Аналізуємо виконання президентської програми: скорочення функцій держави

Читать на русском
Скоротити функції держави обіцяв Володимир Зеленський у передвиборчій програмі. Детальніше – в матеріалі Слово і діло.
Слово і діло

Володимир Зеленський за місяць перетне екватор свого президентського терміну – два з половиною роки. За цей час глава держави виконав 25% своєї передвиборчої програми. Але як стверджує і сам Зеленський, і його команда, інші обіцянки не залишаться просто «в історії». «Слово і діло» продовжує нагадувати, які зобов'язання включені в програму президента. Сьогодні поговоримо про обіцянку «максимально скоротити кількість функцій держави».

Повністю вона звучить так: «Моя мета побудувати державу, яка надає своїм громадянам якісний сервіс. Для цього потрібно максимально скоротити кількість функцій держави. Менше держави в житті людини, більше людини в житті держави!».

Для початку трохи теорії – які ж функції є у держави. Держава виконує такі внутрішні функції: політичну, економічну, соціальну, екологічну, культурну, інформаційну, правоохоронну і правозахисну. До зовнішніх можна віднести функцію співпраці та інтеграції з іншими країнами, функції оборони, забезпечення миру і підтримки світового правопорядку.

Очевидно, що в цивілізованому світі від жодної з цих функцій відмовитися неможливо. Тому цю обіцянку Володимира Зеленського ми розглядаємо з точки зору скорочення функцій державних органів.

Станом на середину 2021 року скорочення функцій держорганів відбувається у рамках політики цифровізації. В Офісі президента у відповідь на запит «Слово і діло» розповіли, які кроки було зроблено в цьому напрямку.

Так, указами Зеленського «Про невідкладні заходи щодо забезпечення економічного зростання, стимулювання розвитку регіонів та запобігання корупції» та «Про невідкладні заходи щодо проведення реформ і зміцнення держави» Кабміну поставили завдання щодо дерегуляції господарської діяльності, зокрема, передбачення можливості отримувати більше дозвільних документів в електронній формі.

Проєкт бюджету-2022: скільки грошей передбачили на обіцянки ЗеленськогоВолодимир Зеленський часто дає масштабні обіцянки, реалізація яких вимагає мільярдів з держбюджету. Чи є гроші на його обіцянки в проєкті бюджету-2022.

На розгляді Верховної ради перебуває кілька законопроєктів, спрямованих на оптимізацію функцій органів влади. Наприклад, зміни в закон про місцеві адміністрації та інші законодавчі акти щодо реформування територіальної організації виконавчої влади (№4298). Законопроєкт передбачає усунення дублювання і завершення децентралізації повноважень місцевих держадміністрацій та органів місцевого самоврядування, виключення повноважень Кабміну щодо здійснення нагляду.

Також розгляду чекає законопроєкт про позбавлення Кабміну невластивих повноважень (№5052). Будуть внесені зміни в 31 законодавчий акт і уряд позбавлять 55 повноважень. Зокрема, уряд хочуть позбавити деяких повноважень у сфері охорони здоров'я, культури, туризму та освіти.

Важливим досягненням щодо скорочення функцій органів держави є ухвалення закону «Про особливості надання електронних публічних послуг». Він вводить такі терміни, як «електронна публічна послуга», «автоматичний режим надання електронної публічної послуги», «комплексна електронна публічна послуга», «система електронної взаємодії електронних ресурсів».

«Основна мета paperless – держоргани в Україні не зможуть вимагати паперові документи, довідки та посвідчення, якщо ця інформація є в державних реєстрах. Згодом більше не доведеться ходити по довідки, стояти в чергах і робити ксерокопії», – пояснили в Міністерстві цифрової трансформації. Закон набуде чинності в листопаді.

Таким чином, зі скороченням функцій державних органів держави справді «стає менше» в житті громадян. Тому Володимиру Зеленському, його парламенту і Кабміну слід продовжувати цю політику.

Нагадаємо, «Слово і діло» випустило серію матеріалів щодо передвиборчої програми Володимира Зеленського. Ми писали про такі обіцянки:

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: