Нова податкова декларація: кому потрібно подавати та як правильно заповнювати

Читать на русском

Що змінилось у поданні декларації з 2022 року та як правильно її заповнювати, читайте в роз'ясненні Слово і діло.
Слово і діло

З початку 2022 року вводиться в дію нова форма податкової декларації про доходи. Вона об'єднує звітність з податку на доходи фізичних осіб та єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, а також декларування частини прибутку контрольованої іноземної компанії. Детальну інструкцію, як подати декларацію про доходи, читайте на «Слово і діло».

Що змінилося з 2022 року

З 1 січня 2022 року вводиться в дію нова форма податкової декларації про майновий стан і доходи. Відтепер форма декларації доповнена новими додатками:

  • ЄСВ 1, ЄСВ 2 та ЄСВ 3 – для платників єдиного внеску самозайнятих осіб (крім осіб, які обрали спрощену систему оподаткування) та осіб, які сплачували добровільні внески, передбачені договором про добровільну участь у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування;
  • КІК – для платників, у яких виникає обов'язок декларувати прибутки контрольованої іноземної компанії відповідно до Податкового кодексу.

Водночас, за звітний період 2021 року фізичні особи – платники податку додаток до податкової декларації КІК не заповнюють та не подають.

Окрім цього, Міністерство фінансів України затвердило чіткий порядок подання декларації, у якому роз’яснюється, як правильно заповнювати кожен пункт.

Кому потрібно подавати щорічну декларацію

У Державній податковій службі окреслили, у яких випадках виникає обов’язок подавати декларацію у платників податків:

  • при отриманні доходів не від податкових агентів (тобто від інших фізичних осіб, які не зареєстровані як самозайняті особи);

У ДПС пояснили, що до таких доходів належать, зокрема, доходи від надання в оренду рухомого або нерухомого майна іншим фізичним особам; успадкування чи отримання в дарунок майна не від членів сім’ї першого та другого ступеня споріднення тощо.

  • під час отримання від податкових агентів доходів, які не підлягали оподаткуванню при виплаті, але які не звільнені від оподаткування. До таких доходів належать, зокрема, операції з інвестиційними активами;
  • при отриманні іноземних доходів;
  • в інших випадках передбачених законодавством.

Подати декларацію можна за місцем своєї податкової адреси особисто або уповноваженою на це особою; поштою або в електронному вигляді.

Куди та коли подавати декларацію

Декларацію потрібно подати до органу контролю в один із таких способів:

  • особисто платником податку або уповноваженою на це особою;
  • надіслати поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;
  • в електронній формі.

В електронній формі можна подати декларацію на сайті Державної податкової служби в особистому електронному кабінеті.

Для цього потрібно зробити кілька кроків.

Крок 1. Зареєструйтесь або увійдіть в особистий кабінет. Якщо у вас немає файлового або апаратного ключа, можна зайти за допомогою «Дія.Підпис».

Обравши цей спосіб, система перенаправить вас на сайт «Дії». Там можна обрати банк, за допомогою якого провести ідентифікацію. Далі вас знову перенаправлять до особистого кабінету.

Крок 2. Перейдіть у розділ ЕК для громадян та оберіть пункт «Податкова декларація про майновий стан i доходи».

Річну декларацію для підприємців потрібно подати протягом 40 днів, які настають за останнім календарним днем звітного року. Тобто, декларації про доходи за 2021 рік потрібно подати до 9 лютого 2022 року.

Як правильно заповнити декларацію

Податкову декларацію з усіма додатками можна завантажити за посиланням. Також тут можна завантажити детальну інструкцію, як правильно заповнювати декларацію.

Декларація складається з восьми розділів та семи додатків до неї, що містять розрахунки окремих видів доходів (витрат) та сум нарахованого єдиного внеску.

Розділ І. Загальні відомості.

У рядку 1 позначкою «х» вказується тип декларації. У рядку 2 вказується арабськими цифрами звітний період (календарний рік).

У рядку 3 вказуються прізвище, ім'я, по батькові платника податку, а також реєстраційний номер облікової картки платника податків. У рядку 4 вказується місце проживання платника податку: поштовий індекс, область, район, населений пункт, вулиця, номер будинку, корпус, номер квартири, а також за бажанням – контактні телефони та адреса електронної пошти.

У 5 рядку вказується найменування органу контролю, до якого подається декларація. У рядку 6 позначкою «х» позначається резидентський статус платника податку (резидент, нерезидент).

Далі потрібно обрати, чи самостійно ви заповнювали декларацію. Якщо ні – вказати дані уповноваженої особи.

Розділ ІІ. Доходи, які включаються до загального річного оподатковуваного доходу.

У рядку 10 потрібно вказати загальну суму доходів, які включаються до річного оподатковуваного доходу. Цей загальний дохід обчислюється сумою різних доходів, які також треба вказати в декларації, зокрема, зарплата, винагороди, доходи від продажу нерухомості, інвестиції, спадок тощо.

Також вказується податок на доходи фізичних осіб, військовий збір.

У рядку 10.8 вказується сума чистого оподатковуваного доходу, отриманого ФОП від провадження господарської діяльності, крім осіб, які обрали спрощену систему оподаткування. У разі отримання таких доходів разом із декларацією заповнюється та подається додаток Ф2 до декларації.

У рядку 10.9 треба вказати суму чистого оподатковуваного доходу, отриманого фізичною особою, яка провадить незалежну професійну діяльність. У разі отримання таких доходів разом із декларацією заповнюється та подається додаток Ф2 до декларації.

Розділ ІІІ. Доходи, які не включаються до загального річного оподатковуваного доходу.

Тут потрібно вказати загальний обсяг доходу фізичної особи – платника єдиного податку, отриманого від провадження господарської діяльності за спрощеною системою оподаткування.

Також вказуються доходи від операцій з продажу (обміну) об'єктів рухомого або нерухомого майна, які не підлягають оподаткуванню. Крім цього, потрібно зазначити загальну суму інших доходів, які не включаються до розрахунку загального річного оподатковуваного доходу.

Розділ IV. Загальна сума річного доходу. Тут, власне, потрібно вказати загальну суму річного доходу, до якого включаються доходи, отримані в Україні, а також іноземні доходи. Тобто, треба додати суму рядків 10 та 11.

Розділ V. Податкові зобов'язання з податку на доходи фізичних осіб/військового збору.

У рядку 13 потрібно вказати загальну суму податкових зобов'язань з ПДФО. Значення цього рядка дорівнює значенню графи 6 рядка 10.

У рядку 14 вказується сума ПДФО, на яку зменшуються податкові зобов'язання у зв'язку з використанням права на податкову знижку. Далі треба зазначити суму сплаченого податку за договором купівлі-продажу об'єкта нерухомості, нотаріальної дії щодо посвідчення якого не вчинено.

У рядку 16 потрібно вказати суму податків, сплачених за кордоном, на яку платник має право зменшити суму річного податкового зобов'язання.

Далі вказується сума податку з доходів, отриманих від фізичної особи – платника податку, який не є податковим агентом, за оренду земельних ділянок, земельних часток (паїв), які розташовані за місцезнаходженням, відмінним від податкової адреси платника податку.

Нижче треба зазначити суму податкових зобов'язань з ПДФО та суму військового збору, що підлягає сплаті до бюджету самостійно платником податків. У рядку 20.1 вказується сума зобов'язань з єдиного внеску, що підлягає обов'язковій сплаті, самостійно визначена платником за результатами звітного року (графа 6 рядка Усього додатку ЄСВ 1);

У рядку 20.2 вказується сума зобов'язань з єдиного внеску, що підлягає обов'язковій сплаті відповідно до договору про добровільну участь (графа 3 рядка Усього додатку ЄСВ 2).

Розділ VI. Розрахунок податкових зобов'язань у зв'язку з виправленням самостійно виявлених помилок.

Тут потрібно вказати значення сум податкових зобов'язань у зв'язку з виправленням самостійно виявлених помилок у попередніх звітних періодах.

Розділ VII. Реквізити банківського рахунку для перерахування коштів у разі повернення надміру сплачених сум податку. Тут потрібно вказати номер рахунку, назву банку, МФО та ідентифікаційний номер банку.

Розділ VIII. Відомості про власне рухоме або нерухоме майно, яке надається в оренду. Тут потрібно вказати місцезнаходження об’єкта (або марку авто, наприклад), площу, рік набуття.

У разі заповнення та подання додатків до декларації, потрібно позначкою «х» позначити відповідні форми поданих додатків (Ф1, Ф2, Ф3, КІК, ЄСВ 1, ЄСВ 2, ЄСВ 3) та поставити дату подання декларації.

У кінці декларації потрібно поставити підпис платника податку або особи, уповноваженої на заповнення декларації.

Коментар та детальне роз’яснення до кожного пункту можна почити в інструкції. Також у формі декларації окремо винесені тлумачення до кількох пунктів.

Нагадаємо, раніше ми писали покрокову інструкцію, як подати одноразову добровільну декларацію.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: