Аналізуємо виконання президентської програми: ЦОВ не будуть сконцентровані в Києві

Читать на русском

Центральні органи влади не будуть сконцентровані в Києві, обіцяв Зеленський. Поки що тільки одне відомство може переїхати зі столиці.

У президента останнім часом по-справжньому взялися за його передвиборчу програму. Володимир Зеленський записує відеоролики, в яких розповідає про виконання обіцянок. На Банковій проводять наради з представниками парламенту і Кабміну, на яких обговорюють ухвалення законопроєктів «під програму». Аналітики видання «Слово і діло» пропонують вірити фактам, а не емоційним заявам. Ми нагадаємо, які зобов'язання були в програмі Зеленського. Сьогодні поговоримо про обіцянку «центральні органи влади не будуть сконцентровані в Києві».

Для початку пропонуємо подивитися на світовий досвід в цьому питанні. На відміну від України, де всі органи центральної влади зосереджені в столиці, в інших країнах держустанови можуть бути розкидані по різних містах.

Наприклад, в США Центральне розвідувальне управління розташоване не у Вашингтоні, а в Ленглі (Вірджинія). У цьому ж штаті, в окрузі Арлінгтон, розмістилися Пентагон, Агентство з торгівлі та розвитку, а також Національний науковий фонд.

У Канаді три міністерства – населення, довкілля та у справах індіанців – розміщені в місті Гатіно (провінція Квебек). У Німеччині Федеральний конституційний суд розташований в Карлсруе, адміністративний суд – в Лейпцигу, фінансовий і патентний суди – в Мюнхені. У Кельні розміщено Відомство з охорони конституції і Служба військової контррозвідки, в Лангені – Управління повітряним рухом.

Центральні органи влади не будуть сконцентровані в Києві, обіцяв Зеленський. Поки що тільки одне відомство може переїхати зі столиці.
ЦОВ за межами столиці: світовий досвідСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Обіцянка забезпечити деконцентрацію центральних органів виконавчої влади в Києві є також в програмі Кабміну Шмигаля (і була в програмі уряду Гончарука).

В інтерв'ю «Слово і діло» міністр Кабміну Олег Немчінов розповідав про цю обіцянку. І варто зазначити, що особливого прогресу в її виконанні немає: поки що йдуть розмови лише про перенесення Екологічної інспекції з Києва.

«Я знаю, що є вже доручення щодо Екоінспекції, яка може переміститися з Києва в один з індустріальних районів. Я думаю, що спочатку буде зроблений якийсь пілотний проєкт, як завжди це робиться на державній службі. Якщо це буде ефективна програма, то можливо», – повідомив Немчінов ще у вересні 2020 року.

Згодом стало відомо, що Держекоінспекцію хочуть перенести у Кривий Ріг. У лютому в секретаріаті Кабміну у відповідь на запит «Слово і діло» повідомили: «За інформацією Директорату координації державних політик і стратегічного планування Секретаріату Кабміну, на засіданні Кабміну 19.08.2020 Міндовкілля, Мінфіну, Мін'юсту, Держекоінспекції, НАДС і Фонду державного майна доручили опрацювати питання про можливе розміщення центрального апарату Держекоінспекції в місті Кривий Ріг Дніпропетровської області».

У січні в Кривому Розі вже відкрили один з офісів Екоінспекції. Вибір міста обумовлений тим, що саме там найбільша кількість стаціонарних джерел викидів в атмосферу на території України – близько 20%.

На цьому і все – більше розмов про переїзд будь-яких ЦОВ з Києва не було. «Можливо, інші міністри теж думають про ЦОВВ, які вони координують, але було доручення опрацювати по Екоінспекції», – говорив Немчінов в інтерв'ю.

Нагадаємо, що один глобальний переїзд, анонсований владою, вже зірвався: Офіс президента так і залишився на вулиці Банковій. Спочатку ОПУ хотіли перенести кудись на околицю столиці, потім розглядали варіант переїзду до Українського дому. За попередніми підрахунками, на це потрібен був рік і близько 300 млн грн. Від ідеї відмовилися – дорого і складно.

Поки що є великі сумніви щодо того, чи зможе Зеленський виконати цю програмну обіцянку. З усіх органів центральної влади перенести з Києва можуть тільки Держекоінспекцію. Щодо всіх інших ЦОВ немає навіть попередніх планів. Плюс, як і з переїздом ОПУ, на заваді можуть стати великі витрати.

Раніше ми писали про такі програмні обіцянки Володимира Зеленського:

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: