Аналізуємо виконання президентської програми: житлове кредитування для молоді

Читать на русском

Програми житлового кредитування для молоді обіцяв перед виборами Володимир Зеленський. Як він виконує обіцянку, розібралося Слово і діло.
Слово і діло

Оточення президента останнім часом активно використовує тезу про те, що Володимир Зеленський виконує передвиборчі обіцянки. Цілком можливо, що таким чином Зеленський готується балотуватися на другий термін (чутки про це вже ходять). Оскільки програма президента під такою пильною увагою, «Слово і діло» нагадає, які важливі зобов'язання в ній були. Сьогодні поговоримо про обіцянку «відновити програми молодіжного житлового кредитування».

За даними опитування ЮНІСЕФ, в 2019 році понад 30% українців від 18 до 34 років мешкали з батьками. Своє житло було тільки у 16%, а 27% – його винаймали. При цьому для більшості опитаних забезпечення житлом було актуальною проблемою, і вони хотіли взяти участь в державних житлових програмах.

Так що питання справді насущне, особливо зважаючи на те, наскільки дорого купити житло в Україні.

Що зараз в Україні є, щоб допомогти молоді придбати житло? Існує Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву, який фінансує програму пільгового молодіжного кредитування. У Фонді діють програми «Доступне житло», здешевлення вартості іпотеки, пільгове довгострокове кредитування, пільгове кредитування для молоді, пільгове кредитування для учасників АТО і переселенців.

У 2013 році 3 тис. 389 сімей уклали договори і купили житло за програмами Держмолодьжитла, в 2014-му – 577 сімей, в 2015-му – 248 сімей, в 2016-му – 348 сімей, в 2017-му – 568 сімей, в 2018 му – 751 сім'я, в 2019-му – 1 тис. 647 сімей, в 2020-му – 557 сімей.

У січні Кабінет міністрів Шмигаля продовжив дію урядової програми забезпечення молоді житлом до 2023 року. «Рішення уряду створює законодавчу основу для забезпечення власним житлом молодих сімей по всій країні на значно вигідніших умовах, ніж ті, що пропонують банківські установи. Наступним кроком до досягнення цієї мети має стати фінансування молодіжної житлової програми в межах, передбачених бюджетними запитами Держмолодьжитла», – заявили в Фонді.

Водночас у Фонді нагадали, що в Україні ще існує бюджетна програма «Надання пільгового довгострокового державного кредиту молодим сім'ям та одиноким молодим громадянам на будівництво (реконструкцію) і придбання житла». Проте з держбюджету на неї гроші не виділяються.

Крім того, уряд у своїй стратегії до 2023 року пообіцяв створити нові інструменти кредитування молоді на пільгових умовах для придбання квадратних метрів.

Оформити позику на житло можна також за допомогою «Доступної іпотеки 7%». У січні Кабмін підтримав цю ініціативу Зеленського і затвердив порядок здешевлення вартості іпотечних кредитів. У березні програма запрацювала, але її ще потрібно удосконалювати: програму тестували журналісти і з'ясувалося, що вона не враховує деяких моментів. Також президент обіцяв, що найближчим часом в Україні з'явиться іпотека під 10% для «кожного громадянина».

Таким чином, щоб визначити виконав Зеленський обіцянку чи ні, ми будемо стежити за тим, як фінансуються програми пільгового молодіжного кредитування, як розвивається програма «Доступна іпотека» і які нові програми запроваджуватиме Кабмін.

Нагадаємо, «Слово і діло» детально розбирає кожну окрему обіцянку з передвиборчої програми Володимира Зеленського. Ми писали про такі обіцянки:

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: