Аналізуємо виконання президентської програми: запровадити обов'язковий щорічний медогляд

Читать на русском

Ввести обов'язковий безкоштовний щорічний медогляд обіцяв у програмі Володимир Зеленський. Як він справляється – в матеріалі Слово і діло.
Слово і діло

«Слово і діло» продовжує «по цеглинці» розбирати передвиборчу програму Володимира Зеленського. Тим паче, що і він сам, і його команда останній рік часто говорять про те, що передвиборчі обіцянки обов'язково будуть виконані по максимуму. Хотілося б сказати, що від цього залежатиме, чи є у Зеленського шанси на другий термін чи ні, але судячи з рейтингів наразі конкурентів у чинного глави держави немає. Сьогодні поговоримо про програмну обіцянку «запровадити обов'язковий безкоштовний щорічний медичний огляд».

«Велика увага – медицині профілактичній. Хворобам потрібно запобігати, а не лікувати. Програма популяризації здорового способу життя. Введення обов'язкового безкоштовного щорічного медичного огляду», – йдеться в президентській програмі.

В Україні зараз є таке поняття як обов'язковий профілактичний медичний огляд. Але це стосується представників професій, яким для роботи потрібно отримати медичну книжку. Список таких спеціальностей був затверджений Кабінетом міністрів ще в 2001 році.

Зокрема, профілактичні медогляди мають проходити працівники сфери громадського харчування, торгівлі та продовольства, співробітники навчальних закладів, оздоровчих установ для дітей, готелів і гуртожитків, працівники розважальних закладів, перукарень, фармацевти тощо.

Крім того, щорічні медичні огляди повинні проходити школярі. Наприклад, перед першим класом дитина повинна пройти огляд в офтальмолога, хірурга, ортопеда-травматолога, стоматолога, здати аналіз крові. За результатами дитині видадуть довідку № 086-1/о з висновком про стан здоров'я.

Регулярний медогляд рекомендують також проходити всім школярам. Це можна зробити безкоштовно через сімейного лікаря.

На жаль, наша реальність така, що часто українці замість профілактичного медогляду просто купують медичну книжку або ту ж довідку для вступу до навчального закладу. На «чорному ринку» їх можна придбати лише за 100-300 гривень (дані на кінець 2019 року).

Про обов'язкові медичні огляди, обіцяні Зеленським, «Слово і діло» запитувало в жовтні Максима Степанова. «Я теж є великим прихильником цього, адже тут ми маємо не тільки профілактичний, а й економічний сенс. Успішність лікування хвороби на початкових стадіях вище. Для того, щоб це ввести, потрібно, по-перше, все, що пов'язано зі стандартизацією, друге – це мати відповідну інфраструктуру, де проводити ці огляди, третє – це кошти на ці огляди. Я думаю, що ці речі ми зможемо ввести, починаючи з 2022 року. Чому я так вважаю? Тому що у нас є плани на максимальне стимулювання добровільного медичного страхування. В тому числі, в рамках добровільного медичного страхування ми хочемо ввести і медичний огляд. Тобто, для певної категорії ми будемо вводити за рахунок держави, для певної – за рахунок добровільного медичного страхування», – розповів в інтерв'ю тодішній міністр охорони здоров'я.

У червні цього року на форумі «Україна 30» Володимир Зеленський представив програму «Здорова Україна», спрямовану на збільшення тривалості життя громадян. Одна зі складових програми – це здорова школа: нова концепція уроків фізкультури, реформа шкільного харчування, популяризація спортивних секцій.

Мета інших складових програми – знизити кількість передчасних смертей в Україні, 85% яких були викликані хворобами системи кровообігу і хворобами, що не діагностували вчасно. Ось тут Зеленський і анонсував запровадження check up для українців старше 55 років.

«Для осіб старше 55 років, будуть введені так звані медичні чекапи – повні обстеження кожні два роки. А для деяких категорій – щорічно. Рання діагностика захворювань дозволяє державі рятувати життя своїх громадян, витрачаючи набагато менше коштів, але найголовніше – маючи набагато більше шансів», – сказав президент.

Більш докладно про ці медогляди розповів новий глава МОЗ Віктор Ляшко. Це буде регулярний моніторинг аналізу крові і деякі скринінгові програми, наприклад, раннє виявлення раку прямої кишки або раку молочних залоз.

Які хвороби ставали причиною смерті українців у 2015-2020 рокахВ Україні від хвороб системи кровообігу щорічно вмирає майже 400 тисяч осіб. Це найпоширеніша причина смерті.

У додатку «Дія» буде створений спеціальний електронний кабінет пацієнта, де можна буде стежити за графіком медоглядів і контролювати результати. Поки що точно невідомо, коли запрацює е-кабінет, але Ляшко сподівається, що восени.

«Ми вводимо загальну відповідальність як лікаря, який повинен спілкуватися з людиною, яка підписала з ним декларацію, так і людини, яка повинна відстежувати стан свого здоров'я. Пацієнт кожні два роки повинні пройти скринінг раку молочної залози. Якщо йому не запропонували – буде пуш-повідомлення, треба буде з сімейним лікарем поспілкуватися. А у нас система буде аналізувати, які лікарі запропонували і який відсоток пройшов», – розповів Ляшко.

За словами міністра, також хочуть створити додаткові стимули і для лікарів, і для тих, хто проходить щорічні обстеження. Мова про «пропозиції в спортзалах, басейнах, інших мотиваційних пакетах». Конкретики наразі немає.

Поки що в анонсованому нововведенні є багато незрозумілих моментів: чи будуть медогляди дійсно обов'язковими, який буде порядок проведення і скільки коштів на це витратять. Добре, що Володимир Зеленський не забуває про свою обіцянку. Відзначимо, що і зараз можна безкоштовно через сімейного лікаря пройти деяку діагностику – це входить в пакет безкоштовних медичних послуг: здати аналіз крові, сечі, перевірити рівень глюкози і холестерину, зробити електрокардіограму, пройти діагностику для виявлення поширених хвороб.

Нагадаємо, «Слово і діло» почало аналізувати виконання передвиборчої програми Володимира Зеленського. Ми писали про такі обіцянки:

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: