Аналізуємо виконання президентської програми: позбавлення СБУ економічної функції

Читать на русском

Позбавити СБУ економічної функції обіцяв Володимир Зеленський. Детальніше – в матеріалі Слово і діло.
Слово і діло

Оточення президента і сам Володимир Зеленський останні півроку активно використовують тезу про виконання передвиборчих обіцянок. «Це було однією з ключових моїх обіцянок», «ми виконуємо передвиборчу програму» – на сайті ОПУ і в відео із Зеленським ці фрази звучали вже не раз. «Слово і діло» продовжує нагадувати, які важливі зобов'язання є в програмі президента. Сьогодні поговоримо про обіцянку «СБУ не буде займатися економічними злочинами».

«Органи правопорядку повинні припинити займатися економічним тиском на бізнес і повернутися до виконання своїх прямих обов'язків по забезпеченню безпеки громадян. Час повернути довіру до правоохоронних органів, яку ми плекали на початку реформи. СБУ не буде займатися економічними злочинами», – пообіцяв президент.

Після перемоги на виборах та інавгурації Зеленський підтвердив свої наміри: «Як тільки буде сформована нова Рада, ми запропонуємо невідкладно позбавити СБУ невластивих їй функцій. СБУ повинна боротися з диверсантами, а не займатися бізнесом. Я також підтримую демілітаризацію податкової служби і створення Державної служби фінансових розслідувань».

В Україні економічними злочинами, крім СБУ, займалася також податкова міліція і Нацполіція. В інших же країнах є для цього є спеціальні органи. Наприклад, в Австрії є Державна прокуратура по боротьбі з економічними злочинами і корупцією, в Нідерландах – Фінансова служба розвідки, відстеження та економічного контролю.

У Норвегії є орган, який розслідує одночасно економічні та екологічні злочини. У Великій Британії економічними, фінансовими і корупційними злочинами займається Управління по боротьбі з серйозним шахрайством. В Італії економічні та фінансові злочини розслідує Фінансова гвардія.

Позбавити СБУ економічної функції обіцяв Володимир Зеленський. Детальніше – в матеріалі Слово і діло.
Розслідування економічних злочинів у світіСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Виконання обіцянки Зеленського залежить від двох чинників – запуску Бюро економічної безпеки і ухвалення законопроєкту про реформу СБУ.

Закон про Бюро економічної безпеки вже ухвалений і підписаний президентом. На даний момент йде конкурс на посаду керівника відомства, в його фінальну частину вийшли три кандидати – Вадим Мельник, Василь Горбаль і Аттіла Ковчі – яких подали на розгляд Кабміну.

Новий орган буде виконувати кілька функцій, зокрема:

  • виявляти зони ризиків у сфері економіки;

  • оцінювати ризики і загрози економічній безпеці країни, мінімізувати їх і усувати;

  • запобігати, виявляти, розслідувати кримінальні правопорушення, що посягають на функціонування економіки держави;

  • збирати і аналізувати інформацію про правопорушення, що впливають на економічну безпеку держави.

Закон також передбачає ліквідацію податкової міліції і підрозділів контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері економічної безпеки СБУ. Тобто БЕБ перебере на себе функції податкової та економічні функції Служби безпеки. Орган має запрацювати у вересні, але на початку буде перехідний період.

У січні 2021-го Верховна рада ухвалила в першому читанні законопроєкт про реформу Служби безпеки України. Крім зменшення чисельності органу, зміняться також його функції та завдання. Зокрема, розмежовується контррозвідувальна і оперативно-розшукова діяльність СБУ, функцію досудового розслідування до 2024 року повинні передати Держбюро розслідувань.

І хоча СБУ позбудеться повноважень в сфері економіки і боротьби з корупцією, у неї буде функція «контррозвідувального забезпечення державного суверенітету, територіальної цілісності, незалежності, конституційного ладу і системи державного управління, безпеки народонаселення, політичного, економічного, оборонного, інформаційного і науково-технічного потенціалу , кібербезпеки і інформаційної безпеки держави, об'єктів критичної інфраструктури; реалізації зовнішньополітичних інтересів держави».

Таким чином, щоб оцінити, виконана обіцянка Зеленського чи ні, потрібно дочекатися початку повноцінної роботи Бюро економічної безпеки, а також остаточного схвалення реформи СБУ.

Нагадаємо, «Слово і діло» випустило серію матеріалів щодо передвиборчої програми Володимира Зеленського. Ми писали про такі обіцянки:

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: