Перезавантажити КСУ та добудувати міст у Запоріжжі: які обіцянки Зеленський має виконати у 2022 році

Читать на русском
Володимир Зеленський обіцяв у 2022 році підвищити зарплати медикам та добудувати міст у Запоріжжі. Також президенту слід виконати обіцянку про перезавантаження КСУ.
Слово і діло

Президент Володимир Зеленський назвав ключові завдання влади на 2022 рік. Серед них – боротьба з олігархами, продовження кампанії з вакцинації від коронавірусу, проведення судової реформи та оновлення інфраструктури. «Слово і діло» сьогодні пропонує подивитися, на чому Зеленському самому потрібно буде зосередитись наступного року – які обіцянки виконати.

Енергетика та тарифи

Володимир Зеленський пообіцяв, що під час цього опалювального сезону не буде «масових відключень» опалення та електроенергії, а також не буде нестачі вугілля. «Держава успішно долає виклик через брак вугілля – нестачі не буде. Окрім нашого українського вугілля, буде сім кораблів Panamax, які вже йдуть і прибудуть до українських портів найближчим часом. Вугілля, яке ми доставляємо морем, повністю закриває потреби енергетичної сфери до кінця цього року. У разі потреби такі ж наші дії закриють потребу до кінця всього опалювального сезону», – запевнив президент у листопаді.

Наприкінці вересня було підписано з місцевою владою Меморандум про непідвищення рівня тарифів, і Зеленський запевнив, що у 2021-2022 роках тарифи на опалення не зростатимуть.

Також у 2022-2023 роках президент пообіцяв термомодернізувати кілька тисяч багатоповерхових будинків. «Ми зробимо пілотну велику кількість багатоповерхових будинків, і на цьому прикладі ми покажемо всім, що ці будинки беруть газу вдвічі менше», – зазначив він.

У передвиборчій програмі Зеленський мав обіцянку, що отримані гроші від 5% податку на нульову декларацію підуть на зменшення тарифного навантаження для незаможних. Саме 1 вересня 2022 року має закінчитись кампанія з добровільного декларування.

Соціальний захист та охорона здоров'я

Наступного року Зеленський обіцяв підвищити зарплати медикам: медпрацівники отримуватимуть щонайменше 13,5 тисяч гривень, лікарі – щонайменше 20 тисяч. Гроші на це вже заклали у держбюджеті на 2022 рік.

У грудні президент уже двічі обіцяв до 2023 року повністю закрити чергу на квартири для всіх ветеранів війни на Донбасі. «Одразу після ветеранів ми почнемо такий самий процес для всіх наших військовослужбовців», – додав він.

Пенсіонери віком 70+, якщо вірити обіцянці Зеленського, у 2022 році почнуть отримувати доплати до пенсії.

Економіка та інфраструктура

Виступаючи із посланням у парламенті, Зеленський пообіцяв «невдовзі» запустити програму «Українська мрія»: кожен громадянин, який чесно сплачує податки, зможе отримати кредит за ставкою 5% у гривні для придбання власної нерухомості, електромобіля, здобуття освіти чи зміни професії. Чи буде запущено програму, проконтролюємо вже наступного року.

У 2022 році, за словами президента, має здійснити перший рейс національний авіаперевізник.

Щодо залізничного транспорту, то глава держави обіцяв в 2022-му запустити потяги приміського сполучення City Express. «Зараз відбувається закупівля сучасних електропоїздів для цього важливого проєкту. Його перші поїзди мають вийти на маршрути у Києві, Харкові, Дніпрі. І вже це буде наступного року», – розповів він у листопаді.

Крім того, «Укрзалізниця» має наступного року додатково отримати більше 12 млрд гривень інвестицій.

Двічі Зеленський пообіцяв 2022 року добудувати міст у Запоріжжі, назвав також конкретний термін – до травня. «Слово і діло» раніше докладно писало про цей інфраструктурний проєкт.

Освіта та культура

До 2023 року Зеленський обіцяв забезпечити новим ноутбуком кожного вчителя. Цього року, за його словами, ноутбуками забезпечили 60 тисяч освітян.

До грудня 2022 року президент обіцяв добудувати другу чергу Національного музею «Меморіал жертв голодоморів». Це питання, за словами Зеленського, «на його особистому контролі».

Право

Ще у травні Володимир Зеленський пообіцяв «невідкладно» перезавантажити Конституційний суд України. У Верховній раді досі на друге читання чекає законопроєкт про конституційну процедуру, який має реформувати роботу суду.

Враховуючи, що президент обіцяв невідкладно зайнятися КСУ, ми робитимемо висновки про виконання або невиконання обіцянки вже у першій половині року.

Також ще у передвиборчій програмі Зеленський обіцяв, що Служба безпеки України не займатиметься економічними злочинами. Парламент на початку 2022 року має ухвалити законопроєкт про реформу СБУ, внаслідок чого відомство втратить функцію розслідувань економічних злочинів.

Нагадаємо, «Слово і діло» аналізувало, чи є у держбюджеті на 2022 рік гроші на обіцянки Володимира Зеленського.

Також ми провели фактчекінг послання Володимира Зеленського до Верховної ради.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: