Вибори мера Києва: основні кандидати на пост міського голови

Читать на русском
Фаворитом електоральних вподобань киян є Віталій Кличко, але його антирейтинг може зіграти на користь Андрія Пальчевського чи Ірини Верещук, які мають шанси пройти до другого туру.
Слово і діло

25 жовтня 2020 року в Україні відбудуться місцеві вибори, де українці, зокрема, будуть обирати мерів міст. Передвиборча кампанія стартує 5 вересня, а офіційно реєструвати кандидатів на місцеві вибори будуть з 15 до 24 вересня. Неофіційно ж передвиборча кампанія вже давно стартувала в багатьох великих містах України. «Слово і діло» пропонує подивитися, хто вже заявив, що піде на вибори мера в обласних центрах або включився у передвиборчі перегони. Сьогодні розглядаємо можливих претендентів на крісло мера Києва.

Хто може пройти до другого туру?

Про наближення виборів мера в Києві сповіщали біл-борди та лайт-бокси, що з’явилися вже навесні, а також помітна активність політиків у телеефірах та в соцмережах. Тоді ж з’явилися регулярні соцопитування, до яких увійшли впізнавані медійні обличчя та фаворити експертів.

Чинний мер Віталій Кличко є лідером електоральних симпатій киян і вже понад рік не приховує, що балотуватиметься восени. Він виграв вибори у 2015 році, хоча керував містом ще з 2014 року. Кличко відмовився від об’єднання з «Європейською солідарністю» та заявив, що йде на вибори зі своєю партією «Удар».

Верещук іде на вибори мера Києва кандидатом від «Слуги народу»: як нардеп виконує обіцянкиУ статусі народного депутата Ірина Верещук наразі виконала 12 відсотків обіцянок. На майбутнє парламентарій запевняла, що Рада не ухвалить Кодекс про працю, що утискає права громадян, які працюють.

Довго тримала інтригу, але зрештою визначилася з кандидатом на пост міського голови Києва фракція «Слуга народу», яка провела праймеріз. Серед кандидатів були Олександр Дубінський, Олександр Качура, Микола Тищенко та Дмитро Гурін.

Ткаченко мав непогані показники в соцопитуваннях, але вибув із кампанії напередодні праймеріз, погодившись на посаду міністра культури.

Тищенко втратив рейтинг після скандалу навколо його ресторану «Велюр». Зрештою перемогу в праймеріз здобула нардепка Ірина Верещук, яка з 2010-го до 2015 року була мером невеличкого міста Рава-Руська у Львівській області, але через скандал достроково пішла з посади. Єдина кандидатка від «Слуги народу» вже викликала на дебати Віталія Кличка, але поки що будь-якої відповіді не отримала.

Непогані шанси вийти до другого туру має власник клініки Eurolab, телеведучий Андрій Пальчевський, який ще прямо не заявляє про те, що піде на вибори, але у своїх відеоблогах критикує владу, зареєстрував політсилу «Перемога Пальчевського» та має підтримку серед електорату колишніх регіоналів та сповідує принцип об’єднання країни та наведення в ній ладу. На виборах мера столиці Пальчевський може зіграти на антирейтингу Кличка.

На чиєму боці електоральні симпатії киян?

Щодо представників від інших партій остаточної визначеності ще немає. Довший час у соцопитуваннях фігурував Сергій Притула, як можливий кандидат від партії «Голос». Однак голова партії Кіра Рудик розповіла УП, що незабаром «Голос» запропонує киянам трьох кандидатів у мери, але Притули серед них не буде.

«У нас 11 серпня буде з’їзд, на ньому ви побачите усіх кандидатів. Є соціологія, є фактор впізнаваності. Є ще імідж партії та є ще гроші, які треба витратити на кампанію. Від цього залежатиме вибір», – сказала Кіра Рудик.

Проте, 11 серпня Притула заявив, що буде балотуватися на посаду міського голови Києва, додавши: «У моїй команді ви не знайдете весільних фотографів і друзів з «Вар'яти-шоу».

Мовчать щодо потенційних кандидатів і інші політсили. Ще навесні в столиці з’явилися лайт-борди із нардепом від «Європейської солідарності», корінним одеситом Олексієм Гончаренком, та слоганом про те, що зеленими в Києві мають бути тільки каштани. Сам нардеп прямо не заявляє, що піде на вибори.

«Я є одним зі спікерів «Європейської солідарності» і допускаю своє балотування в мери Києва від неї. Але це рішення буде ухвалюватися партією пізніше», – зазначив Гончаренко.

Соціологічні опитування киян вказують на те, що рейтинг Віталія Кличка зростає. За результатами опитувань, проведених соціологічною групою «Рейтинг» 26-27 липня, за Кличка готові проголосувати 41,7% тих, хто визначився із вибором і має намір брати участь у голосуванні. Як зазначили в «Рейтингу», з серпня минулого року електоральна підтримка Кличка зросла майже удвічі.

За Сергія Притулу готові віддати голоси 11,6% опитаних, Ірину Верещук – 9,4%, Андрія Пальчевського – 9%. Власне, це ті кандидати, які б могли вийти до другого туру виборів.

У соцопитуваннях також фігурують Олексій Гончаренко (його б підтримали 5,4% опитаних), Олександр Попов (4,5%), Вадим Рабінович (3,5%), Олександр Омельченко (3,3%) Віталій Нестор (2,1%). Ще майже 8,5% опитаних поки остаточно не визначилися, за кого будуть голосувати.

Як мер Києва Віталій Кличко виконував обіцянки протягом каденції – дивіться на інфографіці.

Раніше «Слово і діло» розбиралось, кого та до яких органів влади українці обиратимуть на місцевих виборах-2020.

Також ми писали, як змінити виборчу адресу, куди звертатися та які документи подавати.

Ірина Рибінська, спеціально для «Слово і діло»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: