Аналізуємо виконання президентської програми: професія вчителя стане високооплачуваною

Читать на русском

Професія вчителя стане високооплачуваною, йдеться у програмі Володимира Зеленського. Розбираємося, чи є прогрес у виконанні обіцянки.
Слово і діло

Володимир Зеленський наближається до екватора свого перебування на президентській посаді. За цей час він виконав, за даними «Слово і діло», 24% передвиборчої програми. Але і сам президент, і його оточення запевняють українців, що передвиборчі обіцянки буде виконано по максимуму. Ми продовжуємо нагадувати, які важливі зобов'язання є в програмі Зеленського. Сьогодні поговоримо про обіцянку «професія вчителя стане престижною і високооплачуваною».

Аналогічно Зеленський обіцяв повернути престижність і високооплачуваність професії медика. В обох випадках перша частина обіцянки викликає запитання – як визначити, чи стала професія престижною, адже кожен вкладає у це поняття свій сенс.

На даний момент в Україні середня зарплата вчителя першої категорії становить 210 євро на місяць. Для порівняння: вчитель у Польщі отримує в середньому 1 тис. 210 євро, в Латвії – 1 тис. 273 євро, в Румунії – 979 євро. Однією з найвищих в Європі є зарплата вчителя у Данії – у середньому близько 6,2 тис. євро на місяць.

Для початку розберемося, з чого складається зарплата українського вчителя – це оклад (ставка) плюс надбавки і доплати, розмір яких залежить від стажу роботи, додаткових обов'язків і місцевої влади.

Наприклад, надбавка за вислугу років становить 10%, якщо стаж більш як 3 роки, 20% – стаж понад 10 років, 30% – стаж понад 20 років. Учителям виплачують надбавку за престижність (5-30%). Є надбавки за завідування кабінетами інформатики, майстернями, бібліотекою, навчально-методичними кабінетами, лабораторіями тощо.

Крім того, вчителям платять надбавки за класне керівництво, роботу в інклюзивних класах, позакласну роботу з учнями, виконання обов'язків педагога-наставника.

За даними Міністерства освіти і науки, в січні 2019 року зарплата молодого вчителя без категорії і стажу роботи становила 3 тис. 496 грн, до вересня 2020-го вона зросла до 4 тис. 50 грн.

Учитель першої категорії на початку 2019 року отримував 4 тис. 361 грн, у вересні минулого року – 5 тис. 51 грн. Зарплата вчителя вищої категорії закладу загальної середньої освіти становила в січні 2019 року 4 тис. 649 грн, у вересні 2020-го – 5 тис. 385 грн.

Підвищення зарплати вчителям було закладено і в державний бюджет на 2021 рік. Так, з січня посадові оклади педагогів зросли на 20%, з грудня зростуть ще на 8,4%.

Сергій ШкарлетМіністр освіти і науки України
Шкарлет запевнив, що у 2021 році заробітні плати працівників освіти збільшать на понад 20%Сказано 26 вересня 2020 р.Статус обіцянки: Виконано

Таким чином, оклад вчителя без категорії від січня становить 4 тис. 859 грн, з грудня зросте до 5 тис. 265 грн. Учитель першої категорії зараз отримує 6 тис. 61 грн, з грудня оклад зросте до 6 тис. 567 грн. Учитель вищої категорії від січня отримує 6 тис. 461 грн, з грудня зарплата складе 7 тис. 1 грн.

Про ситуацію з виконанням обіцянки президента в інтерв'ю «Слово і діло» розповів міністр освіти Сергій Шкарлет. Він підтвердив, що цьогоріч зарплата вчителів виросте ще майже на 9%. Крім того, вчителі можуть отримати додатково 20% до зарплати за рахунок процедури сертифікації.

«Відчуваєш, що твої здібності набагато вище, ніж, наприклад, у колеги – можеш пройти процедуру сертифікації. Наприклад, в 2019 році 705 вчителів успішно пройшли таку сертифікацію – їх подавалося близько 900. У 2020 році – пройшли сертифікацію 902 педагоги. На 2021 рік ще триває сертифікація, близько 1800 людей подалися», – сказав Шкарлет.

Він також зазначив, що Україна не пасе задніх із зарплатами вчителів – є країни, де зарплати менші за українські. «Хочеться завжди, щоб зарплати були більші. Об'єктивно освітня галузь просто дуже велика, мультиплікатор дуже складний. Якщо ми підвищуємо навіть на 1%, враховуючи ту кількість вчителів, кількість навчальних закладів, яка є, цей мультиплікатор працює на дуже великі кошти. Ми ж повинні розуміти, що чарівної палички немає. Повинні розуміти, що бюджет – не гумовий. Є ще й медицина ... Ніхто не очікував, що буде ковід. Це дуже великий виклик, на який, звичайно, потрібно дуже багато коштів. А ще у нас війна йде ... Ми ж країна, яка воює. Незалежно від того, хочемо ми чи ні, ми повинні берегти свої кордони», – додав міністр.

За останніми даними Держстату, середня зарплата працівників освіти майже зрівнялася з середньою зарплатою по Україні. У червні 2021-го педагоги отримували в середньому 14 тис. 148 грн, а середня зарплата по країні була 14 тис. 313 грн.

У Міністерстві економічного розвитку нещодавно повідомили, що зарплата в освітній галузі за рік зросла на 31,3% – це один із найкращих показників серед сфер економічної діяльності.

Таким чином, зарплати вчителів справді зростають, але високооплачуваною професію назвати не можна. Адже рівень оплати відстає від більшості європейських країн, і наразі не дотягує до рівня середньої зарплати в Україні.

Нагадаємо, «Слово і діло» випустило серію матеріалів щодо передвиборчої програми Володимира Зеленського. Ми писали про такі обіцянки:

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: