Аналізуємо виконання президентської програми: позбавлення депутатів мандата за кнопкодавство і прогули

Читать на русском

Позбавляти нардепів мандатів за кнопкодавство і прогули обіцяв Володимир Зеленський. Яких заходів уже вжили, розібралося Слово і діло.
Слово і діло

В останній рік у президента серйозно взялися за його передвиборчу програму. На сайті ОПУ і у відео з Володимиром Зеленським вже не раз лунали фрази «це було однією з ключових моїх обіцянок», «ми виконуємо передвиборчу програму» тощо. Під час останньої пресконференції Зеленський також наголосив, що не хоче, щоб його обіцянки просто «залишилися в історії». «Слово і діло» нагадає, які важливі зобов'язання є у програмі Зеленського і як триває їхня реалізація. Сьогодні поговоримо про обіцянку позбавляти депутатів мандата за кнопкодавство та прогули.

У програмі зазначається, що неперсональне голосування і прогули повинні стати автоматичним приводом для позбавлення мандатів.

За кнопкодавство позбавляють мандата парламентаріїв Азербайджану. За пропуск засідань без поважних причин можуть достроково припинити повноваження депутата в Австрії, Туреччині, Португалії, Грузії, Албанії, Македонії, Угорщині, Латвії, Британії, Мальті, Вірменії, Киргизстані, Індії, Колумбії.

Позбавляти нардепів мандатів за кнопкодавство і прогули обіцяв Володимир Зеленський. Яких заходів уже вжили, розібралося Слово і діло.
За що в світі позбавляють депутатських мандатівСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Спочатку поговоримо про кнопкодавство. Хоча стаття 84 Конституції України чітко говорить про те, що «голосування на засіданнях Верховної ради України здійснюється народним депутатом особисто», кнопкодавство процвітало в кожному скликанні парламенту. Рух «Чесно» з 2012 року зафіксував більше 2,1 тисячі випадків неперсонального голосування і 318 депутатів-кнопкодавів.

Нинішнє скликання теж не стало винятком, причому першими кнопкодавами в парламенті IX скликання стали депутати від «Слуги народу». 3 вересня 2019-го на кнопкодавстві упіймали мажоритарника Сергія Литвиненка, він натискав кнопку замість свого колеги під час голосування за включення законопроєкту до порядку денного. 11 вересня був зафіксований факт неперсонального голосування з боку Олени Копанчук.

Литвиненку і Копанчук довелося вибачитися за скоєне і віддати місячну зарплату на благодійність. Пізніше на кнопкодавстві ловили депутатів і з інших політичних сил.

У 2019 році Верховна рада ухвалила закон про відповідальність народних депутатів за неперсональне голосування. Він набув чинності у січні 2020-го, і тепер за умисне кнопкодавство нардепам загрожує кримінальна відповідальність – штраф від 3 тисяч до 5 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 51 тисячі до 85 тисяч гривень).

Покарання вже загрожує члену групи «Довіра» Владиславу Поляку – він стане першим депутатом в Україні, якого судитимуть за кнопкодавство. У лютому Офіс генерального прокурора оголосив йому про підозру: за даними правоохоронців, Поляк кілька разів голосував замість свого колеги під час розгляду поправок до законопроєкту про ринок землі. У травні розслідування завершили і передали справу до суду.

Кримінальну справу через кнопкодавство відкрили також проти депутата Андрія Іванчука (так само група «Довіра»).

У березні цього року у Верховній раді провели ще одну революційну зміну для боротьби з кнопкодавством – запрацювала сенсорна кнопка. Це додаткова клавіша, яку потрібно натискати під час голосування. Відпускати її до завершення голосування не можна, інакше система не зарахує голос.

Нардепів будуть штрафувати за прогули: що передбачає законНардепів будуть штрафувати за прогули без поважної причини. За пропущення понад 30 відсотків голосувань їх позбавлятимуть компенсації витрат.

Що стосується прогулів, то восени 2019-го в турборежимі Верховна рада ухвалила зміни до закону «Про статус народного депутата України» і в регламент щодо припинення відшкодування нардепу витрат, пов'язаних з виконанням повноважень, в разі пропуску пленарних засідань і засідань комітету без поважної причини.

Так, народного депутата позбавляють компенсації, якщо протягом місяця або однієї сесії парламенту пропущено більше 30% голосування. Аналогічне покарання чекає і за пропуск більше половини засідань комітету, до складу якого він входить. Рішення про припинення виплат ухвалює комітет з питань депутатської етики, а розпорядження видає спікер.

Кримінальна відповідальність за кнопкодавство і позбавлення виплат за прогули – це добре, але Володимир Зеленський обіцяв інші заходи, а саме позбавляти мандата. 30 серпня 2019 року президент зареєстрував у Раді законопроєкт про внесення змін до статті 81 Конституції України (щодо додаткових підстав дострокового припинення повноважень народного депутата України).

Достроково припиняти повноваження Зеленський запропонував у випадках:

  • смерті народного депутата;

  • встановлення судом факту кнопкодавства або надання депутатом можливості проголосувати замість нього – з моменту набуття чинності рішенням суду;

  • відсутності без поважної причини на третині пленарних засідань і/або засідань свого комітету протягом однієї сесії.

У вересні 2019 року Верховна рада направила президентський законопроєкт до Конституційного суду для отримання висновку. В КСУ заявили, що ініціатива не відповідає положенням Конституції України.

У висновку КСУ йдеться, що припис частини третьої статті 84 Конституції щодо особистого голосування на засіданнях є юридичним імперативом, тобто категоричною вимогою для народного депутата. Автоматична втрата мандата (без рішення Верховної ради) народним депутатом на підставі встановлення судом тільки самого факту будь-якого «неособистого голосування» не відповідатиме вимогам пропорційності покарання, заявили в КСУ.

Згідно з висновком КСУ, позбавлення мандата за прогули теж є «невідповідним переслідуваній меті». А поняття «без поважних причин» має оціночний характер, що не відповідає критеріям чіткості, однозначності, як того вимагає юридична визначеність.

Прогули засідань Ради: майже половина «слуг народу» порушили меморандум партіїБлизько 100 нардепів всупереч меморандуму партії Слуга народу прогулювали засідання Ради. Серед них глава партії Олександр Корнієнко та голова фракції Давид Арахамія.

Проте, ідею позбавляти мандатів за прогули не полишили. Нещодавно спікер парламенту Дмитро Разумков заявив, що виступає за доопрацювання і повторне направлення в КСУ законопроєкту, який передбачає цю норму. «Це принципова річ, яку, так чи інакше, треба буде зробити. Сподіваюся, коли знову нормально запрацює Конституційний суд, ми повторно звернемося. Свого часу вже були направлені відповідні законопроєкти. Ми на них отримали негативний висновок Конституційного суду».

«Я вважаю, що не варто витрачати кошти платників податків, якщо ти не можеш знайти часу на виконання обов'язків народного депутата», – наголосив Разумков.

А ось що стосується позбавлення мандата за кнопкодавство є побоювання: Разумков під час одного з ефірів сказав, що його вже «на щастя, подолали», маючи на увазі використання сенсорної кнопки.

Що виходить у результаті. За прогули і неперсональне голосування для депутатів запровадили відповідальність, але перспектива позбавляти за це мандатів дуже віддалена. Відповідний законопроєкт дійсно можуть переподати, але, як казав Разумков, після розв'язання кризи з КСУ. А як довго триватиме криза – наразі невідомо. І не факт, що оновлений Конституційний суд дасть позитивну оцінку ініціативі.

Нагадаємо, «Слово і діло» почало аналізувати виконання передвиборчої програми Володимира Зеленського. Ми писали про такі обіцянки:

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: