Аналізуємо виконання президентської програми: підтримка приватної освіти

Читать на русском
Як Володимир Зеленський виконує обіцянку забезпечити прозоре ліцензування та підтримку приватної освіти.
Слово і діло

Володимир Зеленський під час пресмарафону сказав, що за половину своєї каденції, звісно, не встиг виконати усі передвиборчі обіцянки, але результатами, які є, задоволений. Крім того, президент наголосив, що зараз виконує «найскладніші» свої обіцянки. «Слово і діло» вже багато місяців докладно аналізує пункти програми глави держави. Сьогодні поговоримо про обіцянку «держава гарантуватиме прозоре та легке ліцензування, підтримку та розвиток приватної освіти».

Розділимо цю обіцянку на дві частини, спочатку розглянемо, щоб було зроблено для прозорого та легкого ліцензування закладів приватної освіти.

У відповідь на запит «Слово і діло» у Міністерстві освіті відповіли, що для забезпечення об'єктивності, неупередженості та відкритості у наданні послуг з отримання ліцензії з 2 січня 2020 року було запроваджено електронне ліцензування освіти у сферах професійної передвищої, післядипломної та професійної освіти, а також частково вищої. Відбувається це через модуль «Електронне ліцензування» Єдиної державної електронної бази з питань освіти (ЄДЕБО).

Для закладів вищої освіти послугу отримання ліцензії перевели в електронний формат з 20 червня цього року.

У міністерстві зазначили, що електронне ліцензування не лише дало змогу спростити процедуру надання послуги, а й забезпечило її абсолютну прозорість.

Фінансування освіти: скільки держава витрачає на українські університетиТоп десять українських університетів, які в 2020 році отримали найбільше коштів із держбюджету – на інфографіці.

Далі електронне ліцензування планують запроваджувати у сферах повної загальної середньої та дошкільної освіти. Після проведення тендерів розпочнеться розроблення програмного забезпечення ЄДЕБО у частині ліцензування цих закладів освіти.

Щодо підтримки розвитку приватної освіти. Нещодавно міністр освіти Сергій Шкарлет похвалився, що завдяки змінам у ліцензійних умовах та спільній підтримці в Україні за кілька років запрацювали 200 приватних закладів дошкільної освіти.

З 2019 року діє новий порядок надання освітньої субвенції місцевим бюджетам – одержувачами субвенції можуть бути не лише комунальні заклади середньої освіти, а й приватні: які мають ліцензію; які розпочали освітню діяльність до вересня року, що передує плановому бюджетному; проти яких не розпочато справу про банкрутство та не прийнято рішення про визнання банкрутом; які не перебувають у стадії ліквідації.

А в липні цього року приватним закладам вищої освіти вперше надали можливість брати участь у розподілі місць державного замовлення. У приватних вишах навчаються 43 студенти, які отримали рекомендації на бюджет.

Таким чином, ця програмна обіцянка Зеленського має потенціал для виконання. Прозоре ліцензування приватних закладів освіти забезпечується тим, що послуга надається в електронній формі. Щодо підтримки, тут із плюсів можливість отримати освітню субвенцію, а за подальшими кроками у цій сфері «Слово і діло» ще стежитиме.

Нагадаємо, «Слово і діло» випустило серію матеріалів щодо передвиборчої програми Володимира Зеленського. Ми писали про такі обіцянки:

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: