У Раді запропонували замінити ЄСВ, ПДФО та військовий збір єдиним податком

Читать на русском
Теоретично, нова ініціатива дозволить оптимізувати податкові платежі, розвантажити роботодавців від податкового тягаря і вивести зарплати з тіні
Ілюстративне фотоdepositphotos.com

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт, в якому пропонується знизити розмір податку на фонд оплати праці, об'єднавши відразу три податкові платежі, які платять роботодавці та співробітники.

Законопроєкт за № 6548 був зареєстрований у Раді 27 січня.

Так, автори законопроєкту пропонують замість трьох існуючих податків ввести єдину ставку податку в розмірі 20%. Йдеться про заміну військового збору, ЄСВ та існуючого ПДФО єдиною ставкою нового ПДФО. Причиною цього в пояснювальній записці назвали проблему з тіньовою виплатою заробітної плати співробітникам. За даними авторів документа, 36% українців отримують всю зарплату або, як мінімум, її частину в «конвертах», тобто неофіційно.

Нова податкова декларація: кому потрібно подавати та як правильно заповнюватиЩо змінилось у поданні декларації з 2022 року та як правильно її заповнювати, читайте в роз'ясненні «Слово і діло».

Зараз за одного співробітника роботодавець повинен заплатити відразу три податки - це ПДФО (18%), військовий збір (1,5%) і ЄСВ (22%) від заробітної плати. Таким чином, єдина ставка податку у 20% дозволить оптимізувати податкові платежі, розвантажити роботодавців від податкового тягаря і вивести зарплати з тіні.

Також результатом прийняття такої ініціативи - якщо депутати її схвалять - може стати повне скасування закону Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, оскільки в ньому більше не буде потреби.

Нагадаємо, раніше народний депутат, голова парламентського комітету з фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев розповів, що понад 95% бізнесу платить зарплату в конвертах повністю або частково.

А у вересні 2021 року за результатами соцопитувань виявилося, що в Україні менше половини працюючих громадян отримують зарплату офіційно. При цьому близько 10% співробітників отримують всю заробітну плату «в конверті».

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: