Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Президент України
  • Голова Ради національної безпеки і оборони України

Зеленський пообіцяв скоротити адміністративну надбудову системи освіти

30 січня 2019 року кандидат на посаду Президента України Володимир Зеленський у своїй передвиборчій програмі пообіцяв скоротити адміністративну надбудову системи освіти.
Виконано
Сказано 30 січня 2019 р.

Джерело

  • https://www.cvk.gov.ua/pls/vp2019/wp005pt021f01=233pt001f01=720.html
  • https://www.slovoidilo.ua/2021/08/03/novyna/polityka/ministr-osvity-serhij-shkarlet-ukrayina-ne-pase-zadnix-zarobitnyx-platax-vchyteliv
  • https://www.president.gov.ua/news/prezident-pidpisav-zakon-pro-serednyu-osvitu-60145
  • https://www.president.gov.ua/documents/8372019-30389
  • https://www.slovoidilo.ua/2021/05/06/infografika/suspilstvo/serednya-osvita-ukrayini-skilky-opornyx-shkil-rehionax
  • https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0001-18#Text
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=66333
  • https://volodarska-gromada.gov.ua/docs/901667/
  • https://volodarska-gromada.gov.ua/docs/901667/
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=66333
  • Лист ОПУ
  • https://volodarska-gromada.gov.ua/docs/901667/

Результат

З метою отримання роз'яснень щодо виконання цієї обіцянки, редакція зверталася із запитами до Офісу президента та профільного міністерства. З отриманої у червні 2021 року відповіді стало відомо, що першим кроком до виконання цієї обіцянки був указ президента Зеленського від 8 листопада 2019 року (№837/2019), яким, серед всього іншого, у сфері освіти і науки уряду було доручено до січня 2020 року вжити заходів стосовно розроблення та внесення на розгляд Ради законопроєкту «Про повну загальну середню освіту» (нову редакцію), передбачивши функціонування початкової, базової та профільної школи за новими освітніми стандартами.

Але урядовий законопроєкт «Про повну загальну середню освіту» був ухвалений у першому читанні ще 30 травня 2019 року. Нагадаємо, що прийняті Радою попереднього скликання в першому чи наступних читаннях законопроєкти, але не прийняті в цілому, готуються і розглядаються Радою нового скликання. Тож, авторами остаточної редакції стали народні депутати Комітету з питань освіти, науки та інновацій.

16 січня 2020 року Рада ухвалила в цілому урядовий законопроєкт «Про повну загальну середню освіту» (463-IX). В загальному, закон передбачає функціонування початкової, базової та профільної школи за новими освітніми стандартами та запроваджує практичні інструменти, які допомагають втілити освітню реформу, що була започаткована у 2017 році з ухваленням закону «Про освіту» (2145-VIII).

Законом «Про повну загальну середню освіту», серед всього іншого, передбачено, що територіальну доступність повної загальної середньої освіти забезпечують у межах повноважень органи державної влади та органи місцевого самоврядування, зокрема шляхом формування та утримання мережі закладів освіти, у тому числі опорних, їхніх структурних підрозділів (філій).

Також, у серпні 2021 року редакція отримала додаткові роз'яснення щодо виконання цієї обіцянки безпосередньо від міністра освіти і науки Сергія Шкарлета. За його словами: «Це стосується ухвалення, перш за все, закону «Про повну загальну середню освіту». Скорочення і оптимізація мережі закладів, створення опорних шкіл і філій, укрупнення закладів повної загальної середньої освіти мінімум до 400-500, а то і більше, дітей».

Відповідно, станом на вересень 2021 року (по суті станом на середину каденції президента Зеленського) дійсно реалізується політика скорочення адміністративної надбудови системи освіти. Далі для наочності слід навести приклад скорочення на рівні ОТГ.

Приклад. 27 серпня 2021 року Володарською селищною радою було ухвалено рішення про створення опорного закладу «Володарський заклад ЗСО І-ІІІ ступенів № 2...» та його філій. В результаті один заклад ЗСО став опорним закладом, а дві юридичні особи ЗСО (Гайворонський заклад ЗСО, Логвинський заклад ЗСО) припиняють своє існування перетворюючись у філії опорного закладу «Володарський заклад ЗСО І-ІІІ ступенів № 2...». Окремим пунктом було визначено, що Матвіїський заклад ЗСО теж стає філією опорного закладу. Нагадаємо, що відповідно до Типового положення про філію закладу освіти, організацію освітнього процесу забезпечує опорний заклад. В результаті замість 4 закладів ЗСО створено 1 опорний заклад ЗСО, який забезпечує організацію освітнього процесу і в 3 філіях (!).

Звичайно, скорочення адміністративної надбудови системи освіти шляхом перетворення закладів ЗСО у філії відбувається і в інших ОТГ (див. джерело № 6), а відтак є загальнодержавним процесом. Враховуючи такі роз'яснення, обіцянці присвоєно статус «виконано».