Аналізуємо виконання президентської програми: підтримка молодих підприємців

Одна з головних інтриг президентства Володимира Зеленського (особливо після того, як він переступив екватор каденції) – чи балотуватиметься він на другий термін. У передвиборчій програмі йдеться про те, що не буде. Але вже останній рік-півтора і президент, і його оточення натякають, що за одну п'ятирічку все заплановане складно встигнути зробити, зокрема, повністю виконати програму. Поки що цей документ, за даними «Слово і діло», виконано на 27%. Ми продовжуємо нагадувати, які обіцянки є у програмі Зеленського і сьогодні поговоримо про пункт «молодим підприємцям – державну підтримку та рік пільгового оподаткування».

Зазначимо, якщо йдеться про молодих підприємців, то це мікро та малий бізнес. До початку пандемії коронавірусу в Міністерстві фінансів «Слово і діло» відповідали, що вони не ініціювали законодавчих змін щодо запровадження податкових канікул або пільгового оподаткування для новостворених підприємств.

Наприкінці 2019 року у Верховній раді група депутатів зареєструвала законопроєкт про внесення змін до Податкового кодексу України щодо встановлення спеціального податкового режиму (№2615).

Зокрема, нардепи запропонували доповнити законодавство терміном «стартап» – новостворений суб'єкт господарювання (юридична особа чи ФОП), який ще не визначився із формою оподаткування.

Законопроєктом також пропонували запровадження п'ятої групи платників єдиного податку, до яких будуть віднесені і «стартапи», які відповідають таким критеріям: використовують лише РРО або програмні РРО, обсяг доходу протягом перших дев'яти місяців роботи не перевищує 300 тисяч гривень. Для цієї групи запропонували встановити нульову ставку єдиного податку та на дев'ять місяців з моменту реєстрації звільнити від сплати та надання звітів з податків та зборів.

Цей законопроєкт у парламенті досі не розглядався.

У 2020 році в Україні запустили державну програму «Доступні кредити 5-7-9%», розраховану на малий та середній бізнес, чисельність працівників якого не перевищує 50 осіб, а річний дохід – не більше 50 млн гривень.

У рамках програми українські підприємці можуть отримати кредит на розвиток бізнесу терміном до 5 років сумою до 1,5 млн гривень. Держава компенсує частину відсотків за кредитом – ставки від 5 до 9% річних, залежно від кількості створених робочих місць з можливістю щоквартального зниження процентної ставки.

У межах земельної реформи деяку підтримку отримали мікро, малі та середні аграрні підприємства. Було створено Фонд часткового гарантування кредитів у сільському господарстві, він даватиме гарантії обсягом до 50% непогашеного боргу основної суми та гарантії на строк дії кредитного договору (не більше 10 років).

Скористатися цим зможуть підприємства, основний вид діяльності яких – виробництво сільгосппродукції та які володіють до 500 га землі. «Так склалося, що дрібні фермери не мають доступу до кредитних ресурсів: банкам не цікаво з ними співпрацювати. Адже з ними є чималі ризики і банкам набагато простіше працювати з великими та середніми клієнтами (більше 2000 га), або з агрохолдингами», – наголосив міністр аграрної політики Роман Лещенко.

Але зазначимо, що водночас в Україні запровадили нову систему оподаткування сільгоспвиробників, з’явилося «мінімальне податкове зобов'язання».

У стартапів в IT-галузі буде можливість приєднатися до правового режиму Дія. City. Для цього: сума річного доходу не повинна перевищувати 7 млн грн; підприємство має бути зареєстроване не раніше як за 24 місяці до дня подання заяви; діяльність має бути з визначених законодавством про Дія. City видів. Для резидентів Дія. City діятиме спеціальний податковий режим.

Як бачимо, точкові програми підтримки підприємців запущені, проте в жодній з них немає обіцяного Зеленським року пільгового оподаткування.

Нагадаємо, «Слово і діло» випустило серію матеріалів щодо передвиборчої програми Володимира Зеленського. Ми писали про такі обіцянки:

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО