Пресмарафон Зеленського «30 запитань президенту»: головне

Читать на русском

Пресмарафон Володимира Зеленського 26 листопада 2021 року. Читати та дивитися онлайн на Слово і діло.
Слово і діло

Президент Володимир Зеленський сьогодні, 26 листопада, провів пресмарафон, присвячений екватору його каденції. Спілкування з журналістами розпочалося о 12 годині у коворкінгу Creative State Arsenal.

«Слово і діло» вело текстову онлайн-трансляцію пресмарафону.

Прес-марафон за участю Володимира Зеленського «30 запитань Президенту України».Офіс Президента України

17:25. На цьому все. Зеленський відповідав на запитання п'ять із половиною годин – не перший пресмарафон, звичайно, але вдвічі довше запланованого. Взагалі, такий формат цікавіший за звичайну пресконференцію: Зеленський хоч і не завжди прямо відповідає на запитання, але зате більш щиро.

17:23. «Я не автократ і не диктатор», – сказав Зеленський.

17:17. І знову про Ахметова: його медійна політика перейшла в «не дуже здорову фазу». Не треба розгойдувати нашу державу, наголосив президент.

17:08. Похвалив міністра цифрової трансформації Михайла Федорова за «Дію», діджиталізацію та COVID-сертифікати. А міністру внутрішніх справ ще треба показати себе.

17:06. Інформаційну політику президент вважає слабким місцем України.

17:00. Зеленський вважає, що міністри перед відставкою не повинні звітувати перед парламентом: «Мені так здається». За його словами, ніхто не хоче звітувати через «крикунів» у Раді.

16:56. Верховну раду Зеленський розпускати не планує. А розгойдують її люди, яких немає у парламенті.

16:54. Президент заявив, що українська армія не причетна до підготовки можливого державного перевороту. «Я поважаю армію і знаю, що вони мене поважають. Ніякого путчу у нас немає і не буде», – наголосив він.

16:52. Зеленський вважає, що у Мінських угодах багато помилок, але «що є». Також він сказав, що закон про перехідне правосуддя на Донбасі поки не розглядатимуть: у Росії його розцінюють як вихід України з Мінських угод.

16:42. Україна передала список на обмін полоненими і чекає, що президенти США та Росії обговорять це питання.

16:31. Зараз буде остання група журналістів. Якщо коротко по відповіді президента щодо ювілею Єрмака: до Карпат літали і справді на гелікоптері, були там з робочих питань і трохи відпочити, масштабних святкувань не було.

16:29. Дуже емоційно Зеленський розповідає про свою поїздку: «летів з Єрмаком та речами», «з Єрмаком та бутербродами», «циган та ведмедів не викликав». Сказав, що Ткач витягнув із нього всі «крові та соки», і запросив на свій день народження у січні.

16:25. Президентський літак, за словами Зеленського, не працює. У Держуправлінні справами не можуть виділити гроші на його ремонт. Тому Зеленський літає гелікоптером. У Карпатах використовувався військовий вертоліт та вертоліт ДСНС.

16:22. Зеленський розповідає, як Андрій Єрмак відмовився від святкування ювілею 21 листопада, у День гідності та свободи. Президент підтвердив, що був у Карпатах із Єрмаком. «Завдяки вам у мене немає місця, де відпочивати. Завдяки вам мої діти не можуть перебувати у Києві без охорони, а я не маю особистого життя», – журналісту Михайлу Ткачу.

16:18. У резиденції у Карпатах Зеленський був близько чотирьох разів. У 20-х числах грудня там буде масштабний захід за участю послів.

16:15. Зеленський заявив, що багато державних «будівель» уже передані дітям, як він і обіцяв до виборів.

16:03. Про життя на державній дачі: Зеленський каже, що треба було дуже швидко купувати свій будинок та селити там охорону.

16:01. Найважча помилка на посаді президента – довіра. Крім того, Зеленський вважає, що йому потрібно було сильніше діяти щодо домовленостей, очевидно, мова про Донбас.

15:53. Термомодернізація всіх будівель в Україні коштуватиме 300 млрд гривень. Реформу бажано провести за 5 років.

15:46. Про «П'ять питань від президента»: там усі речі важливі, вони теж опрацьовуються. А ось скільки коштувало це опитування, Зеленський не в курсі. Але точно воно фінансувалося не із держбюджету.

15:43. За словами Зеленського, депутати точно не будуть одноосібно обирати президента. Але можливо, що будуть онлайн-вибори – питання опрацьовується. У тому числі, з Apple та Microsoft.

15:35. Президент заявив, що РНБО раніше була пасивним органом, а зараз це орган, де працюють не «збиті льотчики». «Ми захищаємо нашу державу так як можемо. Мені здається, що ми це робимо законно», – про рішення РНБО.

15:32. Прийшов, почали.

15:31. Нова група журналістів уже прийшла, а Зеленського досі немає.

15:17. Третя група журналістів закінчила. Ще дві. А Зеленського хтось попросив вийти у коридор.

15:10. Від нового уряду Німеччини Зеленський чекає для початку знайомства, а потім підтримки, жорсткої санкційної політики щодо Росії, підтримки в питанні енергетичної безпеки. Також Зеленський хотів би, щоб новий канцлер Німеччини був чіткішим у питанні членства України у Євросоюзі.

15:07. На тлі чуток про можливу відставку глави Нацбанку Кирила Шевченка президент сказав, що він поки що залишається на посаді.

15:01. До речі, час, запланований на пресмарафон, сплив.

15:00. Чому рідко зустрічається з журналістами: Зеленський не має часу постійно зустрічатися, адже дуже багато проблем і питань. Президент вибачився перед журналістами, з яким не зустрівся, але сказав, що і не зобов'язаний.

14:57. «У мене немає впливу на правоохоронні органи, ви це чудово знаєте», – запевнив Зеленський.

14:56. Призначення Олега Татарова – питання до керівника ОПУ. Це його особиста відповідальність перед президентом.

14:53. На жаль, деякі люди, які приходили до команди, не витримували тиску, розповідає президент. А сам Зеленський – витримує. Зеленський задоволений міністром інфраструктури Кубраковим, міністром економіки Свириденко, міністром охорони здоров'я Ляшком. Також Зеленський вважає потужним свого голову ОПУ Єрмака, а всі атаки на нього несправедливі.

14:47. Чи задоволений Зеленським своїм президентством? «Я задоволений тими результатами, які є: земельною реформою, інфраструктурою, цифровізацією. Деолігархізація – також крок до зменшення корупції. Багатьма речами я зовсім незадоволений». Крім того, президент каже, що у більшості обличчя у владі нові. Так, є чиновники часів Януковича, але то не його (Януковича – ред.) соратники.

14:38. Про переговори щодо Донбасу: «Загальмувалося все. Через ковід, чи не через ковід».

14:34. Франція хоче тиснути на Росію, що відбулася зустріч «нормандської четвірки», вже з новим канцлером Німеччини.

14:30. Україна непублічно отримала від США, Великої Британії, Туреччини, Канади та інших країн інформацію щодо підтримки у разі ескалації конфлікту з Росією.

14:24. Президент сказав, що від Росії пішла небезпечна риторика, пов'язана, зокрема, зі зближенням України з НАТО. Ще один небезпечний сигнал – заяви про «зрив» Україною мінського процесу. Про ситуацію на кордоні: «Ситуація не гірша, ніж була навесні. Вважаю, що кількість військових зараз менша. Ми бачимо дуже часті ротації,ми бачимо збільшення техніки».

14:15. Друга група журналістів йде. Залишилося ще три групи представників ЗМІ, а пресмарафон має закінчитися за 40 хвилин.

14:12. Зеленський каже, що «якісь люди» втратили владу і хочуть реваншу.

14:07. А тепер суперечка між журналістами. «Ви розмовляєте з президентом України, обраним народом. Припиніть цю риторику», – сказав Зеленський.

14:05. Знову суперечка з Бутусовим, взаємні звинувачення тощо.

14:01. Роботи фабрики Рошен у Росії та продаж серіалу «Кварталу 95» у РФ – різні речі, вважає Зеленський. Він «все віддав» і цим бізнесом не займається.

13:56. Рівень вакцинації, вважає президент, залежить не лише від держави, а й від людей – це їхня відповідальність.

13:51. Зеленський вважає, що багато українців помирають через коронавірус, бо пізно звертаються за медичною допомогою (а не через дефіцит кисню). Крім того, вмирає багато людей із супутніми захворюваннями. Президент вважає Віктора Ляшка хорошим міністром охорони здоров'я та довіряє йому. Водночас Зеленський допускає, що у статистиці по ковіду є помилки.

13:47. Зеленський підтвердив, що з Міжнародним валютним фондом є труднощі через податок на виведений капітал.

13:38. Президент заявив, що журналіст Юрій Бутусовов «образився» за те, що йому не дали посади у Міноборони. Загалом із Бутусовим йде дуже жорсткий діалог. Зеленський звинуватив Бутусова у зливі інформації про використання «Байрактару» на Донбасі і сказав, що через це загинули люди. Журналіст звинуватив Зеленського у брехні щодо спецоперації по вагнерівцях.

13:33. «Пан Турчинов – один із тих людей, які втратили Крим. А пан Порошенко – один із тих, хто втратив Донбас».

13:25. Про керівника Офісу президента Андрія Єрмака: «З паном Єрмаком сьогодні говорить керівництво розвідок провідних держав. Єрмак повертав людей, яких Петро Порошенко мав повернути додому (мова про моряків – ред.)».

13:20. Раз на тиждень у Зеленського відбувається нарада, на якій обговорюють пункти програм президента, партії та Кабміну. Підбивають підсумки, як ці обіцянки виконуються, які є проблеми. При цьому з Офісу президента немає тиску на парламент.

13:10. Зараз буде друга група журналістів. На першу пішла година замість 30 хвилин. За кадром Никифоров просить Зеленського коротше відповідати на запитання. «Ну а що ти зробиш», – каже президент. При цьому закінчити пресмарафон планують о 15-й годині.

13:09. ДТП із нардепом Олександром Трухіним. Зеленський сам не зовсім розуміє, що там відбувається, коли буде готова експертиза. Але загалом вважає, що нічого страшного не сталося.

13:00. «Я не боротимуся за владу, я боротимуся за Україну. Як би пафосно це не звучало», – заявив президент.

12:57. Про другий термін: «Я точно не вирішую це питання, це вирішує суспільство. Я для себе рішення не прийняв. Це буде пов'язане із виконанням моїх зобов'язань. Це рішення я точно прийматиму з сім'єю, дітьми, тому що вони всі страждають через мою професію».

12:52. «Мій головний союзник – це народ України. Ми не ворье якесь», – сказав президент.

12:50. Ще про Ріната Ахметова: «У нас країна під назвою Україна, а не країна під назвою ДТЕК. Він не має ключів від держави».

12:45. «Жодних союзницьких розмов з Ігорем Коломойським ми не проводимо і не проводили давно, десь два роки», – сказав глава держави. Медіавійну Зеленський назвав боротьбою проти нього та проти деолігархізації. Неправильно і велика помилка, коли бізнесмен воює із державою.

12:40. До речі, у цей час під Creative State Arsenal мітингують журналісти, яких не пустили на пресмарафон.

12:37. Зеленський заявив, що йому соромно за спецоперацію по вагнерівцях. І взагалі ця тема йому набридла. Це не несе нічого хорошого для репутації України.

12:35. Знову до вагнерівців. Зеленський побоювався, що бойовики можуть захопити літак та загинуть невинні люди.

12:30. Зеленський звинуватив Петра Порошенка у тому, що він домагався розколу у відносинах України та США.

12:27. Про вагнерівців: «Я вважаю, що це була спецоперація імені Бурби». Зеленський розповів, що хотів звільнити Василя Бурбу із розвідки, коли став президентом. За словами президента, Бурба пропонував йому знайти інформацію про те, звідки почав поширюватися ковід, а також вкрасти формулу вакцини та передати її Росії чи Китаю.

12:20. Зеленський каже, що Ахметова втягують у це. Близькі до олігарха люди обговорюють із росіянами, що він готовий долучитися до організації перевороту: «Я запрошую Ахметова прийти на Банкову послухати інформацію або до відповідних органів. Я не Янукович і тікати нікуди не буду. І я не Порошенко, і на крові на бульдозер вилазити не буду».

12:15. Окрім війни з Росією, у нас є й внутрішні виклики. За словами Зеленського, він отримав інформацію про державний переворот в Україні 1-2 грудня. До цього може бути причетний, за словами президента, Рінат Ахметов.

12:11. Чи буде війна з Росією: «Ми в стані війни вже вісім років. Я вважаю, що ймовірність (повномасштабної війни – ред.) може бути щодня. Ми повністю контролюємо наші кордони та готові до будь-якої ескалації. Щодня ми отримуємо дані української та не тільки розвідки».

12:07. «Щодня я приймаю сто рішень. Я не маю часу їх усі комунікувати з суспільством», – сказав президент. Про посадки: ми розпочали судову реформу, а посадками займаються правоохоронні органи.

12:06. Зеленський каже, що складні обіцянки виконуються, а легкі будуть виконані найближчим часом. Серед своїх головних успіхів він назвав інфраструктуру.

12:03. Перше питання – про невиконані обіцянки: чи чекати на посадки.

12:01. Прийшов президент Володимир Зеленський. Пресмарафон розпочинається. Зеленський вибачився перед журналістами, які не потрапили на зустріч.

11:46. Щоб контролювати час, виділений на кожну групу журналістів, на столі стоїть пісочний годинник.

11:35. ЗМІ пишуть, що кортеж Володимира Зеленського вже прибув на місце.

11:20. Прессекретар президента Сергій Никифоров розповів, що ідея нового пресмарафону народилася випадково під час наради. Чому саме 30 журналістів? «Ми порахували, який формат був би: з одного боку, щоб було якнайбільше авторитетних журналістів. А з іншого – щоб була комфортна та якісна розмова з акцентом саме на якість, а не кількість. Зеленський любить експериментувати із форматами», – сказав він.

11:10. Як все виглядає усередині.

11:05. Журналіст Олексій Мацука розповів, як проходитиме пресмарафон. «Журналісти входитимуть групами по 5 осіб. Усього п'ять груп. По 30 хвилин на кожну групу», – написав він. Нагадаємо, що захід триватиме три години.

11.00. Пресмарафон проходитиме у коворкінгу Creative State Arsenal біля станції метро «Арсенальна». За два кроки від цього місця знаходиться Kyiv Food Market, де проходив перший пресмарафон Зеленського.

Через «складну епідемічну ситуацію та з урахуванням досвіду попередніх пресмарафонів», в Офісі президента обмежили доступ журналістів на захід. Поставити питання Зеленському зможуть представники 30 ЗМІ, які отримали спеціальні запрошення: Ліга, РБК-Україна, 24 канал, Свобода слова Савіка Шустера, «Українські новини», «Інтерфакс-Україна», «Обозреватель», 1+1, 5 канал, Reuters , Deutsche Welle, ДОМ, УНІАН, Укрінформ, ТРК Україна, AFP, «Цензор», Bloomberg, «Радіо Свобода», КП в Україні, «Українська правда», «Бабель», СТБ, «Фокус», «Кореспондент», НВ, Інтер, Forbes Україна, ICTV, LB.ua, UA: Перший, ВВС.

«Таким чином, відбудеться змістовна розмова президента з журналістами, під час якої будуть висвітлені різні актуальні та суспільно важливі теми. Водночас, такий формат заходу дозволить уникнути дублювання питань», – вважають в ОПУ. Пресмарафон «30 питань президенту України» триватиме три години.

Нагадаємо, що Володимир Зеленський проводив велику пресконференцію у травні цього року. Вона була присвячена дворіччю його президентства. Тоді Зеленський три години відповідав на запитання журналістів на території ДП «Антонов» та дав 15 обіцянок. Докладніше можна прочитати тут.

До цього була пресконференція біля Маріїнського палацу у травні 2020 року – на честь річниці на посаді президента. Тоді Зеленський був щедрішим на обіцянки – за три години дав понад 30. Головні тези того заходу – за посиланням.

І найперше велике спілкування Володимира Зеленського з журналістами відбулося 10 жовтня 2019 року в Kyiv Food Market (це, до речі, поряд із сьогоднішньою локацією). Вже легендарний пресмарафон тривав 14 годин – національний та світовий рекорд. Крім тривалості пресмарафон запам'ятався ще й тим, що президент відкрито відповідав на запитання будь-яких ЗМІ. Усі ключові моменти того пресмарафону тут.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: