Аналізуємо виконання програми президента: довічна заборона займати держпосади для корупціонерів

Читать на русском

Запровадити довічну заборону займати держпосади і конфіскацію майна для корупціонерів обіцяв Зеленський.
Слово і діло

«Слово і діло» продовжує аналізувати передвиборчу програму Володимира Зеленського. Значна її частина присвячена боротьбі з корупцією в Україні, точніше перемозі над нею, як відзначає президент. Сьогодні поговоримо про обіцянку «засуджений за корупцію отримає конфіскацію майна і довічну заборону займати державні посади».

Чиновників-корупціонерів позбавляють можливості працювати в системі державної служби в Італії, Німеччині, Фінляндії, Великій Британії та Росії. Але не довічно, а на певний термін.

У більшості країн держслужбовців за корупцію чекає штраф або позбавлення волі. Є, звичайно, покарання і жорсткіше. У Китаї, Таїланді, В'єтнамі, Ірані за корупцію може загрожувати страта, а в ОАЕ і Саудівській Аравії – довічне ув'язнення.

У серпні 2019 року Володимир Зеленський зареєстрував в парламенті законопроєкт «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо конфіскації незаконних активів осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, і покарання за придбання таких активів».

31 жовтня 2019-го Верховна рада закон схвалила. Він доповнює Кримінальний кодекс статтею 368-5 «незаконне збагачення», яка передбачає, що набуття чиновником активів, вартість яких більш ніж на 6,5 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян перевищує її законні доходи, каратимуть позбавленням волі на термін від 5 до 10 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років.

При цьому довічна заборона займати державні посади не передбачена.

У законі «Про державну службу» також є норма про те, що на держслужбу не може вступити особа, яка мала адміністративне стягнення за правопорушення, пов'язане з корупцією, протягом трьох років від дня набрання законної сили рішення суду.

У неухваленій програмі Кабінету міністрів в розділі «Антикорупційна політика» теж йдеться про введення політики нульової толерантності до корупції, а саме: арешт без застави, конфіскація майна, довічна заборона займати державні посади.

Однак в Антикорупційній стратегії на 2020-2024 роки немає згадки про довічне відсторонення від держслужби для корупціонерів.

У деяких народних депутатів від «Слуги народу» в передвиборчій програмі теж є обіцянка запровадити довічну заборону обіймати державні посади засудженим за корупцію. Але і від депутатів не було відповідної ініціативи.

Таким чином, конфіскація майна для корупціонерів в українському законодавстві передбачена, а заборона на заняття посад тільки на три роки, а не назавжди.

Нагадаємо, «Слово і діло» почало аналізувати виконання передвиборчої програми Володимира Зеленського. Ми писали про такі обіцянки:

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: