Аналізуємо виконання президентської програми: рівні права для державних і приватних навчальних закладів

Читать на русском
Як Володимир Зеленський виконує обіцянку забезпечити державним і приватним навчальним закладам рівні права.
Слово і діло

Оточення президента і сам Володимир Зеленський останні пів року активно використовують тезу про виконання передвиборчих обіцянок. Поки що, за даними «Слово і діло», президент реалізував 20% своєї програми. Оскільки цей документ зараз у центрі уваги, ми нагадаємо, які важливі зобов'язання в ньому були. Сьогодні поговоримо про обіцянку «створити всі умови для того, щоб державні та приватні навчальні заклади отримали рівні права».

Розділимо цю обіцянку на дві частини – рівні права для установ середньої освіти і для закладів вищої освіти.

У березні минулого року набув чинності закон «Про повну загальну середню освіту». У другій частині 58 статті закону йдеться, що фінансування з держбюджету здобуття повної загальної середньої освіти можуть отримати, зокрема приватні або корпоративні навчальні заклади з ліцензією на здійснення освітньої діяльності – в порядку, визначеному Кабміном.

Також Кабінет міністрів вніс зміни в порядок надання освітньої субсидії місцевим бюджетам. У змінах йдеться, що одержувачами субвенції можуть бути також приватні установи середньої освіти:

  • у яких є ліцензія;

  • які почали освітню діяльність до вересня року, що передує плановому бюджетному;

  • проти яких не порушено справу про банкрутство та не прийнято рішення про визнання банкрутом;

  • які не перебувають на стадії ліквідації.

Таким чином, з 2019 року розподіл освітньої субвенції здійснюється не тільки в комунальні заклади середньої освіти, а й у приватні.

Що стосується рівності установ вищої освіти. У листопаді 2019 року в Бюджетний кодекс було внесено зміни, згідно із якими з держбюджету можна виділяти кошти на вищу освіту для установ як державної, так і приватної власності.

Вступна кампанія: як з роками змінюється кількість абітурієнтів та обсяги держзамовленняЯк з роками змінювалась кількість вступників та обсяг державного замовлення у закладах вищої освіти, дивіться на інфографіці Слово і діло.

Була також затверджена формула розподілу витрат держбюджету між закладами вищої освіти. Приватні установи з 1 січня 2020 року можуть отримувати фінансування для підготовки студентів на умовах державного замовлення.

Згідно з формулою держава розподіляє на відповідний рік видатки держбюджету на підготовку молодших бакалаврів, бакалаврів, спеціалістів, магістрів, аспірантів і докторантів між закладами вищої освіти (крім вищих військових) та їхніми структурними підрозділами, які готують здобувачів вищої освіти на умовах держзамовлення.

Щоб врегулювати порядок формування державного замовлення на підготовку фахівців, наукових, науково-педагогічних та робітничих кадрів, підвищення кваліфікації та перепідготовку кадрів, Кабмін розробив відповідний законопроєкт (№5467). Рада його ще не розглядала.

Для обіцянки Зеленського в цьому законопроєкті важливо те, що врегулюється процес відбору виконавців держзамовлення серед приватних закладів вищої, професійної передвищої та професійної освіти. Як і у випадку з державними установами, потрібно пройти конкурсний відбір і укласти контракт на підготовку здобувачів освіти за державним або регіональним замовленням.

Можна сказати, що виконання обіцянки Зеленського просувається. Приватним установам і вищої, і середньої освіти дають право на державне фінансування.

Нагадаємо, «Слово і діло» почало аналізувати виконання передвиборчої програми Володимира Зеленського. Ми писали про такі обіцянки:

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: