Аналізуємо виконання програми президента: скоротити адміннадбудову системи охорони здоров'я

Читать на русском
Як Володимир Зеленський виконує програмну обіцянку скоротити адміністративну надбудову системи охорони здоров'я.
Слово і діло

І Володимир Зеленський, і члени його команди вже висловлювали побоювання, що за один президентський термін виконати усю передвиборчу програму не вдасться. За даними «Слово і діло», за половину каденції виконано 27% обіцянок із документа. Ми продовжуємо нагадувати, які важливі зобов'язання є у президентській програмі і сьогодні поговоримо про скорочення адміністративної надбудови системи охорони здоров'я.

У програмі є також аналогічна обіцянка, яка стосується системи освіти. Її ми вважаємо виконаною. Як пояснив голова МОН Сергій Шкарлет, реформа передбачає: «Скорочення та оптимізація мережі установ, створення опорних шкіл та філій, укрупнення закладів повної загальної середньої освіти щонайменше до 400-500, а то й більше, дітей».

А ось що він має на увазі під скороченням адміністративної надбудови в охороні здоров'я сказати важко. Зоряна Скалецька, коли очолювала МОЗ, трактувала цю обіцянку так:_ «Я так розумію, що це додаткові адміністративні працівники на рівні департаментів охорони здоров'я. Там величезні департаменти. Є департаменти, де дуже добре справляються зі своєю функцією регіонального управління, а є, які не дуже. Їхні функції точно потрібно переглядати і, можливо, скорочувати»_.

У Міністерстві охорони здоров'я у відповідь наш запит теж не пояснили, що робиться для реалізації цього пункту програми. А в Офісі президента посилаються на указ Володимира Зеленського «Про невідкладні заходи щодо проведення реформ та зміцнення держави», який було підписано ще у листопаді 2019 року. Указ, зокрема, передбачає:

  • перегляд встановлених кордонів госпітальних округів для забезпечення рівного доступу населення до вторинної та екстреної медичної допомоги;

  • забезпечення автономізації роботи центрів екстреної медичної допомоги та медицини катастроф;

  • перехід державних та комунальних закладів охорони здоров'я, здатних надавати якісні та безпечні медичні послуги, на новий механізм бюджетного фінансування на основі оплати за надані медичні послуги.

Розглянемо, що за два з половиною роки було зроблено за цими пунктами.

У листопаді 2019 року уряд затвердив постанову про порядок та механізм створення госпітальних округів. Госпітальний округ – сукупність закладів охорони здоров'я та фізичних осіб-підприємців, зареєстрованих у встановленому законом порядку та які отримали ліцензію на право господарської діяльності з медичної практики, що забезпечують медичне обслуговування населення відповідної території. Тобто всі заклади охорони здоров'я, власниками яких є територіальні громади, є суб'єктами госпітального округу.

Мета створення таких округів – краще організувати та наблизити до людини спеціалізовані медичні послуги.

Віктор ЛяшкоМіністр охорони здоров'я України
Ляшко у програмі уряду обіцяє розбудову системи громадського здоров’яСказано 20 травня 2021 р.Статус обіцянки: У процесі

Наступний пункт стосується автономізації центрів екстреної медичної допомоги. Як повідомив наприкінці 2021 року голова профільного парламентського комітету Михайло Радуцький, у всіх областях Центри екстреної медичної допомоги вже пройшли автономізацію, уклали договори із НСЗУ та стали повноправними учасниками Програми медичних гарантій.

Далі йтиметься про перехід державних та комунальних установ, здатних надавати якісні медпослуги, на новий механізм фінансування.

Станом на кінець 2020 року, 93% установ, що надають спеціалізовану, третинну та екстрену медичну допомогу, перейшли у статус комунального некомерційного підприємства. Це було потрібно, щоб підписати контракт із НСЗУ на надання послуг у рамках програми медичних гарантій.

Наприкінці минулого року Кабмін ухвалив постанову, яка регулюватиме порядок оплати медичних послуг у 2022 році. Вона дасть змогу Нацслужбі здоров'я укласти договори із закладами охорони здоров'я, які відповідають вимогам до постачальника медичних послуг. А установам, своєю чергою, надавати послуги пацієнтам та отримувати за це кошти з державного бюджету.

Ще раніше Кабмін ухвалив розпорядження про затвердження переліку опорних закладів охорони здоров'я у госпітальних округах на період до 2023 року – це дозволить покращити доступність медичної допомоги, сконцентрувати інвестиційні ресурси та побудувати мережу надання медичних послуг в Україні.

Нагадаємо, «Слово і діло» випустило серію матеріалів щодо передвиборчої програми Володимира Зеленського. Ми писали про такі обіцянки:

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: