питання журналістів 14 годин поспіль. Завтра вранці чекайте аналітику від «Слово і Діло»: кількість питань, представників ЗМІ та інші цікаві факти.

23:58 Кандидатуру на посаду посла США обрано, призначення буде найближчим часом.

23:57 Зеленський вважає, що в Україні не можна дозволяти вільне володіння зброєю. За його словами, буде хаос.

23:40 Україні сьогодні потрібні відносини з Міжнародним валютним фондом, але вони повинні бути важливими для обох сторін.

23:38 Президент підкреслив, що не займається політичними переслідуваннями. Це до питання про «посадки» і Петра Порошенка.

23:35 Зеленський поки не готовий сказати, чи буде ліквідувати Окружний адміністративний суд.

23:34 Юлія Мендель оголосила, що пресмарафон закінчиться о 12-й годині ночі.

23:28 Зеленський дуже вірить в «Слугу народу» і хоче, щоб вони «залишилися людьми».

23:21 До речі, якщо пам'ятаєте, пару годин тому під час пресмарафону мітингували проти будівельних афер. У нас є відео, як це було.

Ошукані інвестори недобудов прийшли мітингувати на прес-марафон до Зеленського | 10.10.19Слово і Діло

23:18 Зеленський знову говорить про те, що «потрібно припинити стріляти».

23:16 Питання ставить російська журналістка: чи готовий Зеленський в односторонньому порядку вжити заходів для відновлення відносин з Росією.

23:13 «Будь-які рішення ми готові швидко ухвалювати і швидко скасовувати. Слава Богу, у нас є єдність в партії», – зазначив Зеленський.

22:11 Щодо бурштину: потрібно легалізувати видобуток, інакше буде контрабанда.

23:09 Президент не проти мирних акцій протесту, ніхто нікого не розганяє.

22:58 Зеленський пообіцяв порушити питання з роботою і фінансуванням «Укрпошти».

22:50 У Зеленського забрали блокнот, президент незадоволений.

22:33 І знову перерва. Спочатку планувалося, що кожній групі журналістів буде присвячено півгодини, але на практиці виходить в середньому година.

22:29 Президент про «кнопкодавство» в лавах фракції «Слуги народу»: вважає, що один раз можна пробачити. Фракція розробляє законопроект про неперсональне голосування, відповідальний за це Руслан Стефанчук.

22:28 Зеленському розповідають про скандальну забудову в Протасовому Яру в Києві, він все записує.

22:22 До речі, умови роботи для журналістів на пресмарафоні складні: в Kyiv Food Market немає wi-fi, а мобільний інтернет працює з перебоями.

22:16 Знову про ФОПів. Зеленський здивований, що під час акції протесту до них ніхто не вийшов. Сам готовий з ними зустрітися.

22:12 Президент виступає за велику приватизацію. Він також заспокоїв майбутніх інвесторів, що реприватизації не буде.

22:02 Вже 12 годин триває пресмарафон Зеленського.

21:58 Зеленського не влаштовує регламент Верховної ради.

21:53 В рамках візиту до Японії у Зеленського заплановано зустріч з прем'єром Сіндзо Абе та представниками бізнесу.

21:49 Про людей, які їздять до Росії на заробітки: Зеленський вважає, що винна держава, яка не може їх забезпечити. Але забороняти людям туди їхати не можна.

21:41 Журналіст подарував Зеленському книжку про справу вбивства журналіста Гонгадзе.

21:38 Знову хтось обурюється на першому поверсі. Зеленський просить дати йому час поспілкуватися з журналістами.

21:24 Групи журналістів змінюються.

21:21 «Потрібно поставити крапку в справі Гонгадзе. Я готовий допомагати. Але зараз навіть не знаю, на якому етапі справа», – сказав Зеленський. При цьому глава держави зазначив, що припинення війни – в пріоритеті, потрібно думати про живих.

21:15 Закон про освіту і про українську мову: президент сказав, що їх аналіз зараз – не пріоритет. Міністр освіти Ганна Новосад говорила, що в 2020 році школи повністю перейдуть на українську мову, Зеленський про це не чув.

21:14 Зеленський вважає, що у Віталія Кличка є великі шанси перемогти на наступних виборах мера Києва.

21:07 Хороший президент або сім'янин? Зеленський вибрав «хороший президент».

Зеленський про свої обіцянки | Прес-марафон президента України Володимира Зеленського 10.10.19Слово і Діло

21:05 Дата зустрічі в Нормандському форматі буде відома наступного тижня. За словами Зеленського, зустріч, імовірно, відбудеться в листопаді.

21:00 Зеленський хоче, щоб відносини між Україною і Туреччиною були міцніші, ніж між Туреччиною і Росією.

20:55 Зеленський вважає, що якщо землю не продаватимуть іноземцям, можна обійтися і без референдуму з питання ринку землі. Оскільки це головний спірний момент.

20:51 Після виведення російських військ з Донбасу території повинні контролювати українська поліція і ОБСЄ.

20:40 На першому поверсі мітингують проти будівельних афер. Дуже відволікає. Зеленський радив звернутися до мера, але потім відрядив Кирила Тимошенко розібратися.

20:38 Зеленський підтримав протест української делегації під час сесії ПАРЄ.

20:25 Перерва.

20:20 Питання про вбивство журналіста Павла Шеремета. Зеленський хоче, щоб правоохоронці закінчили справу. І закликав трохи почекати результату.

20:09 «Я простий українець, я просто не п'ю молока», – Зеленський про вартість молока в магазинах.

20:07 Зеленський зізнався, що зрідка ходить до магазинів. Крім того, сказав, що його зарплата 20 тисяч гривень (хоча насправді трохи більше, без урахування податків, становить 28 тисяч гривень).

20:06 Щодо розпуску Центральної виборчої комісії: «Ми перезавантажуємо всі органи влади».

20:01 Легалізація грального бізнесу потрібна, зокрема для того, щоб в Україні почали будувати п'ятизіркові готелі. Завдяки легалізації, бізнес вийде з тіні, а кошти за ліцензії підуть на спорт і медицину.

19:59 «Журналістів поважаю, але хочу, щоб було трохи особистого життя», – зазначив президент.

19:51 Зеленський впевнений, що зможе домовитися з олігархами-власниками медіа про невтручання в редакційну політику.

19:41 Рішення щодо ПриватБанку – за судом, зазначив президент.

19:38 Зеленський знає про те, що голова Харківської ОДА Юлія Світлична претендувала на пост в РНБО.

19:36 На безпеку і оборону в наступному році піде 5,4% ВВП.

19:31 Президент вважає, що зараз не потрібно порушувати в Україні мовне питання. Зараз інші пріоритети: підняти економіку, зупинити війну.

19:27 Зеленський поскаржився, що буквально кожного дня змушений обговорювати справу Бурізми.

19:23 Зеленський зустрічався на Банковій з Валерієм Хорошковським. Але ніякої посади він не отримає, на команду не впливає. Зеленський обіцяв пізніше розповісти, для чого була зустріч.

19:20 Питають, що Зеленський буде робити для повернення українців до країни: припинення вогню на Донбасі, інвестиції в економіку, надання етнічним українцям громадянства.

19:13 Зеленський зголоднів і прямо при журналістах вирішив з'їсти шматочок піци.

19:02 Перерва. Залишилося ще близько 100 журналістів. Кінця-краю пресмарафону поки не видно.

18:56 Зеленський вважає, що Андрій Богдан сам звільниться, якщо порушить закон.

18:49 Знову про Андрія Богдана. Питають, після скількох журналістських розслідувань його звільнять. Зеленський відповідає дуже довго. Якщо коротко: Богдан – професіонал, а такі люди потрібні.

18:47 Тепер Зеленський ставить питання журналістам.

18:40 «Пан Порошенко відповідатиме за все, що він зробив. Цим будуть займатися правоохоронні органи», – заявив Зеленський. За його словами, Порошенко продовжує жити тим, що він президент.

18:36 Президент зізнався, що вже трохи втомився. І не тільки він.

18:24 Зеленський усе-таки побив світовий рекорд за тривалістю спілкування з пресою. Про це повідомив представник Національного реєстру рекордів. Президент не дуже був задоволений таким оголошенням. Рекорд побитий щонайменше на 45 хвилин.

18:22 Зеленський пообіцяв, що буде пільгове оподаткування для галузей, які швидко розвиваються в світі. На думку президента, це медицина, освіта та інноваційні технології.

18:14 Зеленський готовий піти з поста президента, як тільки суспільство цього захоче. За його словами, він не тримається за крісло.

18:12 Андрій Портнов не має жодного відношення до Офісу президента і української влади.

18:09 Президент каже, що зараз не йдеться про декриміналізацію канабісу. Розглядати це можна тільки в медичних цілях. Зеленський вважає, що це не пріоритет, Україна до цього не готова.

18:08 Зеленському не подобається, коли його з кимось порівнюють.

18:01 Зеленський зустрічався з Рефатом Чубаровим та Мустафою Джемілєвим. У них є законопроекти щодо розширення автономії Криму в складі України.

17:47 Чергова перерва. Не знаємо, що там зі світовою практикою, але Володимир Зеленський вже побив всі рекорди президентів України за тривалістю спілкування з пресою – майже вісім годин, і пресмарафон триває.

17:42 Зеленський не хотів би увійти в історію через скандал із телефонною розмовою з Дональдом Трампом. Президент більше пишається звільненням політв'язнів.

17:39 Президент звільнить голову СБУ Івана Баканова, якщо виявиться, що його консультує колишній головний військовий прокурор Анатолій Матіос.

17:38 У Зеленського немає часу відповідати всім ЗМІ, які «нетепло» налаштовані з приводу незалежності України. Це відповідь на питання: «Чому президент не коментує нічого російським ЗМІ?».

17:31 В «Слузі народу» немає кандидатури на пост міського голови Одеси. Мером повинен бути одесит, якого всі поважають.

17:30 Пресмарафон Зеленського триває вже понад сім годин. Видно, що президент трохи втомився.

17:25 Зеленський вважає, що потрібно забезпечити державну підтримку для тих, хто був в полоні. Такі завдання стоять перед урядом і Міністерством ветеранів.

17:21 Вибори на Донбасі повинні пройти за українським законодавством.

17:15 Президент Олександр Лукашенко запевнив, що на території Білорусі тільки білоруські військові. Загрози російського вторгнення з того боку немає. Зеленський не знає, чи закрито кримінальне провадження проти білоруса, якого обміняли на журналіста Шаройка.

17:12 Зеленський ще не знає, хто може очолити Інститут національної пам'яті.

17:07 В України з Польщею повинні бути міцні відносини, вони є, але їх потрібно розвивати, особливо економічні зв'язки.

16:57 Зеленський відчуває, що Захід втомився від українського питання. Але президент вірить, що лідери європейських країн тримаються.

16:38 У спілкуванні з журналістами перерва. Президент пішов вирішувати державні справи.

16:35 Зеленський сказав, що від усіх нових голів обладміністрацій повинен бути результат до кінця року.

16:29 Президент каже, що потрібно зібрати окрему зустріч, щоб обговорити свободу слова.

16:26 Пішли питання від Шарія. Щодо сайту «Миротворець»: Зеленський заявив, що не може закривати сайти. З передачею справи активіста Стерненко до Служби безпеки України розберуться.

16:21 Зеленський сказав, що під час президентського терміну у нього вже були помилки. Найбільше розчарування – люди з політичного оточення. Президент вважає, що краще набирати людей не з політики, нехай вони припускаються помилок через недосвідченість, але в них не розчаруються.

16:19 Зеленський запитає прем'єр-міністра Олексія Гончарука про керівництво Центренерго, чи є ця людина незалежною і чи діє в інтересах держави.

16:14 «Я би дуже не хотів, щоб у нас конфлікт був заморожений, щоб у нас було Придністров'я або Абхазія. Але я на 100% не можу вам цього обіцяти. Сьогодні у нас на Донбасі Придністров'я», – заявив Зеленський.

16:11 Зеленський на зустрічі в Нормандському форматі буде ставити питання щодо Криму. На думку президента, за п'ять років це питання стало непріоритетним на переговорах.

16:10 Розмови про обмін Криму на Донбас в рамках Мінського формату не було.

16:06 Іспанська журналістка запитала, чи буде Україна переглядати законодавство щодо сурогатного батьківства. Таке питання розглядається, відповів Зеленський.

15:57 Володимир Путін не просив у України подачі води до Криму. Україна в цьому питанні захищає свої позиції.

15:55 За словами президента, обговорювалося питання, щоб доходи від легалізації грального бізнесу передавати на спорт, медицину та освіту.

15:53 Зеленський готовий підтримувати учасників Паралімпіади.

15:40 Пресмарафон триває вже майже шість годин. Юлія Мендель говорила, що залишилося ще близько 150 журналістів.

15:32 Перерва. Тим часом на першому поверсі хтось голосно закликає Зеленського зупинити Сороса і легалізацію проституції.

15:31 «Я не домовляюся і не працюю з олігархами», – підкреслив президент.

15:28 Андрій Єрмак міг стати віцепрем'єр-міністром з питань окупованих територій. Але від цієї ідеї відмовилися, враховуючи, якими питаннями він займається (обмін полоненими).

15:25 Зеленський готовий підписати закон про столицю, якщо «в ньому буде все нормально». Кандидатура Олександра Ткаченка розглядається на посаду голови Київської адміністрації.

15:19 В партії «Слуга народу» немає жодної групи впливу будь-якого олігарха. Представники інших партій хочуть розколоти «Слугу народу», впливають будь-якими способами, зокрема, користуються недосвідченістю деяких депутатів та погрожують.

15:16 Президент поскаржився на складну ситуацію з головами обласних адміністрацій – люди не хочуть йти на цю посаду.

15:14 «Немає часу жити», – поскаржився Зеленський.

15:09 Зеленський говорить, що з земельним законом складна ситуація. Президент зустрічався з фермерами для врегулювання всіх питань. За словами глави держави, власниками землі повинні бути виключно громадяни України. Зеленський вважає, що до 1 грудня встигнуть ухвалити закон про ринок землі.

15:05 «Я неслабка людина», – сказав президент. У Зеленського запитували про його емоційний стан.

15:04 Президент запропонував журналістці помінятися з ним місцями.

15:02 «Я не займаюся популізмом, люди це бачать», – заявив Зеленський.

14:59 Зеленський не думає, що Труханов зможе декриміналізувати Одесу.

14:55 Питання про мера Одеси Геннадія Труханова. Зеленський з ним зустрічався, говорили, зокрема, про проблеми з портами. Труханов скаржився на активіста Сергія Стерненка.

14:50 Знову питання від іноземного журналіста. Мова, звичайно ж, про Трампа та Байдена. Президент відповідає те ж, що і раніше: все повинно бути по закону, якщо потрібно розберемося.

14:47 Зеленський заявив, що з Польщею налагодилися відносини. Історію потрібно пам'ятати, але є сучасні відносини і люди, тому сперечатися з історичних питань не потрібно.

14:45 Зеленський привітав польського журналіста з тим, що польська поетеса Ольга Токарчук отримала Нобелівську премію.

14:35 У пресмарафоні перерва.

14:30 на першому поверсі знову кричить жінка. Зеленський навіть відволікся. Люди скаржаться на мера Дніпра Бориса Філатова. Президент обіцяв вирішити їхні питання.

14:27 Зеленського зачепило питання, чи буде він далі призначати на посади друзів і родичів.

14:25 Президент не вважає, що «формула Штайнмаєра» може привести до внутрішнього конфлікту.

14:25 Зеленський не боїться Путіна.

14:20 Зеленський не готовий опубліковувати стенограми телефонних розмов зі світовими лідерами. В тому числі, з Володимиром Путіним, це може нашкодити діалогу.

14:17 «Ми не втручаємося в вибори, ми не такі. Якщо попередня влада втручалася – дайте докази, із задоволенням розслідуємо», – сказав глава держави.

14:12 До речі, пресмарафон Зеленського йде не зовсім за графіком, затримка вже більше ніж на годину.

14:10 Зеленський не знає, чи втручалася Україна в американські вибори президента в 2016 році. Але Україна, якщо що, готова це розслідувати.

14:07 Мимохідь журналістам і Зеленському принесли їжу, але їсти або немає часу, або всі соромляться.

14:05 Президент не знає, що в проєкті бюджету-2020 закладено збільшення витрат на Офіс президента. Зеленський пообіцяв, що витрати не збільшаться.

14:02 До речі, Зеленський згадував і про журналіста Ігоря Гужву. Сказав, що якщо той в розшуку, в разі приїзду в Україну, його затримають.

14:01 Зеленському не подобається ситуація з митницею і контрабандою. Але питанні щодо митниці – до Максима Нефьодова.

13:55 Знову згадують, що «прийде весна – будемо саджати». Три Андрія (Богдан, Портнов, Смірнов) і «рєшалово», зокрема, на митниці. «Посадити за економічні злочини неможливо в нашій країні, це ви розумієте», – сказав Зеленський.

13:37 Маленька перерва. Під будівлею, де проходить пресмарафон, активісти запалили фаєри.

13:32 Щодо заяви Олександра Дубінського про «Слугу МВФ»: Зеленський заявив, що Дубінський залишається журналістом, але МВФ – це компетенція уряду, а не Верховної ради.

13:30 Зеленський про розкол в «Слузі народу»: «Я не хочу ламати цю партію. Вони знають моє ставлення: якщо вони почнуть їсти одне одного, я через рік їх розпущу».

13:25 Зеленський обговорював з прем'єром Нідерландів Володимира Цемаха, нагадаємо, він свідок у справі катастрофи МН17.

13:23 Зеленського запитують, чи достатньо Трамп шанобливо говорив з ним. Президент сказав, що йому складно це оцінювати, але Трамп на нього не тиснув.

13:21 Зеленський вважає, що Франк-Вальтер Штайнмаєр на стороні України.

13:20 За словами президента, у Німеччині немає ніяких образ через слова про недостатню підтримку України.

13:17 «Ми не обслуговуючий персонал для США», – сказав Зеленський, відповідаючи на запитання про послуги Трампу і США. І президент зазначив, що питань про Трампа занадто багато.

13:11 Президента продовжують тиснути питаннями про розмову з Трампом. Зеленський не збирається шантажувати Трампа цією ситуацією.

13:07 Зеленський не вважає, що прохання Трампа розслідувати справу Байдена, є корупцією. Президент вважає, що він не порушував закон, а що стосується Трампа – це повинні коментувати в США. Дуже важко дається Зеленському відповідь на це питання.

13:05 Знову іноземний журналіст і знову про розмову з Трампом. Цікавляться розслідуванням щодо Байдена. «Новий прокурор на 100% моя людина», – Зеленський говорить, що мав на увазі, що Руслан Рябошапка з його команди.

13:01 Президент вважає, що олігархи повинні попрацювати на Україну. Потрібно зустрічатися і жорстко говорити.

12:57 Зеленський не говорив з Ігорем Коломойським про ПриватБанк. Але вважає, що потрібно було б. А також запросити іноземних експертів для вирішення цього питання. Президент знову наголосив, що він на стороні держави.

12:55 Данилюк хотів бути прем'єр-міністром України. Але Зеленський обрав іншу кандидатуру. Складні відносини з Богданом теж вплинули на рішення Данилюка.

12:54 Стосовно Олександра Данилюка. Президент вважає, що екссекретар РНБО не думав, що його заява про звільнення буде підписана. Зеленський зазначив, що ніхто не буде його шантажувати заявами. Крім того, Зеленський вважає некорретним говорити, що Данилюк пішов через ПриватБанк.

12:51 Дійшли і до Андрія Богдана. Зеленський говорить, що він досить професійна людина. Що стосується історії з його нібито звільненням: президент вважає, що було смішно. Але наявність заяв про звільнення від членів команди підтвердив.

12:49 Зеленський підкреслив, що його вибір - це перезавантаження влади і нові люди: «Чистимо, кого можемо».

12:43 Питання: чи варто в юридичній площині назвати війну війною, визнати, що Росія напала на Україну. Зеленський відповідає, що він президент миру, не готовий втрачати людей. Президент визнав, що йде дипломатичним шляхом, який почав його попередник Петро Порошенко.

12:42 Нове коло. Зеленський потискає журналістам руки і цікавиться, чому кричить жінка.

12:32 Знову коротка перерва. На першому поверсі, до речі, якісь крики, обурюється жінка.

12:26 Питання про прессекретаря Юлію Мендель. Президент вважає, що журналіст Андрушко поводиться некоректно. «Він нападає, він стрибає», - Зеленський про Андрушко. Зеленський говорить, що журналіст «Схем» дуже часто поводився неетично, але Мендель не мала права так реагувати (штовхати його).

12:25 Зеленський «думає» про звільнення Віталія Кличка з посади голови КМДА. Президент вважає, що правильно розділити посади мера і голови КМДА. Президент пообіцяв поговорити з Кличком перед звільненням.

12:23 Питання про нового главу Одеської ОДА Максима Куцого. Зеленський запевнив, що Куций «найчистіша людина».

12:20 «Не треба боятися того, чого не потрібно боятися», - президент про «формулу Штайнмаєра».

12:18 «Хочу бути нормальним, сильним президентом, не хочу бути в розтяжці», – заявив глава держави.

12:12 Україна відводить війська на Донбасі там, де може забезпечити ситуацію з безпекою.

12:10 Впровадження «формули Штайнмаєра» може відбутися тільки в законі про особливий статус Донбасу.

12:07 Зеленський зазначив, що у Віктора Медведчука «не проукраїнська позиція». Новий склад Нацради повинен чесно розглянути питання з ліцензією каналу «112 Україна».

12:01 Питання про Арсена Авакова. Це не компроміс, каже Зеленський, є випробувальний термін, хочуть побачити нові обличчя в Міністерстві внутрішніх справ.

12:00 В місцях розведення військ в Петровському і Золотому немає цивільного населення, стверджує Зеленський.

11:58 Тим часом під Kyiv Food Market триває акція протесту.

11:51 Зеленський вчора зустрічався з ветеранами АТО. Президент погодився, що комунікація з суспільством слабка (мова про «формулу Штайнмаєра»). Але вважає, що негативні настрої суспільства підігрівають. «Ми знаємо, хто це робить», – підкреслив він.

11:47 Зеленський підтримує пільги для ветеранів війни на Донбасі. Президент дав місяць на зустріч з великими будівельними компаніями, які повинні побудувати квартири для військових і ветеранів.

11:46 Введення миротворців на Донбас – один з кроків, який будуть обговорювати в Нормандському форматі. Місія повинна розміститися на кордоні між Україною і Росією.

11:45 «Часики тікають», – Зеленський про час, який йде на мирне врегулювання.

11:40 За словами Зеленського, є шанс, що Росія теж втомилася від всього процесу. Україна ніколи не здасть свої території і незалежність.

11:33 Журналісти знову змінюються.

11:30 Канцлер Німеччини Ангела Меркель погоджує дати проведення саміту в Нормандському форматі.

11:28 Зеленський готовий на прямі переговори з Володимиром Путіним заради повернення бранців.

11:27 Росія каже, що без Нормандського формату питання обміну полоненими обговорювати не будуть.

11:26 Існує два списки обміну полонених. Кримчани знаходяться в списках, про які треба говорити тільки з Росією. Інший список – полонені «ЛНР/ДНР». Ще одне питання: люди, по яким немає підтвержденої інформації.

11:24 Зеленський пообіцяв, що в Дніпрі (і не тільки там) будуватимуть аеропорт.

11:22 До Дніпра відрядили комісію для перевірки моста. Комісія вже надала свої висновки. Нагадаємо, що Зеленський і мер Дніпра Борис Філатов билися об заклад: ремонт моста до певного терміну або відставка мера.

11:20 Україна розраховує на допомогу США і Дональда Трампа.

11:18 Україна ніяким чином не хоче втручатися у вибори в США.

11:08 Питанням економічного паспорта українця займається партія «Слуга народу», відповідальний – Руслан Стефанчук. Спочатку для цього потрібно ухвалити законопроект.

11:05 «Слово і Діло» ставить питання. Що стосується ведення інформаційної війни, головний - заступник голови ОП Кирило Тимошенко.

11:04 Питання амністії повинно обговорюватися в Нормандському форматі. Президент вважає, що питання Криму теж потрібно обговорювати в Нормандському форматі.

10:56 Питання про ФОПів. Зеленський говорить, що Кабінет міністрів хоче побороти корумповані схеми. За його словами, уряд на правильному шляху. Всі повинні платити податки.

10:55 Питання про ПриватБанк. Зеленський буде захищати тільки інтереси держави.

10:50 Маленька перерва між групами журналістів. До речі, спілкування тривало більше пів години. Тим часом президенту передають лист від протестувальників під Kyiv Food Market.

10:48 Місцеві вибори хочуть провести якомога швидше.

10:47 Зеленський говорить, що не боїться Майдану. Запевнив, що він і його команда не будуть чіплятися за владу.

10:42 Питання про акції протесту через «формулу Штайнмаєра». Зеленський підтвердив, що комунікація з суспільством була недостатньою. Президент каже, що Петро Порошенко своїми діями підштовхує суспільство до нового Майдану.

10:40 Питання від іноземного журналіста, знову про військову допомогу США. Зеленський не знав про замороження допомоги на момент розмови з Трампом.

10:33 Дата зустрічі в Нормандському форматі залежала від Росії. Найближчим часом Німеччина і Франція обговорять можливу дату і запропонують Росії.

10:32 Зеленський зустрічався з прокурором Горбатюком щодо справ по розстрілам на Євромайдані.

10:30 До 1 листопада правоохоронці повинні показати результат по кільком гучним справам. По яким – Зеленський не уточнив.

10:27 «Про посадки»: Зеленський думав, що через два дні після вступу на посаду вже будуть садити. Скаржиться, що йому не можна впливати на правоохоронні органи.

10:26 За словами президента, через два роки деякі нардепи від «Слуги народу» теж не будуть хотіти зняття недоторканності.

10:25 Зеленський хвалить парламент. Каже, що потрібно викручуватися, щоб ухвалити потрібні закони. За його словами, світові лідери вітають швидкість, з якою працює Верховна рада. Зеленський зазначив, що важливо всі потрібні закони ухвалити за перші два роки.

10:24 «Прийде весна – саджати будемо». Питають про обіцяні посадки. І, звичайно, про тарифи.

10:21 Питання військової допомоги США Зеленський порушив на зустрічі з віце-президентом. Зеленський думає, що опублікована Білим домом стенограма розмови з Трампом збігається з українською версією.

10:17 Зеленський назвав відносини з США «втомленими». За словами президента, США заблокували програму допомоги Україні ще до телефонної розмови. Зеленський про це не знав.

10:15 Питання від AP щодо відносин з США – як на них впливає скандал з Дональдом Трампом. Зеленський відповів, що ніяк не впливає.

10:12 Дуже довго відповідає президент на перше питання. Зеленський сказав, що йде робота над тим, щоб українські канали з'явилися на непідконтрольних територіях.

10:05 Почалися питання. Зеленський говорить, що його головна мета і місія – припинити війну. Його запитують, щоб він сказав українцям, які живуть на окупованій території. За словами президента, головна помилка влади була в тому, що не всіх переселенців забезпечили житлом і роботою. Зеленський сказав, що на окупованій території людей не забудуть і не кинуть.

10:03 Зеленський вже прийшов і відразу попросив кави. Віддав свій мобільний і попросив принести йому, якщо буде телефонувати мама або дружина. Настрій у президента поки гарний.

9:57 Другий поверх, де буде проходити пресмарафон Зеленського.

9:56 Заступник глави Офісу президента Кирило Тимошенко теж вже тут.

9:55 Шеф-редактор «Слово і Діло» Катерина Пітєніна.

9:40 Лише частина списків акредитованих на пресмарафон журналістів. «Слово і Діло» спілкуватиметься із Зеленським близько 10:35.

9:25 А ось як все виглядає всередині.

9:20 Ось тут сьогодні буде проходити спілкування Зеленського з журналістами.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: