Вибори мера Луцька: основні кандидати на пост міського голови

Читать на русском
З 14 претендентів на крісло мера основна боротьба буде між Поліщуком, Бондарчуком та Шибою.
Слово і діло

25 жовтня в Україні відбудуться місцеві вибори, де українці, зокрема, обиратимуть мерів міст. Передвиборча кампанія стартувала 5 вересня, а офіційно реєструють кандидатів на місцеві вибори з 15 до 24 вересня. Неофіційно ж передвиборча кампанія вже давно почалася в багатьох великих містах України. «Слово і діло» пропонує подивитися, хто вже заявив, що піде на вибори мера в обласних центрах або включився в передвиборчі перегони. Сьогодні розглядаємо можливих претендентів на крісло мера Луцька.

Нарешті, у Луцьку зможуть офіційно обрати міського голову, адже досі майже 3 роки обласний центр Волині був без мера після смерті тодішнього очільника Миколи Романюка. Обов’язки мера виконує секретар Луцької міськради Григорій Пустовіт, який з початку вересня хворіє на коронавірус.

За добу до завершення реєстрації претендентів на посаду міського голови Луцька про намір балотуватися оголосили 14 осіб, але щодня рішення змінюються, і цей броунівський рух не припинятиметься до 25 жовтня. Адже кандидат може у будь-який час до дня виборів зняти свою кандидатуру.

Місцеві вибори-2020: кого та куди обиратимемоВперше на місцевому рівні українці будуть голосувати за депутатів від ОТГ, укотрев ми обиратимемо мерів, сільських та селищних голів. Також новелою виборів стане те, що вони проходитимуть вже в новоутворених районах.

Одним з основних претендентів на крісло мера Луцька вважають висуванця від партії «За майбутнє», яку очолює нардеп Ігор Палиця. 11 вересня під час форуму прихильників партії в Луцьку на посаду міського голови висунули Ігоря Поліщука. У 2017 році Поліщук був певний час виконувачем обов'язків мера. До цього працював юрисконсультом та заступником голови правління фонду Ігоря Палиці «Тільки разом».

Одразу трьох претендентів висунула «Батьківщина»: Володимира Литвинюка (лікар обласної лікарні), Олега Бойка (генеральний директор фірми «Антон») та Богдана Шибу (мер Луцька у 2006-2010 роках).

Шиба, який, окрім досвіду мерства, також був першим заступником голови Волинської ОДА, а зараз керує ДП «Волиньстандартметрологія», вважає себе єдиним реальним претендентом. У коментарі місцевому виданню «Волинь» Богдан Шиба пояснив ситуацію з трьома кандидатами від однієї партії політичною недосвідченістю.

«Ми повинні за якийсь час до виборів домовитись і залишити одну кандидатуру. Я впевнений, що так і станеться… І я впевнений, що це буду я. Я не порушую при цьому закон і чиню відповідно до рішень парторганів», – сказав він.

Довго тривала інтрига, хто піде на вибори мера від «Слуги народу», адже 31 серпня на з'їзді партії в Києві кандидата на крісло мера в Луцьку не оголосили. Отже, у Луцьку балотуватиметься Роман Бондарук. Про це повідомив очільник волинського осередку партії Валерій Стернійчук на своїй сторінці у Facebook.

Бондарук був депутатом Луцької міськради, членом міськвиконкому, головою правління КП «Промбуд–6». Зараз керує «Волинською друкарнею».

«Європейська солідарність» висунула громадського діяча та ексзаступника мера Луцька Юрія Моклицю.

Від Громадянського Руху «Свідомі» на вибори мера піде не Андрій Покровський, як очікували прихильники політсили, а депутатка Луцької міськради Алла Надточій.

«Час принципових» висунув організатора фестивалю «Art jazz» та співвласника джаз-клубу «Цитра» Віктора Грисюка.

Від ВО «Свобода» претендентом став депутат міськради Микола Федік.

Також на вибори мера збирається йти адвокат Артур Мартіросян, який розмістив відеозвернення на своїй сторінці у Facebook.

Нагадаємо, «Слово і діло» проаналізувало, як виконують свої обіцянки мер Києва Віталій Кличко, мер Львова Андрій Садовий, мер Харкова Геннадій Кернес, мер Дніпра Борис Філатов, мер Одеси Геннадій Труханов, мер Вінниці Сергій Моргунов, мер Івано-Франківська Руслан Марцінків, мер Житомира Сергій Сухомлин, мер Ужгорода Богдан Андріїв, мер Чернігова Владислав Атрошенко, мер Запоріжжя Володимир Буряк, мер Рівного Володимир Хомко, мер Сум Олександр Лисенко, мер Черкас Анатолій Бондаренко, мер Кропивницького Андрій Райкович, мер Хмельницького Олександр Симчишин, мер Миколаєва Олександр Сєнкевич, мер Тернополя Сергій Надал, відсторонений мер Чернівців Олексій Каспрук.

Також ми розповідали про основних претендентів на посаду мерів Києва, Харкова, Дніпра, Львова, Одеси, Вінниці, Івано-Франківська, Житомира, Ужгорода, Чернігова, Запоріжжя, Рівного, Сум, Черкас, Кропивницького, Миколаєва, Тернополя, Чернівців.

Ірина Рибінська, спеціально для «Слово і діло»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: