Аналізуємо виконання президентської програми: нове обладнання для шкіл

Читать на русском
Як Володимир Зеленський виконує обіцянку про те, що школи отримують нове обладнання, розібралося Слово і діло.
Слово і діло

Оточення Володимира Зеленського останнім часом активно використовує тезу про те, що президент виконує передвиборчі обіцянки. Очевидно, це підготовка до другого президентського терміну зважаючи на те, що рейтинги поки що дозволяють про це говорити. «Слово і діло» продовжує нагадувати, які важливі зобов'язання є у програмі Зеленського. Сьогодні поговоримо про обіцянку «школи отримають сучасне обладнання та оновлять свою інфраструктуру».

З виконанням цієї обіцянки, в принципі, проблем виникнути не повинно: адже інфраструктура та обладнання у школах оновлюється за будь-якого президента та уряду, лише в різних обсягах. Тому розглянемо, що саме було зроблено за два з половиною роки каденції Володимира Зеленського.

І уряд Олексія Гончарука, і уряд Дениса Шмигаля у програмі дій обіцяли (і виконали) забезпечувати фінансову підтримку з бюджету «Нової української школи». У 2019 році в держкошторисі передбачили субвенцію місцевим бюджетам на забезпечення освіти «Нова українська школа» у розмірі 1,2 млрд грн, в 2020-му – 1 млрд. Цьогоріч розмір субвенції зріс до 1,4 млрд, аналогічна сума закладена у проєкті держбюджету на 2022 рік.

Крім того, існує урядова програма «Спроможна школа для кращих результатів» – фінансова підтримка закладів освіти для ремонту будівель шкіл, завершення будівництва, придбання обладнання для класів та оновлення навчальних кабінетів, інтер'єрів у приміщеннях. Місцевим бюджетам на такі цілі виділяють субвенцію: у 2019 році її розмір становив 1,5 млрд грн, в 2020-му – 2,5 млрд грн, в 2021-му – 1 млрд грн.

У проєкті бюджету-2022 закладено 1,2 млрд грн субвенції. Також у проєкті є субвенція для забезпечення пожежної безпеки у закладах освіти – 1,5 млрд.

Цього року в українських школах розпочали реформувати систему харчування. У процесі реформи, щоб перейти на нову систему, потрібно модернізувати харчові блоки. Станом на кінець жовтня цього року вже відремонтовано 1 тисячу 298 харчоблоків, закуплено також нове обладнання – 201 пароконвектомат, 953 холодильники та 1,8 тисячі одиниць іншого обладнання.

У проєкті бюджету наступного року на придбання нового обладнання для шкільних їдалень заклали 1,5 млрд грн субвенції місцевим бюджетам.

Щодо оновлення інфраструктури шкіл, то сам Володимир Зеленський уже виконав кілька обіцянок. Так, два роки тому президент пообіцяв побудувати та реконструювати 100 шкіл та закупити для них автобуси: «100 автобусів у ці школи. Тому що багато з цих шкіл, про які я вже сказав, – це саме у сільській місцевості, вони перебувають у жахливому стані. Тобто ми будуємо одразу – ми будуємо школу, дорогу до цієї школи та автобус, який везе цих школярів».

У листопаді 2020-го у Міністерстві розвитку громад та територій повідомили, що у 100 школах по всій країні вже завершено будівельні роботи. «Створено 8338 нових учнівських місць. А це означає, що у комфортних умовах тепер можуть навчатися понад 55 тисяч дітей. Ще у 34 школах зі 134 – роботи тривають», – розповів міністр Олексій Чернишов.

Щодо автобусів, то у 2020 році місцева влада через Prozorro купила 523 транспортні засоби на 980 млн грн, у 2021 році – 221 автобус на 404 млн.

Будівництво ремонт та реконструкція шкіл триває у рамках «Великого будівництва». Цього року заплановано збудувати чи оновити 500 об'єктів соціальної інфраструктури, зокрема, 95 шкіл.

У рамках цієї програми Зеленський обіцяв, що в кожній області з'явиться 5 шкіл, тобто, ймовірно, йдеться про будівництво нових.

Таким чином, можна констатувати, що обіцянка Зеленського виконується непогано. Місцевим бюджетам стабільно виділяють субвенції на ремонт та оновлення обладнання у школах. Завдяки реформі харчування почали встановлювати нове обладнання у їдальнях, чого не було вже багато років. Крім того, будуються нові школи.

Нагадаємо, «Слово і діло» випустило серію матеріалів щодо передвиборчої програми Володимира Зеленського. Ми писали про такі обіцянки:

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: