Великий розбір програми Зеленського: як справи з виконанням кожної з передвиборчих обіцянок

Читать на русском
Володимир Зеленський у процесі виконання 45 програмних обіцянок. У матеріалі Слово і діло – як справи з кожною з них.
Слово і діло

У передвиборчій програмі Володимира Зеленського 71 обіцянка. З них президент уже виконав 18 (27%), зокрема: запровадити «нульову декларацію» для бізнесу, підписати угоду про «відкрите небо» з ЄС, запровадити відкриті списки на парламентських виборах, сформувати ринок землі. Ще 8 обіцянок уже провалено, серед них: забезпечити детінізацію економіки, оновити аеропорти у кожному обласному центрі. Найцікавіше – що ж із 45 зобов'язаннями, на якому вони етапі реалізації. Сьогодні пропонуємо докладно розібратися.

Усі обіцянки Володимира Зеленського можна переглянути у його профілі на нашому сайті «Слово і діло».

Зарплата військовослужбовців на рівні натовських стандартів

Як таких стандартів НАТО із зарплати військових немає – її розмір залежить від кожної країни. Але є загальний принцип – оклади базуються на виплатах за військовим званням, потім йдуть різні способи стимулювання тривалості служби (пропорція становить або 80% до 20%, або 70% до 30%).

В Україні поки що тільки збираються провести реформу системи грошового забезпечення військових: щоб 70% становили виплати за званням та вислугою років, решта – виплати стимулювального та компенсаційного характеру.

Як заявив наприкінці 2021 року міністр оборони Олексій Резніков, на реформу знадобиться три роки, тому треба розпочинати її «якнайшвидше».

Кримінальні злочини розглядатиме суд присяжних, який складається з народу

Щодо суду присяжних, як заявив міністр юстиції Денис Малюська, ухвалено політичне рішення – він точно запрацює. Ось тільки термінів наразі немає.

У Верховній раді є три урядові законопроєкти – «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального кодексу України та Кримінального процесуального кодексу України щодо забезпечення участі громадян України у здійсненні правосуддя», «Про внесення змін до закону «Про судоустрій та статус суддів» про вдосконалення порядку залучення громадян України до участі у здійсненні правосуддя та формуванні списку присяжних» та «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення участі громадян України у здійсненні правосуддя» – які все ще перебувають на розгляді у комітеті. Крім того, зареєстровано кілька депутатських ініціатив щодо суду присяжних.

Центральні органи влади не будуть сконцентровані у Києві

Від ідеї переїзду Офісу президента з Банкової відмовилися ще на початку каденції Володимира Зеленського – дорого та складно.

Восени 2020 року в Кабміні розповідали про можливий пілотний проєкт – перенесення Держекоінспекції з Києва до Кривого Рогу. Але, схоже, що ідея залишилася на рівні розмов. Більше про переїзд органів центральної влади зі столиці не згадували.

Повернення українців із трудової міграції

У Міністерстві закордонних справ розповідали, що розробили проєкт концепції Державної цільової програми співпраці із закордонними українцями – щоб українці за кордоном не втрачали зв'язку зі своєю країною.

Вже кілька років в Україні діє Стратегія державної міграційної політики, однією з цілей якої є створення необхідних умов для повернення та реінтеграції українських мігрантів в українське суспільство.

Щодо економічних стимулів для повернення на Батьківщину, то у Раді є ще не ухвалений законопроєкт «Про внесення змін до деяких законів України щодо впровадження допомоги для економічної реінтеграції трудових мігрантів».

Відмова від пластику

Цю обіцянку дуже складно виконати за одну каденцію, але певний прогрес є. Так, в Україні від грудня діють обмеження на використання певних пластикових пакетів.

Крім того, у парламенті зареєстровано законопроєкт про обмеження виробництва та обігу пластикової продукції одноразового використання на території України. А на друге читання готується законопроєкт «Про управління відходами».

Переробка сміття

Що стосується сортування та переробки сміття, то тут все упирається у будівництво в регіонах сміттєпереробних та сміттєсортувальних комплексів, а для цього потрібні солідні інвестиції.

Забезпечити всіх українців доступом до швидкісного інтернету

За оцінкою Міністерства цифрової трансформації, в Україні більше 17 тисяч населених пунктів не охоплено оптичними мережами жодного оператора, а отже, у 4 млн осіб немає якісного фіксованого інтернету. Крім того, до оптичного інтернету не підключено 40% шкіл, 92% бібліотек, 37% лікарень.

Поки що уряд має кілька стратегій щодо впровадження 3G, 4G і 5G, а також майже готова національна стратегія розвитку широкосмугового доступу до інтернету. Але, звичайно, як завжди, з виконанням обіцянки є труднощі, зокрема з фінансуванням.

Відновити програми молодіжного житлового кредитування

В Україні працює Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву. У Фонді діють програми «Доступне житло», здешевлення вартості іпотеки, пільгове довгострокове кредитування, пільгове кредитування для молоді, пільгове кредитування для учасників АТО та переселенців.

Найближчим часом Зеленський пообіцяв запустити програму «Українська мрія», за якою громадянин, котрий чесно сплачує податки, зможе отримати кредит за ставкою 5% у гривні для придбання власної нерухомості.

Ми стежитимемо за тим, як фінансуються програми пільгового молодіжного кредитування та які нові програми запроваджуватиме Кабмін.

Громадяни зможуть долучитися до ухвалення важливих рішень влади через інтернет

У Міністерстві цифрової трансформації вважають, що голосувати на виборах онлайн можна буде після переведення 100% послуг в онлайн – і до 2024 року це реально зробити.

Також до 2024-го обіцяли запровадити систему онлайн-референдумів на базі національної платформи електронної демократії «ВзаємоДія».

Нещодавно у додатку «Дія» було запущено опитування від влади, яке Володимир Зеленський назвав «першим масштабним інструментом електронної демократії та початком цифрового народовладдя».

Перехід від солідарної до накопичувальної пенсійної системи

У Верховній раді є велика кількість законопроєктів – і від депутатів, і від уряду – для запровадження накопичувальної пенсійної системи. Поки що жоден з них не ухвалений.

Але Володимир Зеленський нещодавно пообіцяв забезпечити запровадження накопичувальної пенсійної системи вже 2022 року. Очевидно, що спочатку реформа буде частковою.

Енергонезалежність України

Володимир Зеленський не перший обіцяє забезпечити енергонезалежність України. І поки що нікому це не вдалося. Швидше за все, і за час каденції Зеленського обіцянка не буде виконана.

Україна робить певні кроки, щоб зміцнити свою енергетичну безпеку, але однаково закрити всі потреби лише своїми ресурсами не може.

Запровадити принцип «гроші ходять за студентом»

Суть обіцянки у тому, що кожен «шкільний геній» отримає освітній ваучер, який зможе витратити на навчання у будь-якій вибраній ним установі вищої освіти.

У вересні 2021-го Верховна рада ухвалила у першому читанні законопроєкт «Про формування та розміщення державного та/або регіонального замовлення на підготовку фахівців з вищою, професійною передвищою освітою, наукових, науково-педагогічних кадрів, кваліфікованих робітників та слухачів підготовчих відділень вищих навчальних закладів, на післядипломну освіту», який і запроваджує принцип «гроші ходять за студентом».

Податки стануть простими та зрозумілими

Для спрощення оподаткування в Україні було ухвалено закон щодо запровадження єдиного рахунку для сплати податків та зборів, єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування. Крім того, було затверджено порядок функціонування єдиного рахунку для сплати податків та зборів.

У планах Міністерства фінансів ще кілька податкових реформ. Але важко сказати, чи стали податки простими та зрозумілими для звичайних громадян.

Встановити контроль за виснаженням чорноземів

У Держгеокадастрі «Слово і діло» повідомили, що не створюють та не систематизують інформацію щодо проведення заходів стосовно контролю за виснаженням чорноземів.

Але нещодавно у відомстві повідомили, що в Україні потрібно посилити охорону ґрунтів, тому Міністерство аграрної політики розробить відповідний законопроєкт, який узгоджується у профільних відомствах.

Встановити контроль за забрудненням річок

На друге читання готується законопроєкт «Про державний екологічний контроль». Він дасть Екоінспекції більше інструментів протидії порушенням у сфері природних ресурсів.

Крім того, Володимир Зеленський анонсував в Україні «фундаментальний аудит системи очищення питної води та водних надр у всій країні». За його підсумками відповідно мають бути вжиті якісь заходи для зменшення рівня забруднення річок та водойм.

Забезпечити монетизацію пільг

Частково монетизувати пільги почали ще у 2018 році за уряду Володимира Гройсмана. Нинішній Кабмін продовжує цей курс.

Крім того, у парламенті є урядовий законопроєкт «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пільг щодо оплати проїзду та інших пільг». У законопроєкті пропонується з 1 січня 2023 року замість пільг на проїзд у громадському транспорті нараховувати грошову компенсацію.

Рівні права для державних та приватних навчальних закладів

Приватні або корпоративні заклади середньої освіти тепер можуть розраховувати на фінансування з держбюджету, а також на освітню субсидію з місцевого бюджету.

Крім того, із держбюджету можна виділяти кошти на вищу освіту для установ як державної, так і приватної власності.

У першому читанні ухвалено законопроєкт, який врегулює процес відбору виконавців держзамовлення серед приватних установ вищої, професійної вищої та професійної освіти.

Професія лікаря стане престижною та високооплачуваною

На початку 2022 року медичним працівникам установ державної та комунальної власності підвищили базову зарплату, тепер вона має становити щонайменше 20 тис. грн для лікарів (крім інтернів), для медичних сестер – щонайменше 13,5 тис. грн.

Проте на початку лютого стало відомо про випадки, коли головні лікарі змушують медиків переходити на неповні ставки, щоби не виплачувати підвищені зарплати. У МОЗ та Офісі президента заявили, що це неприпустимо.

Ми стежитимемо, як розвивається ця ситуація, а також за подальшим підвищенням зарплат медикам.

Запровадити обов'язковий безкоштовний щорічний медичний огляд

Володимир Зеленський, представляючи програму «Здорова Україна», анонсував запровадження check up для українців віком від 55 років: повні обстеження кожні два роки, а для деяких категорій громадян – щороку.

У додатку «Дія» буде створено спеціальний електронний кабінет пацієнта, де можна стежити за графіком медоглядів та контролювати їхні результати. Інші подробиці, як організовуватимуть медогляди, скільки коштів на це витратить – невідомі.

Запровадити економічний паспорт українця

Наприкінці минулого року президент нарешті зареєстрував пакет ініціатив для запровадження економічного паспорта українця. Законопроєкт передбачає, що з 2023 року запрацює Фонд майбутніх поколінь, де накопичуватимуться гроші для дітей, що народилися після 1 січня 2019 року.

Законопроєктом передбачено кілька джерел формування активів Фонду: державні внески (за рахунок коштів держбюджету, що надійшли від сплати рентних платежів за користування надрами для видобутку корисних копалин); інвестиційні доходи, що утворюються внаслідок розміщення та інвестування коштів Фонду; суми штрафних санкцій, пені та інших платежів на користь учасників Фонду.

Законопроєкт чекає на розгляд у першому читанні.

Позбавлення депутатів мандата за кнопкодавство та прогули

Верховна рада запровадила відповідальність за прогули засідань – за це загрожує припинення відшкодування нардепу видатків, пов'язаних із виконанням повноважень. Крім того, було запроваджено кримінальну відповідальність за кнопкодавство.

Щодо позбавлення мандата, то законопроєкт Зеленського про внесення змін до статті 81 Конституції України (щодо додаткових підстав дострокового припинення повноважень народного депутата України) забракував Конституційний суд.

Довічна заборона займати держпосади для корупціонерів

Верховна рада ухвалила зміни до Кримінального кодексу, які передбачають, що набуття чиновником активів, вартість яких більш ніж на 6,5 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян перевищує його законні доходи, каратимуть позбавленням волі на строк від 5 до 10 років з позбавленням права займати певні посади або займатися певною діяльністю терміном до 3 років.

При цьому довічна заборона обіймати державні посади не передбачена.

Референдум про членство в НАТО

Як пояснила віцепрем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина, референдум про членство України в НАТО буде контраргументом для західних партнерів, що ні суспільство, ні політики не поділені стосовно цієї мети.

Але незважаючи на те, що Україна прагне стати членом Альянсу, про що постійно говорить і президент, і урядовці, референдум проводити не планують.

Впровадити страхову медицину

Впровадити страхову медицину в Україні можуть не раніше 2023 року – такий термін називали і у Міністерстві охорони здоров'я, і у профільному комітеті парламенту. При цьому ще не визначено моделі страхування, і чіткої стратегії впровадження реформи немає.

СБУ не займатиметься економічними злочинами

Виконання обіцянки Зеленського залежить від двох факторів – запуску Бюро економічної безпеки та ухвалення законопроєкту про реформу СБУ. Бюро економічної безпеки запустили, а законопроєкт щодо СБУ все ще чекає на друге читання.

Законопроєкт, зокрема, позбавляє СБУ повноважень у сфері економіки та боротьби з корупцією.

Професія вчителя стане престижною та високооплачуваною

З початку 2022 року в Україні підвищили на 10-20% розмір зарплат педагогічних працівників.

Також Міністерство освіти та Міністерство фінансів розглядають можливі варіанти підвищення заробітних плат педагогічних, науково-педагогічних та науковців.

Ми стежитимемо за подальшими підвищеннями під час каденції Зеленського.

Замінити податок на прибуток податком на виведений капітал

Меморандум із Міжнародним валютним фондом, оприлюднений у листопаді, передбачає, що Україна відмовляється від ідеї замінити податок на прибуток податком на виведений капітал. Але нардеп Данило Гетманцев після опублікування меморандуму закликав не поспішати з висновками та анонсував «новини» щодо реформи.

Водночас сам депутат не виконав обіцянку до кінця 2021 року зареєструвати законопроєкт про податок на виведений капітал.

Ліки, які пройшли реєстрацію в країнах ЄС та США, не отримуватимуть додаткових дозволів в Україні

В Україні дещо спрощена процедура реєстрації ліків, зареєстрованих компетентними органами США, Швейцарії, Японії, Австралії, Канади. Але ці ліки у будь-якому разі проходять експертизу – Державний експертний центр МОЗ вивчає реєстраційні матеріали, надає висновок, на основі якого препарати реєструють в Україні.

У законопроєкті «Про лікарські засоби» про спрощення реєстрації для препаратів з ЄС та США не йдеться.

Максимально скоротити кількість функцій держави

Скорочення функцій державних органів відбувається у рамках політики цифровізації.

Відкладено розгляд законопроєкту щодо реформування територіальної організації виконавчої влади, який передбачає усунення дублювання та завершення децентралізації повноважень місцевих держадміністрацій та органів місцевого самоврядування.

Також на розгляд чекає законопроєкт про позбавлення Кабміну невластивих повноважень. Буде внесено зміни до 31 законодавчого акту та уряд позбавлять 55 повноважень. Зокрема, уряд хочуть позбавити деяких повноважень у сфері охорони здоров'я, культури, туризму та освіти.

Чесні чиновники отримають гарантовані гідні зарплати

В Україні напрацьовують реформу оплати праці чиновників, щоби у всіх державних органах була єдина система. Після реформи, як стверджують у Національному агентстві з питань держслужби, рівень зарплати держслужбовця залежатиме від результатів його роботи. Крім того, заробітна плата поступово буде наближена до ринкової.

Завершити реформу мають до 2023 року.

У лютому цього року Кабмін ухвалив зміни до схеми посадових окладів державних службовців різних категорій – поки що вони зростуть на 6%.

Публічні процеси будуть автоматизовані

З листопада в Україні почали впроваджувати режим «без паперів», закінчити процес розраховують до 2024 року,

Крім того, постійно розширюється перелік послуг, які українці можуть одержати онлайн. Зараз у додатку «Дія» доступні 80 послуг, зокрема: реєстрація та закриття ФОП, відновлення та обмін посвідчення водія, реєстрація права на нерухомість, отримання низки ліцензій, отримання одноразової допомоги для ФОП, реєстрація місця проживання, зміна місця реєстрації, дозвіл на будівництво .

Інформація про бюджети, тендери, закупівлі, аукціони буде доступна всім

Україна посідає досить непогані позиції у міжнародних рейтингах, які аналізують успіхи країн щодо відкритості даних.

На даний момент на офіційному сайті Мінфіну публікується проєкт та затверджений держбюджет, «Бюджет для громадян» (інформаційно-аналітичні матеріали про основні показники та завдання бюджету), інформація про виконання бюджету за підсумками місяця, кварталу та року.

Крім того, міністерство реалізує проєкти: єдиний вебпортал використання громадських коштів, система «Прозорий бюджет», програма «Публічні реєстри» – інструмент контролю та доступу до інформації з управління громадськими коштами.

Щодо місцевих бюджетів, їх можна знайти на сайтах місцевих органів влади. Працює також система Prozorro Sale – система онлайн-аукціонів із продажу та оренди майна.

Запровадити європейські стандарти промислового та продовольчого виробництва

Важливою умовою виконання цієї обіцянки Зеленського є підписання «промислового безвізу» з Євросоюзом. Прем'єр Денис Шмигаль розраховує, що це станеться вже 2022 року.

Але успіхи у виконанні цієї обіцянки в контексті екології поки що скромні – ключових законів для гармонізації законодавства з ЄС не прийнято.

Ввести інститут мирового судді

Ідея із запровадженням інституту мирових суддів в Україні поки що лише на етапі обговорення. Немає конкретики щодо того, якою може бути модель мирового суду і коли він зможе запрацювати.

Школи отримають сучасне обладнання

Обладнання та інфраструктура шкіл оновлюється регулярно. Місцевим бюджетам стабільно виділяють субвенції на ремонт та оновлення обладнання у школах. Завдяки реформі харчування почали встановлювати нове обладнання у їдальнях. Крім того, будуються нові школи.

Лікарні отримають сучасне обладнання та оновлять свою інфраструктуру

Обладнання у лікарнях поступово оновлюється. Проте ніяк не можуть закінчити будівництво та оснащення обіцяних понад 200 приймальних відділень.

Крім того, були проблеми із оснащенням лікарень, які займаються лікуванням пацієнтів із коронавірусом.

Підтримка та розвиток приватної освіти

З січня 2020 року було запроваджено електронне ліцензування освіти у сферах професійної передвищої, післядипломної та професійної освіти, а також частково вищого рівня.

Крім того, з 2019 року діє новий порядок надання освітньої субвенції місцевим бюджетам – одержувачами субвенції можуть бути не лише комунальні заклади середньої освіти, а й приватні.

Також у липні 2021 року приватним закладам вищої освіти вперше дали можливість брати участь у розподілі місць державного замовлення.

Армія має бути престижною службою

Майже щороку в державному бюджеті збільшують витрати на оборону, у Збройних сил України з'являється нова техніка. Також Україна поступово впроваджує стандарти НАТО.

Але при цьому ще потрібно розробити нову систему грошового забезпечення військових, реформувати систему забезпечення житлом, а також модернізувати систему переходу з військової кар'єри на цивільну.

Забезпечити відкритість діяльності влади

Якщо розглядати цю обіцянку Володимира Зеленського з точки зору доступності даних, то нещодавно було розширено перелік інформації для відкритого доступу. Запущено також портал «Дія. Відкриті дані», де буде доступна інформація з різних реєстрів та сфер діяльності держави.

Відкритість влади можна ще трактувати з погляду того, наскільки влада готова до діалогу з громадянами, і наскільки об'єктивну та вичерпну інформацію від неї отримує суспільство. Тут не все так гладко.

Отримані кошти від 5% податку на нульову декларацію підуть на зменшення тарифного навантаження для малозабезпечених

Можливість подати одноразову декларацію в Україні вже є. Проте у владі не говорили про намір спрямувати кошти від «нульових декларацій» на зниження тарифного навантаження для громадян.

Більше того, надходження до бюджету від добровільного декларування поки що скромні.

Встановити контроль за вирубуванням лісів

Вирубування лісів залишається однією з головних екологічних проблем в Україні. Для контролю за вирубкою є кілька інструментів, наприклад, реєстр лісорубних квитків, список виданих сертифікатів походження деревини. Крім того, через систему «Прозоро. Продаж. Деревина» можна перевірити обсяги реалізованої деревини та ціни на неї. Але їх ще треба вдосконалювати.

Також для повноцінного контролю не затверджено всю необхідну законодавчу базу.

Балотуватися лише на один президентський термін

Дуже неоднозначна обіцянка. Рейтинги Володимира Зеленського дозволяють йому балотуватися на другий термін та навіть перемогти на виборах.

Сам президент поки що ухиляється від відповіді про другу каденцію. Але вже казав, що п'яти років на виконання всіх передвиборчих обіцянок йому не вистачить. Те саме кажуть і в його команді. Зокрема, партія «Слуга народу» вже хоче просити Зеленського на другий термін.

Скоротити адміністративну надбудову системи охорони здоров'я

Дуже складно сказати, що взагалі президент мав на увазі під скороченням адміністративної надбудови системи охорони здоров'я. Навіть у МОЗ не змогли дати пояснення.

А в Офісі президента посилаються на указ Володимира Зеленського «Про невідкладні заходи щодо проведення реформ та зміцнення держави», який було підписано ще у листопаді 2019 року.

Скасувати заставу для підозрюваних у корупції

Із законопроєкту Володимира Зеленського щодо вдосконалення окремих положень кримінального процесуального законодавства під час підготовки до другого читання прибрали правку, яка передбачала, що стосовно особи, яка вчинила корупційний злочин, не може застосовуватися будь-який запобіжний захід, крім арешту.

У грудні 2019 року Зеленський зареєстрував новий законопроєкт – про внесення зміни до статті 183 Кримінального процесуального кодексу України щодо особливостей визначення розміру застави при обранні запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою за скоєння тяжкого або особливо тяжкого корупційного злочину. Але його досі не ухвалено, і, судячи з усього, ухвалено не буде.

Підтримка молодих підприємців

В Україні працює програма «Доступні кредити 5-7-9%», незабаром запрацює Фонд часткового гарантування кредитів у сільському господарстві, у стартапів в IT-галузі є змога приєднатися до правового режиму Дія. City.

Тож точкові програми підтримки діють.

Нагадаємо, «Слово і діло» аналізувало, як Володимир Зеленський виконував обіцянки упродовж 2021 року.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: