Вибори мера Чернігова: основні кандидати на пост міського голови

Читать на русском
Чинний мер Владислва Атрошенко має міцні позиції і піде на вибори з власною політсилою. Хто йому складе конкуренцію та які партії мають шанси пройти до міськради?
Слово і діло

25 жовтня в Україні відбудуться місцеві вибори, де українці, зокрема, обиратимуть мерів міст. Передвиборча кампанія стартує 5 вересня, а офіційно реєструвати кандидатів на місцеві вибори будуть з 15 до 24 вересня. Неофіційно ж передвиборча кампанія вже давно почалася в багатьох великих містах України. «Слово і діло» пропонує подивитися, хто вже заявив, що піде на вибори мера в обласних центрах або включився в передвиборчі перегони. Сьогодні розглядаємо можливих претендентів на крісло мера Чернігова.

Позиції чинного мера Чернігова Владислава Атрошенко досить міцні. Він поки не заявив офіціно, що йде на другий термін, але наміри його доволі очевидні. Мер створив свою регіональну партію «Рідний дім» і веде її на місцеві вибори. До неї вже пристали й чинні депутати з фракцій БПП та «Нашого краю».

Нагадаємо, Атрошенко переміг у другому турі виборів міського голови Чернігова в 2015 році, балотуючись від «Блоку Петра Порошенка». За нього проголосували 53 тис. 201 виборець (51,5% голосів). Його опонент, колишній мер Чернігова, який обіймав цю посаду з 2006 року, Олександр Соколов («Наш край») отримав 44 тис. 560 голосів (43,2%).

Після смерті у травні нардепа-мажоритарника й агробізнесмена Валерія Давиденка, найбільша в Чернігівській міськраді фракція «Нашо край» посипалася. П’ять чинних депутатів перейшли до «Слуги народу» й вже встигли оголосити про створення фракції СН у міськраді. Відтак, популярна на чернігівщині партія пілся цих виборів втратить колишній вплив.

Кандидатом від «Слуги народу» став Юрій Тарасовець, колишній депутат міськради,який очолював земельну комісію, а також місцевий осередок партії «Удар». Він має відношення до ресторанного та будівельного бізнесу.

Ще одна ймовірна кандидатка, Марина Рейко, бізнес інтереси якої пов'язують із великим гіпермаркетом будматеріалів «Вена», раніше була депутатом міськради від партії «Громадянська солідарність». Про те, що Рейко йде на вибори заговорили після того, як в Чернігові з'явилися банери в кольорах «Слуг народу» з написом: «Новим мером буде жінка». Але Марина Рейко вже приєдналася до «Європейської солідарності», тож якщо й висуватиметься, то від цієї партії. За соцопитуваннями «Рейтингу» партія долає необхідний бар'єр.

Щодо виборів до міськради, липневі дослідження «Рейтингу» свідчать про те, що 46,6% опитаних віддали б свої голоси за партію чинного мера «Рідний дім». Друге місце поділили б «Слуга народу» (9,9%) і «ОПЗЖ» (9,8%), а на третьому б виявилася «Батьківщина» з підтримкою в 8,2% голосів. Ще 17% опитаних поки не визначилися.

Як виконує обіцянки мер Чернігова, дивіться на інфографіці.

Нагадаємо, «Слово і діло» проаналізувало, як виконують свої обіцянки мер Києва Віталій Кличко, мер Львова Андрій Садовий, мер Харкова Геннадій Кернес, мер Дніпра Борис Філатов, мер Винницы Сергей Моргунов, мер Івано-Франківська Руслан Марцінків, мер Житомира Сергій Сухомлин, мер Ужгорода Богдан Андріїв.

Також ми розповідали про основних претендентів на посаду мерів Києва, Харкова, Дніпра, Львова, Одеси, Вінниці, Івано-Франківська, Житомира, Ужгорода.

Ірина Рибінська, спеціально для «Слово і діло»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: