Аналізуємо виконання президентської програми: «нульова декларація» для бізнесу

Читать на русском

Володимир Зеленський уже подав пакет законопроєктів щодо введення нульової декларації. Обіцянка була в його передвиборчій програмі.
Слово і діло

Оточення президента останнім часом активно використовує тезу про те, що Володимир Зеленський виконує передвиборчі обіцянки. Поки ж, за даними «Слово і діло», виконано тільки 17% президентської програми. Оскільки документ зараз у центрі уваги, ми нагадаємо, які важливі зобов'язання в ньому були. Сьогодні поговоримо про обіцянку Зеленського – «запровадити одноразову «нульову декларацію» для бізнесу».

З цим пов'язана ще одна обіцянка – направити отримані кошти на зменшення тарифного навантаження для малозабезпечених українців. «Всі роки влада штучно створювала ситуацію, за якої чесно вести бізнес в Україні для підприємця було практично неможливо. Тому ми введемо одноразову «нульову декларацію» для бізнесу. Кожен бізнесмен за 5% зможе задекларувати і легалізувати свої доходи. Отримані кошти підуть на зменшення тарифного навантаження для малозабезпечених. Пройшовши «економічне чистилище», кожен отримає шанс надалі чесно вести бізнес в країні», – так це звучить в програмі.

Наприкінці лютого 2021-го Зеленський уже зареєстрував у Верховній раді пакет законопроєктів №5153-5156 із запровадження в Україні податкової амністії. Вони позначені як невідкладні, і три з чотирьох депутати схвалили в першому читанні.

Що ж пропонує Зеленський: з 1 липня 2021 року до 1 липня 2022-го провести одноразове добровільне декларування активів фізичних осіб. Той, хто подасть «нульову декларацію» буде звільнений від відповідальності за порушення податкового та валютного законодавства. Крім того, держава гарантує нерозголошення інформації державними органами або посадовими особами, крім випадків, коли це прямо передбачено законами або рішенням суду.

Подати «нульову декларацію» зможуть фізичні особи-резиденти України та фізособи-нерезиденти, які на момент отримання активів були резидентами. У декларації можна буде записати доходи, які на момент їхнього отримання підлягали оподаткуванню, але податків і зборів із них не сплатили.

Важливий момент: податкова амністія не стосуватиметься чиновників. «Це точно не про відбілювання тих грошей, які хтось вкрав у держави», – наголосив голова комітету з питань фінансової, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

Задекларувати можна буде такі активи:

  • валютні цінності (за винятком коштів у готівковій формі);

  • цінні папери;

  • рухоме і нерухоме майно, в тому числі об'єкти незавершеного будівництва;

  • частки (паї) у майні юридичних осіб, зареєстрованих (перебувають) в Україні або за кордоном.

Активи, які отримані в результаті кримінальних правопорушень, задекларувати не можна.

Не потрібно буде вказувати в одноразовій декларації:

  • житловий будинок площею до 240 квадратних метрів або недобудований будинок;

  • нежитлові будівлі некомерційного призначення або недобудовані житлові будинки площею до 60 квадратів;

  • земельні ділянки, розмір яких не перевищує норми безоплатної передачі;

  • один автомобіль особистого некомерційного використання, який на момент декларування був у праві власності фізособи;

  • активи, сумарна вартість яких не перевищує 400 тис. грн.

Для валютних цінностей, розміщених на рахунках в банках в Україні й інших активів, які зареєстровані або перебувають в Україні, Зеленський запропонував встановити ставку оподаткування у розмірі 5%. Для валютних цінностей, розміщених на рахунках у фінансових установах за кордоном, прав грошової вимоги до нерезидентів та інших активів, які перебувають за кордоном, ставка буде 9%. Для державних облігацій України, придбаних декларантом з 1 січня 2021 року до 20 червня 2022 року, ставка передбачена в розмірі 2,5%.

Якщо з першою обіцянкою Зеленського – запровадити «нульову декларацію» – все зрозуміло: законопроєкти є, їх найімовірніше незабаром ухвалять у другому читанні, то щодо другої обіцянки є питання. У поданих законопроєктах немає пункту про те, що отримані кошти підуть на «зменшення тарифного навантаження». Можливо, президент пізніше подасть ще якусь ініціативу, але поки що це програмне зобов'язання віддає популізмом.

Нагадаємо, «Слово і діло» почало аналізувати виконання передвиборчої програми Володимира Зеленського. Ми писали про такі обіцянки:

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: