Фінансування освіти: скільки держава витрачає на українські університети

Читать на русском

Володимир Зеленський анонсував створення президентського університету, де готуватимуть фахівців із шести інноваційних напрямів: інформаційні технології, кібербезпека і штучний інтелект; нанотехнології; аерокосмічні технології; новітні енергетичні технології; біотехнології і науки про здоров'я; міжнародні відносини та безпека. Відкриття університету заплановано на осінь 2023 року. На його створення піде близько 7,2 млрд грн, а річний бюджет становитиме щонайменше 2,5 млрд грн. Для української освіти це дуже великі гроші. «Слово і діло» пропонує для порівняння подивитися, як в 2019-2021 роках з держбюджету фінансувалися установи вищої освіти.

У 2019 році з держбюджету на підготовку кадрів у вищих навчальних закладах виділили 31,3 млрд грн, один мільярд скерували на фінансування наукової і науково-технічної діяльності. У 2020-2021 роках на підготовку кадрів виділили 28,3 млрд і 31,7 млрд грн відповідно. Витрати на наукову і науково-технічну діяльність у вищих навчальних закладах становили 1,2 млрд грн за рік.

Торік найбільше фінансування з держбюджету отримав Київський національний університет імені Шевченка – 1 млрд 707,2 млн грн. На другому місці був КПІ – 1 млрд 200,7 млн грн, на третьому – Львівська політехніка, з бюджету університет отримав 746,7 млн грн.

Трохи більше 400 млн грн з держбюджету-2020 виділили для Національного університету біоресурсів і природокористування, а також Львівського університету імені Франка.

Національний авіаційний університет в Києві отримав в 2020-му 394,1 млн грн з держбюджету, Харківський політехнічний інститут – 368,2 млн грн, Київський університет культури і мистецтв – 350,7 млн грн, Харківський університет імені Каразіна – 297,1 млн грн, Дніпровський університет імені Гончара – 244,3 млн грн.

Нагадаємо, Володимир Зеленський вважає, що зарплата викладачів президентського університету повинна становити не менше 4 тисяч доларів, або 4 тисяч євро.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: