Аналізуємо виконання президентської програми: податки стануть простими і зрозумілими

Читать на русском

Податки стануть простими і зрозумілими, обіцяв Зеленський. Як просувається виконання обіцянки, розібралося Слово і діло.
Слово і діло

Володимир Зеленський недавно відзначив другу річницю перебування на посаді президента. За даними «Слово і діло», глава держави виконав 20% своєї програми, але його команда запевняє, що всі передвиборчі обіцянки будуть виконані по максимуму. Ми зі свого боку нагадаємо, які важливі зобов'язання є в програмі Зеленського. Сьогодні поговоримо про таке – «податки стануть простими і зрозумілими».

Варто зазначити, що формулювання обіцянки досить неконкретне. Податки стануть простими і зрозумілими для кого? Очевидно, Зеленський має на увазі широку громадськість. Але оцінка «зрозумілості» для кожного суб'єктивна.

У Міністерстві фінансів теж не зовсім розуміють суть обіцянки. «А коли громадяни стикаються з податковою? Якщо ви (наймана – ред.) фізична особа, то за вас платить податки роботодавець. Якщо ви підприємець, у нас тут одна з кращих систем оподаткування, найбільш лояльна для бізнесу. Спрощена система оподаткування – наш український вітчизняний офшор, так я її називаю», – сказав Сергій Марченко в інтерв'ю «Слово і діло».

У такому випадку ми можемо оцінювати, які законодавчі зміни ухвалювали в Україні для спрощення оподаткування.

Мінфін у відповіді на запит «Слово і діло» перерахував, які уряд має пріоритети в цій сфері на найближчі п'ять років:

  • завершити створення і забезпечення ефективного функціонування Податкової служби;

  • підвищити прозорість і ефективність податкових аудитів та запровадити ефективний механізм розгляду скарг платників податків;

  • ввести стратегії стимулювання добровільного дотримання податкової дисципліни (добровільної сплати податків);

  • провести деоффшоризацію економіки.

Також в Міністерстві фінансів, і сам глава відомства Сергій Марченко, нагадали про те, що був ухвалений закон щодо запровадження єдиного рахунку для сплати податків і зборів, єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

Ці зміни забезпечують створення єдиного рахунку для сплати податків і зборів, передбачених Податковим кодексом України (крім ПДВ та акцизного податку з реалізації палива і спирту етилового, а також митних платежів), єдиного соціального внеску через Електронний кабінет платника податків. «Закон допоможе спростити сплату податкових платежів і сприятиме зменшенню кількості помилково або надміру сплачених грошових зобов'язань. Крім того, прийняті зміни сприятимуть підвищенню рівня відкритості, прозорості та довіри платників податків до державних органів», – зазначили в Офісі президента.

Володимир ЗеленськийПрезидент України

У квітні 2020 року Кабмін затвердив порядок функціонування єдиного рахунку для сплати податків і зборів. Так, єдиний рахунок відкривається у Державному казначействі на ім'я ДПС. Для переходу на єдиний податок потрібно повідомити Податкову службу в електронній формі через електронний кабінет. Використовувати рахунок можна буде вже на наступний робочий день після подачі заявки. Припинити його використання – не раніше 1 січня наступного року.

Через єдиний рахунок можна платити податок на прибуток підприємств, податок на доходи фізичних осіб, єдиний соціальний внесок, єдиний податок, рентну плату, а також інші платежі, які контролює ДПС.

Марченко в інтерв'ю «Слово і діло» розповів і про інші податкові зміни: «Ми ввели програмні реєстратори розрахункових операцій. Це було минулого року. Уже зараз 16,6 тисячі суб'єктів господарювання користуються програмами РРО. А ще ми створили фактично єдину юрособу в податковій і митниці, що також дозволяє вирішити багато питань, з точки зору комунікацій бізнесу, спрощення процедур. Вводяться електронні сервіси, електронний аудит. Також постійно вносяться зміни в систему роботи з адмініструванням ПДВ. Ця система досить автоматизована, і останнім часом не було нарікань бізнесу щодо роботи з питань блокування накладних».

12 травня уряд затвердив ще один проєкт змін до Податкового кодексу. Завдяки їм очікується додатково 60 млрд грн надходжень до держбюджету, в тому числі за рахунок:

  • приведення абсолютних значень розмірів ставок податків у відповідність з фактичним рівнем макропоказників;

  • підвищення ефективності справляння рентних платежів за видобування корисних копалин та акцизного податку;

  • протидії «скруткам», поверненню валютної виручки;

  • підвищення повноти сплати податків та ефективності адміністрування податкового боргу.

Таким чином, дійсно уряд реформує податкову систему і рухається в бік вдосконалення і спрощення оподаткування. Але при цьому важко сказати, на скільки нововведення прості і зрозумілі для більшості українців.

Нагадаємо, «Слово і діло» почало аналізувати виконання передвиборчої програми Володимира Зеленського. Ми писали про такі обіцянки:

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: