Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Президент України
  • Голова Ради національної безпеки і оборони України

Зеленський обіцяє добровільно піти у відставку, якщо коли-небудь порушить закон

18 квітня 2019 року кандидат в Президенти України Володимир Зеленський пообіцяв добровільно піти у відставку, якщо коли-небудь порушить закон. «Якщо я коли-небудь в житті порушу закон, я піду сам», – заявив Зеленський (відео 1:04:20).
Не виконано
Сказано 18 квітня 2019 р.

Джерело

  • https://www.youtube.com/watch?v=CwxYGHHjq_I&feature=youtu.be&t=3860
  • Лист Міноборони від 4 червня 2019 року
  • Лист СБУ від 4 червня 2019 року
  • https://tsn.ua/politika/konstituciyniy-sud-viznav-zakonnim-rozpusk-radi-tekst-rishennya-1365774.html
  • https://petition.president.gov.ua/petition/100754
  • https://www.president.gov.ua/news/prezident-osobisto-proinformuvav-nazk-pro-porushennya-u-zvya-62097
  • https://bihus.info/zelenskiy-nezakonno-dav-bogdanu-derzhokhoronu-toy-prikhopiv-sche-y-nomeri-prikrittya/
  • https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/160/98-%D0%B2%D1%80#Text
  • https://bihus.info/zakhist-po-bogdanivski-khto-z-chinovnikiv-otrimav-derzhavnu-okhoronu-u-2019-nezakonno-infografika/
  • https://reyestr.court.gov.ua/Review/86459765
  • https://www.bbc.com/ukrainian/news-56548418
  • https://www.slovoidilo.ua/2021/03/29/stattja/polityka/dvovladdya-ta-konstytuczijna-kryza-chym-zahrozhuye-zvilnennya-tupyczkoho-ta-kasminina

Результат

Оскільки частина громадянського суспільства* та президент** по-різному трактують обіцянку, то для початку варто навести фрагмент розмови між журналістом Щербиною (Щ.) та кандидатом Зеленським (З.), під час якої було виголошено цю та інші обіцянки:

«Щ. — Якщо Ігор Коломойський буде викритий, або журналістами, або силовиками у використанні деяких корупційних схем при вашому президентстві, ви підете у відставку, чи ні?

З. — Якщо ці корупційні схеми будуть зі мною пов'язані і я на цьому, не дай Боже, але цього ніколи не буде, і я на цьому буду заробляти, як те, що відбувалось з паном Свинарчуком і з паном Порошенком, вони партнери, вони обікрали армію... (перебив Щербина – ред.)

Щ. — Так і ви з Коломойським партнери.

З. — Почекайте. Ми говоримо про телевізійне партнерство? Ми зараз про що говоримо? Телевізійне партнерство, чи на життях людей заробляти гроші?

Щ. — Про бізнес-партнерство.

З. — Дивіться. Якщо я коли-небудь в житті порушу закон, я піду сам. Мені для цього вітання не потрібні.

Щ. — Тобто, за Ігоря Коломойського ви страждати не будете?

З. — Я взагалі страждаю тільки за свою сім'ю, чесно кажучи, думаю про свою сім'ю. А зараз йду на цей крок і думаю про Україну. Це без пафосу.

Щ. — Все-таки я хотів би повернутись і почути конкретну відповідь. Скажіть, будь ласка, правильно я розумію, що якщо трапиться те, що трапиться, і якщо це трапиться, Коломойський буде викритий у якій-небудь схемі, ви у відставку не підете?

З. — Ні, секундочку. Якщо Коломойський буде викритий, і будь-хто, чому відразу Коломойський, ну ладно.

Щ. — Я про ваших партнерів зараз.

З. — Почекайте. Я виходжу із бізнесу, по-перше. Я виходжу зі студії Квартал-95. Я не буду виходити 5 років, як хтось із якоїсь фабрики. Тому я фактично перестаю бути партнером. Увага! Тобто я вже не партнер? Немає до мене питань?

Щ. — Так і Гладковський не партнер Порошенку багато років. Вони розійшлись по бізнесу.

З. — Вони заробляють на крові. На армії вони заробляють, і в цьому вони партнери.», – далі було зауваження від ведучої про антиагітацію та інше запитання журналіста.

*Наприклад, петиція, яка зібрала 30208 голосів, із закликом до президента Зеленського виконати свою передвиборчу обіцянку і подати у відставку з посади Президента України через порушення закону. Раніше Зеленський поінформував НАЗК, що не задекларував велику суму доходів.

**Відповідь на цю ж петицію, у якій президент пояснює, що слова його обіцянки залишити посаду Президента України у разі свідомого порушення закону взяті із контексту розмови про неприпустимість існування корупційних схем в управлінні державою і його позиція з цього питання залишається незмінною.

________________________________________________________________________________

Водночас нагадаємо, що відповідно до статті 105 Конституції України, Президент України користується правом недоторканності на час виконання повноважень.

Щодо різних випадків порушення законодавства, в рамках перших двох років каденції:

1. Верховний Суд визнав протиправним указ президента Зеленського про скасування призначення Володимира Горковенка членом Нацради з питань телебачення і радіомовлення (див. джерело № 10);

2. Президент Зеленський особисто проінформував Національне агентство з питань запобігання корупції про порушення ним законодавства (!) у зв'язку з неподанням повідомлень про суттєві зміни в майновому стані (див. джерело № 6);

3. За матеріалами журналістських розслідувань було з'ясовано, що президент Зеленський незаконно надав керівнику Офісу президента Андрію Богдану держохорону (див. джерело №№ 7, 8, 9).

Як бачимо, протягом перших двох років каденції, спостерігалися випадки порушення законодавства президентом Зеленським, але громадянське суспільство так і не побачило очікуваної відставки, частина якого поставила підпис під відповідною петицією, тому статус «не виконано».