Аналізуємо виконання президентської програми: професія лікаря стане високооплачуваною

Читать на русском

Професія лікаря стане високооплачуваною і престижною ‒ обіцяв Зеленський. Розбираємося, як він виконує обіцянку.
Слово і діло

Володимир Зеленський наближається до екватора свого президентства. Наразі він виконав 20% передвиборчої програми, але команда президента, і він сам запевняють, що пам'ятають про всі обіцянки. Ще до кінця невідомо, чи піде Зеленський на другий термін, хоча натяки є: президент говорив, що однієї каденції для виконання обіцянок йому може не вистачити, з цим згодні і в його оточенні. Оскільки програма глави держави в центрі уваги, «Слово і діло» нагадає, які важливі зобов'язання в ній були. Сьогодні поговоримо про обіцянку «професія лікаря стане престижною і високооплачуваною».

За даними Центру медичної статистики, в Україні станом на 2020 рік було 147,4 тисячі лікарів (було зайнято 154,4 тисячі посад з 181,9 тисячі наявних). Загалом по країні забезпеченість лікарями на 10 тисяч населення становить 35,58%, а укомплектованість штатних посад – 81,01%.

Найвища укомплектованість штату в Івано-Франківській і Чернівецькій областях, а найнижча – в Донецькій області. У столиці штатні посади укомплектовані на 78,17%.

Середнього медичного персоналу в Україні 273,5 тисячі (зайнято 275,4 тисячі посад з 309,1 тисячі). По країні укомплектованість штатних посад становить 88,49%: найвища – в Чернівецькій, Івано-Франківській, Волинській та Рівненській областях, найнижча – в Києві.

Виконання першої частини обіцянки верифікувати досить складно, адже у кожного своє поняття престижності професії: для когось це висока зарплата, а для когось ступінь поваги професії у суспільстві. Якщо Зеленський в передвиборчій програмі мав на увазі перший критерій, то так – над престижем ще працювати і працювати.

Варто сказати, що в реалізації цієї обіцянки велику роль відіграє пандемія коронавірусу. Саме навесні минулого року і президент, і Кабмін, і депутати почали говорити про те, що українські медики потребують реального підвищення зарплати.

Один із кроків у цьому напрямку, нехай тимчасовий і не для всіх – доплати для медиків, залучених до протидії епідемії коронавірусу. У березні минулого року Верховна рада ухвалила закон, який встановив надбавки на рівні 300% (хоча їх виплачують не завжди вчасно і повністю).

З 1 вересня минулого року підвищили зарплати медикам, які працюють в установах спеціалізованої та екстреної медичної допомоги. «Тарифна ставка лікаря-хірурга сьогодні – 5 тисяч 87 гривень. З надбавками середня зарплата становить близько 7 тисяч гривень. Після підвищення з вересня вона буде приблизно 10 тисяч 500 гривень. Це хоч якось наблизить зарплати лікарів вторинної ланки до зарплат сімейних лікарів. Хто, як не ми, повинні подбати про наших медиків», – говорив Володимир Зеленський.

Збільшення зарплати лікарям було передбачено в розмірі 70% від посадового окладу, розрахованого за вищим 14-м тарифним розрядом ЄТС, фахівцям з базовою та неповною вищою медичною освітою усіх спеціальностей – в розмірі 50% мінімальної заробітної плати, молодшим медичним сестрам – в розмірі 25% мінімальної заробітної плати.

Відповідно зарплата лікаря в середньому зросте на 3,5 тисячі гривень, середнього медичного персоналу – на близько 2,5 тисячі, молодшого медичного персоналу – на близько 1 250 гривень.

Скільки в Україні медиків, лікарень та ФАПівВ Україні працює 147,4 тисячі лікарів усіх спеціальностей та 273,5 тисячі осіб середнього медичного персоналу.

«Встановлення цих доплат – це лише перший крок. Зарплата лікаря, який прийшов після інтернатури, має починатися з 20-25 тисяч гривень. Звичайно, це важко зробити одномоментно. Однак вважаю, що з 1 січня 2021 року заробітна плата медичних працівників повинна збільшитися радикально», – заявляв тодішній голова МОЗ Максим Степанов.

З 1 листопада Степанов також хотів підвищити зарплати сімейним лікарям – збільшити ставку, яку платить держава за кожну укладену декларацію з пацієнтом – але не вийшло.

У листопаді Національна служба здоров'я України відзвітувала про таку ситуацію із зарплатами медиків. У квітні-вересні середньомісячні витрати на оплату праці в медустановах, які надають спеціалізовану медичну допомогу становили: для керівників – 23,5 тисячі гривень, для лікарів – близько 9 тисяч, для середнього медперсоналу – 7,5 тисяч, для молодшого – 6,1 тис.

У медустановах первинної ланки, які уклали договори з НСЗУ, в січні-вересні зарплата керівників становила 24,9 тисячі гривень, лікарів – 15 тисяч, середнього медперсоналу – 8,4 тисячі, молодшого – 4,6 тис.

Середня зарплата медиків екстреної медичної допомоги в квітні-вересня була: у керівників – 28,8 тисячі гривень, для лікарів – 18 тисяч, для середнього медперсоналу – 14,9 тисячі, для молодшого – 7,8 тис.

У держбюджеті на 2021 рік було передбачено підвищення зарплат для медиків на 30%. Тобто середня зарплата лікаря має зрости з 9 до 12 тисяч гривень. При цьому МОЗ розраховувало на інше, на їхню думку, справедлива зарплата для лікаря починається від 23 тисяч гривень, для середнього медичного персоналу – від 17 тисяч, для молодшого – від 12 тисяч.

У травні цього року в уряді змінився міністр охорони здоров'я, на цю посаду призначили Віктора Ляшка. Перед призначенням Ляшко розповідав, як він бачить шляхи підвищення зарплат медикам: «Перше, що потрібно зробити, це звернути увагу на розвиток елементів корпоративного управління в установах охорони здоров'я, які перейшли на автономізацію. Оскільки сьогодні необхідно зменшити одноособовий вплив керівника установи на розмір заробітної плати і зменшити диспропорцію, яка існує в заробітній платі молодшого медичного працівника і адміністрації тієї чи іншої лікарні». Також, за його словами, потрібно залучати додаткові інвестиції, які дадуть певний ресурс для зарплат медичних працівників.

Підвищення зарплат медикам в 2022 році Зеленський вирішив взяти в свої руки: 18 червня він підписав указ, який встановлює орієнтир мінімального рівня оплати праці медиків. Для середнього медичного персоналу зарплата має бути не менше 13,5 тисяч гривень, а для лікарів – мінімум 20 тисяч.

«Зараз уряд починає процес підготовки бюджету на 2022 рік. Я очікую, що він стане чітким сигналом про відновлення престижу і важливої ролі медиків в нашому суспільстві. Я дуже прошу уряд врахувати ці розміри при розрахунку тарифів медичних гарантій і формування бюджетів відомчих медичних установ», – заявив президент. Тобто тепер кошти для такого підвищення потрібно передбачити в держбюджеті.

Які доплати мають отримати медики під час епідемії коронавірусуЛікарі, медсестри та навіть водії, які безпосередньо задіяні в лікуванні хворих та ліквідації епідемії, мають отримати надбавки в 300 відсотків від окладу.

Останні дані НСЗУ про рівень оплати праці медиків такі (їх опублікував глава парламентського комітету з охорони здоров'я Михайло Радуцький). У першому кварталі 2021-го середньомісячні витрати на зарплату медиків вторинної ланки склали: для керівників – близько 32 тисяч гривень (+19% порівняно з 2020 роком), для лікарів – 13,3 тисячі (+21%), для середнього медичного персоналу – 11,2 тисячі (+25%), для молодшого – 8,8 тис. (+25%).

Нарахування сімейним лікарям в середньому збільшилися майже на 5% – до 16,4 тис. гривень.

Що зрештою: зарплати медиків повільно, але зростають. Ми також будемо стежити за тим, як виконується указ президента про мінімальну зарплату для медичних працівників. Наразі, звичайно, не можна назвати професію лікаря високооплачуваною: зарплати програють не тільки порівняно з європейськими лікарями, а й порівняно з іншими видами зайнятості в країні.

Нагадаємо, «Слово і діло» почало аналізувати виконання передвиборчої програми Володимира Зеленського. Ми писали про такі обіцянки:

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: