Аналізуємо виконання президентської програми: зарплати військових

Читать на русском
Привести зарплати військових до стандартів НАТО президент обіцяв в програмі. Поки що є тільки напрацювання реформи грошового забезпечення.
president.gov.ua

Оточення президента останнім часом активно використовує тезу про те, що Володимир Зеленський виконує передвиборчі обіцянки. Сам глава держави в одному з недавніх відеороликів розповідав, що йому вдалося виконати з програми. Керівник ОПУ Андрій Єрмак запевняв, що Зеленський «обов'язково здійснить все, про що він говорив під час своєї виборчої кампанії». Крім того, за інформацією ЗМІ, у владі навіть створили спеціальні групи, які повинні написати закони спеціально під програму президента. Аналітики видання «Слово і діло» пропонують не вірити на слово ні владі (про запаморочливі успіхи), ні опозиції (про катастрофічні провали), а вивчати фактаж, який може свідчити про виконання або невиконання обіцянок. І оскільки в ОП звернули таку пильну увагу на президентську програму, ми нагадаємо, які ще важливі обіцянки були в програмі Зеленського. Щотижня ми будемо детально розглядати одну обіцянку. Сьогодні – «зарплата військовослужбовців буде на рівні натовських стандартів».

Ще до обрання Володимира Зеленського президентом «Слово і діло» обговорювало з експертами його передвиборчу програму, і ця обіцянка викликала багато питань – адже як таких стандартів НАТО щодо зарплат військових не існує.

«Точно так само, як не існує в природі натовських військ, натовської військової форми, так і не існує натовської зарплати. У НАТО входять такі країни, як Туреччина і США. Але чи можна порівнювати зарплати турецького військовослужбовця і американського? Наприклад, якщо розглянути Велику Британію і Албанію, це теж дві країни НАТО. За яким параметром порівняти їхні зарплати?», – говорив військовий експерт Сергій Грабовський. За його словами, єдине, що можна пов'язувати із зарплатами за стандартами НАТО, – це обов'язкові рівні і процентне співвідношення від рівня доходів або середньостатистичної зарплати в країні.

Тобто єдиного стандарту немає, але є загальний базис – оклади базуються на виплатах за військовим званням, потім йдуть різні способи стимулювання тривалості служби. Як пояснює незалежна організація «Центр воєнної політики та політики безпеки», системи грошового забезпечення армій країн НАТО можна розділити на два типи:

  • розмір базової виплати залежить від звання військовослужбовця і його вислуги років і становить близько 80% розміру місячного грошового забезпечення, решта 20% – додаткові виплати (стимули і компенсації);

  • розмір базової виплати залежить від посадового окладу та рівня органу управління (Генштаб, вид збройних сил, корпус, бригада) і становить 70% місячного забезпечення, 30% – стимулювальні і компенсаційні виплати.

В Україні, згідно з чинним законом «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їхніх сімей», до складу грошового забезпечення військових входять: посадовий оклад, оклад за військовим званням; щомісячні додаткові виплати (надбавки, премії тощо); одноразові додаткові види грошового забезпечення. Співвідношення основних і додаткових виплат – 45% до 55%.

У Міністерстві оборони України та Генеральному штабі не раз говорили про майбутню реформу системи грошового забезпечення військових. У листопаді 2020 року Руслан Хомчак заявив, що нову систему грошового забезпечення, «апробовану в багатьох арміях НАТО», хотіли запустити ще в 2019-му. Реформа не відбулася через те, що, за словами Хомчака, «небагато охочих є міняти чинну систему».

Хомчак розповів, що після реформи грошове забезпечення військовослужбовців буде складатися з виплат за військовим званням та вислугою років – це буде 70% від усього забезпечення. Всі інші додаткові виплати для стимулу і компенсаційного характеру будуть чітко регламентовані:

  • за службу у військових частинах (гірничо-штурмових, морської піхоти тощо);

  • за службу на командних посадах;

  • за службу на посадах з дефіцитними спеціальностями (снайпер, оператор БПЛА тощо);

  • за вчений ступінь, вчене звання тощо.

Компенсаційні виплати будуть такі: за виконання обов'язків у надурочний час і вихідні; за роботу в умовах режимних обмежень, за виконання обов'язків в польових умовах; за службу в високогірній місцевості; за ризик для здоров'я і життя.

Будуть також і одноразові виплати, наприклад, за невикористану частину відпустки, за переміщення в іншу місцевість, грошова допомога на оздоровлення, винагорода за участь у військових конфліктах тощо.

Тепер впровадження нової системи грошового забезпечення серед завдань Міноборони на 2021 рік. У листопаді у відомстві у відповідь на запит «Слово і діло» повідомили, що робоча група вивчає можливі напрямки удосконалення системи і готує відповідний законопроєкт.

12 лютого Генштаб ЗСУ повідомив в Facebook, що законопроєкт про реформу розроблений, нова система грошового забезпечення буде побудована на ієрархії військових звань і передбачає:

  • наявність матеріальних стимулів для кар’єрного просування військовослужбовців в званнях;

  • механізми забезпечення конкурентоспроможності розмірів грошового забезпечення військовослужбовців на ринку оплати праці;

  • мінімізацію корупційних ризиків, пов'язаних з «ручним» встановленням розмірів окладів і премій.

Грошове забезпечення складатиметься з базової ставки і додаткових надбавок, винагород, бонусів. Розмір базової ставки визначатиметься залежно від військового звання і вислуги років в цьому військовому званні і не може бути менше п'яти розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Тобто поки що прогрес у виконанні цієї обіцянки складається лише в теоретичних напрацюваннях реформи, безпосередня зміна чинної системи вже відкладалася.

Нагадаємо, всі обіцянки Володимира Зеленського можна подивитися в його профілі на нашому сайті.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: