Пресконференція Зеленського: головні тези

Читать на русском

Пресконференція Володимира Зеленського 20 травня 2021 року. Всі головні тези в онлайні Слово і діло.

Президент України Володимир Зеленський 20 травня провів пресконференцію з нагоди свого дворічного перебування на посаді. Захід стартував о 12 годині і пройшов на території ДП «Антонов».

Пресконференція Президента України Володимира Зеленського | ОНЛАЙНskrypin.ua

«Слово і діло» вело текстову онлайн-трансляцію пресконференції Зеленського.

15:00 На цій ноті пресконференція закінчилася. Зеленський вибачився перед усіма, хто не встиг поставити питання. «Слово і діло», на жаль, серед них.

14:59 «Я став за два роки менше сентиментальним і більш прагматичним».

14:55 «Рано і несправедливо говорити про другу каденцію. Ще й половина першої не пройшла. Моє бажання піти на другий термін буде повністю збігатися з бажанням суспільства. Це буде залежати від того відсотка речей, які я обіцяв і зробив, або не зробив», – знову про другий термін.

14:53 До Вірастюка немає питань, заявив Зеленський, він чесна людина. «Захищав український спорт. Честь йому і хвала».

14:50 Про визнання Василя Вірастюка народним депутатом, всупереч рішенню Верховного суду. «Я впевнений, що ЦВК діяла згідно з українським законодавством. Я впевнений, що Вірастюк переміг. На дільницю разом з Шевченком (Олександром - ред.) приїхало 200 осіб зі зброєю. Дільниці не давали працювати ці молодчики».

14:49 Зеленський знову повторив, що нічого не боїться і знає, куди йде.

14:47 У питанні закінчення війни на Донбасі 99% залежить від Росії.

14:46 Ще одне питання.

14:41 Ревізія Кончі-Заспи і Пущі-Водиці йде, щоб звідти виселили тих, хто на держдачах жити права не має. Колишній генпрокурор Святослав Піскун уже поїхав, Тупицький і Сліденко теж.

14:39 Останнє питання.

14:35 Зеленський вважає Вищий антикорупційний суд дуже важливою інституцією і робить все, щоб на них не було впливу. Але від ВАКС чекають вироків.

14:33 Чим цінний Олег Татаров. «Хотілося б, щоб питання про радників керівника ОПУ ставили керівнику ОПУ. Я вважають, що він (Татаров – ред.) професійна людина. А що він де говорив, я не знаю», – сказав Зеленський, дуже запинаючись.

14:29 «Я вакцинувалася Covishield, щоб бути разом зі своїм народом», – Зеленський про інформаційну кампанію проти індійської вакцини.

14:27 Зеленський вважає несправедливою ситуацію в світі з розподілом вакцин від коронавірусу.

14:24 Про референдум по Донбасу: «Зради не буде. Я гарант Конституції».

14:22 Модератор пресконференції говорить, що через пару питань захід будуть закінчувати.

14:21 Важко президенту дається відповідь на це питання. Особливо частина про те, що держава не може захистити журналістів.

14:18 УП запитала Зеленського про те, чи знає він або здогадується, хто стоїть за вбивством Павла Шеремета. Президент не знає, хто вбивця: «Якби знав, зробив би все, навіть поза законом, щоб цих людей заарештувати».

14:13 Президент бачить ризики у зустрічі Джо Байдена і Володимира Путіна. Зокрема, є ризик скасування санкцій проти «Північного потоку-2». Зеленський вважає, що це буде поразка США і особисто Байдена, а також велика геополітична перемога Росії.

14:02 Зеленський заявив, що у нього немає часу думати про Путіна: «Я думаю тільки про зустріч в тому чи іншому форматі, яка може привести до закінчення війни».

13:53 З Петром Порошенком немає ніяких «сентиментів і розмов». «Я вже став його вироком. Він просто не хоче усвідомлювати, що сталося», – Зеленський про п'ятого президента.

13:49 Питання від Дмитра Гордона. Журналісту соромно за деяких людей з оточення президента, зокрема, за Тимофія Милованова, Миколу Тищенка, Максима Степанова. А чи соромно самому главі держави? Відповідь: за деякі кроки деяких людей дійсно соромно, але дрібні промахи можна пробачити. Милованов – крутий фахівець, за деякі кроки Тищенка – соромно.

13:40 «Мій глава Офісу не бере хабарів».

13:38 Президент сказав, що раніше в його оточенні були люди, які хотіли прибрати Кличка з посади голови КМДА. Мова очевидно про Андрія Богдана.

13:35 Що вам зробив Віталій Кличко, запитує «Новое время». Нічого – відповідає президент. Про обшуки у київської влади: «Не потрібно було красти гроші». Зеленський сказав, що Кличко постійно йому пише, телефонує і записується на прийом, навіть приходить без запрошення в ОПУ.

13:27 Зеленський не розкрив, хто візьме участь в саміті Кримської платформи. «Це серйозний ризик для всіх країн, які приїдуть, в силу перспектив ускладнення відносин з Росією, яка сприймає дуже болісно Кримську платформу. Це перший серйозний майданчик по деокупації Криму», – сказав президент.

13:23 У законі про деолігархізацію представникам вищої влади буде заборонено зустрічатися з олігархами не публічно, повідомив президент.

13:15 На питання про другий термін, сказав Зеленський, відповідати рано.

13:11 Про кадрові зміни в Кабміні. Президент довгий час був проти зміни міністра охорони здоров'я, але між прем'єр-міністром і Максимом Степановим загострилися відносини. Відносини зі Степановим і Віктором Ляшком теж зіпсувалися. Щодо Міністерства інфраструктури: Владислав Криклій залишається в команді, до нього питань не багато. Ексміністр економіки Ігор Петрашко теж залишиться в команді, але відповідатиме за земельну реформу.

13:09 Зеленський впевнений, що через деякий час на референдум буде винесене питання по Донбасу – це один з планів, якщо не спрацюють інші.

13:07 Зеленському періодично приносять то воду, то чай, але він від усього відмовляється і просить не відволікати.

13:04 Людей з досвідом, на кшталт Володимира Гройсмана, Арсенія Яценюка і Юлії Тимошенко, українці у владі не побачать, заявив президент. Нинішній уряд Зеленський вважає непоганим.

13:02 Чи побачимо ми санкції проти Коломойського і Фірташа. «Ви побачите ще багато всього, дивіться нас по п'ятницях», – віджартувався Зеленський.

12:52 Авакову – питання складне. Однозначної відповіді Зеленський не дав, сказав, що «буде розмова».

12:51 Питання про справу Шеремета. Що буде з Арсеном Аваковим, якщо обвинувачених визнають невинними. Зеленський розповів, як переписується з фігуранткою справи Яною Дугар і показує журналісту їх листування.

12:46 Основна філософія антиолігархічного закону: не вбити великий бізнес, а вбити вплив олігархічних груп на бізнес, владу, ЗМІ тощо. Олігархам дадуть час, щоб позбутися цього впливу. Закон з'явиться на наступному тижні. Буде створений спеціальний реєстр олігархів, куди потраплятимуть бізнесмени, які впливають на медіа та політиків.

12:43 Про останні резонансні рішення РНБО: «Я виконую свої конституційні обов'язки. І не з якоюсь групою людей – до Ради національної безпеки і оборони входять керівники правоохоронних органів, прем'єр-міністр та члени уряду, голова Верховної ради. Це не диктатура і не монархія. Там усі представлені».

12:40 Про «Нафтогаз»: компанія прогнозувала збитки на рівні 11 млрд. Тому уряд прийняв рішення про зміну керівництва.

12:37 Зеленський про два роки президентства:«Я себе добре почуваю, знаю куди йду та з ким закінчу».

12:33 Непросто закінчити епоху бідності, сказав Зеленський, підкресливши, що не все залежить від нього. Економіка не дуже добре розвивається через пандемію, але в порівнянні з іншими країнами знаходиться в нормальному стані.

12:31 Зеленський: «Епоха Медведчука закінчується». Також президент вважає, що закінчується епоха корупції.

12:27 Україна буде працювати далі в Нормандському форматі. Зеленський вважає, що Макрон і Меркель повинні підтримувати Україну сильніше: «Я вважаю, що вони останнім часом послаблюють свою позицію щодо Росії».

12:25 Зеленський зізнався, що процес повернення українських територій йде довго. Вчора на зустрічі з Донбасу домовилися відкрити КПВВ.

12:24 Почалися питання. Перший від «Інтерфаксу»: чи сподівається Зеленський до кінця каденції вирішити питання війни на Донбасі.

12:23 До Дня незалежності в Україну привезуть Конституцію Пилипа Орлика.

12:20 В Україні пройде саміт «перших леді та джентльменів». Також 23 серпня буде саміт Кримської платформи. 24 серпня відбудеться великий військовий парад, ввечері на стадіоні «Олімпійський» відбудеться концерт українських зірок.

12:16 Показали короткий ролик до 30-річчя незалежності України, з символом країни – квіткою. «Україна не просто квітуча, її не розтоптати», – пояснив Зеленський.

12:13 Найголовніший пріоритет – ми будуємо країну без війни. «Мир повинен бути міцний і назавжди. Це залежить від нашої армії, вона повинна бути потужна всюди», - сказав президент.

12:09 Пріоритети Зеленського. Перше – будувати країну без олігархів, «країну для 40 мільйонів, а не для десятки Форбс». Будуємо країну, яка не чекає санкцій від інших, а сама захищає себе і веде санкційну політику. Друге – усі рівні перед законом. Третє – будуємо країну в смартфоні. Четверте – проведення судової реформи.

12:08 «Ми повинні пам'ятати про минуле, розуміти, де ми зараз знаходимося. І думати про майбутнє, будувати нашу незалежну Україну», – сказав Зеленський.

12:00 Пресконференція почалася. Вступне слово Зеленського.

11:58 Ось так все виглядає. Прес-конференція виявляється називається «Президент 2.0».

11:50 «Особливий гість» пресконференції.

11:36 Пресконференція Зеленського буде проходити в ангарі. Президент буде сидіти на тлі літака «Руслан».

11:29 Активісти політичної партії «Демократична сокира» вже під «Антоновим».

11:03 До місця проведення пресконференції вже йдуть мітингувальники.

10:49 Журналістів почали пропускати на територію «Антонова».

Модерувати пресконференцію буде Ірина Побєдоносцева. Нагадаємо, що прессекретар Зеленського Юлія Мендель пішла з посади. За попередньою інформацією, захід триватиме до трьох годин – Зеленський планує відвідати сьогодні позачергове засідання Ради, яке розпочнеться о 16 годині.

Місце проведення пресконференції рано-вранці.

Радник керівника ОПУ Михайло Подоляк вчора анонсував, що пресконференція «буде оригінальною». «Він (Зеленський – ред.) хоче побудувати звіт про два роки дуже красиво і зі смислами: зі входом в саму пресконференцію і з переходом потім до конкретних питань. Президент хоче, щоб люди розуміли: ось у нас точка відправна була два роки тому, куди ми від цієї точки дійшли сьогодні і куди ми будемо рухатися далі», – розповів Подоляк.

При цьому через COVID-19 знову будуть деякі обмеження по кількості журналістів. Відзначимо, на пресконференції Зеленського буде присутня головна редакторка «Слово і діло» Катерина Пітєніна.

Нагадаємо, востаннє Володимир Зеленський спілкувався з журналістами в такому форматі рівно рік тому, в Маріїнському парку. Пресконференція, присвячена річниці його президентства, тривала трохи більше трьох годин. Щоб освіжити в пам'яті, про що говорив Зеленський, перейдіть за посиланням.

Також «Слово і діло» підбило підсумки тієї пресконференції – які обіцянки Зеленський виконав, а які провалив.

Найперше спілкування президента із засобами масової інформації відбулося 10 жовтня 2019 року – пресмарафон, який затягнувся на рекордні 14 годин. Основні тези Зеленського на пресмарафоні, можна почитати тут.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: