Місцеві вибори близько: як виконує обіцянки мер Тернополя Сергій Надал

Читать на русском

25 жовтня 2020 року українці обиратимуть місцеву владу, в тому числі й нових мерів. «Слово і діло» розбиралося, хто вже заявив про свої амбіції балотуватися на посаду міського голови Тернополя або проявив політичну активність у цьому напрямі. Також пропонуємо подивитися, як виконує обіцянки мер Тернополя.

Сергій Надал протягом каденції дав 121 обіцянку, з яких виконав 67 (55%), провалив – 7 (6%), і ще 47 (39%) має реалізувати.

Мер виконав обіцянку встановити 2000 нових світлодіодних ліхтарів для зовнішнього освітлення. Як повідомили «Слово і діло» у міськраді, в рамках поточного ремонту замінили звичайні на світлодіодні світильники – 1200 штук, капітального ремонту – 790 штук, нових – 230 штук. Отже, загалом було встановлено 2220 світлодіодних ліхтарів для зовнішнього освітлення.

Провалив Надал обіцянку – створити 200 додаткових місць в дитячих садках Тернополя у 2018 році. За інформацією Тернопільської міської ради, у 2018 році додатково відкрито 5 груп на 120 місць.

Як і обіцяв міський голова, у громадському транспорті Тернополя запровадили електронний квиток.

«Пілотний проект із запровадження електронних квитків у місті розпочнеться з тролейбусів, в яких встановлять спеціальне обладнання для зчитування інформації з електронного квитка. Квиток буде діяти за принципом «мобільної картки». Згодом електронний квиток буде запроваджений і в маршрутках», – сказав Надал у вересні 2016 року.

У лютому 2018 року в місті презентували запуск безконтактних технологій оплати проїзду у всьому громадському транспорті Тернополя за допомогою банківських карток VISA та інших платіжних систем, зокрема і NFC-пристроями.

Не виконав мер обіцянку встановити не менше 250 індивідуальних теплових пунктів з лічильниками тепла до кінця 2017 року.

Загалом встигли встановити 77 індивідуальних теплових пункти. Відзначимо, що хоч обіцянку й провалено, але в Тернопільській міськраді нам повідомили, що місто співпрацює з NEFCO, завдяки чому загалом мають встановити 750 ІТП.

Також Надал провалив обіцянку зробити капітальний ремонт тротуарів на 23 вулицях у 2018 році. У звіті міського голови в розділі «Ремонт тротуарів» йдеться про те, що тротуари полагодили на 7 ділянках вулиць Камінна, Київська, Симоненка, Купчинського, Корольова, Лесі Українки та пішохідна доріжка від будинку N92 на проспекті Степана Бандери до церкви.

Виглядає так, що до кінці каденції Надала буде провалено його передвиборчу обіцянку з програми 2015 року, що він побудує новий автовокзал в напрямку Підволочиського шосе. Якщо у 2016 році ще проводились роботи над підготовкою будівництва, а Генеральним планом було визначено земельну ділянку для розміщення автовокзалу (дозвіл під будівництво приватному підприємству «Креатор-буд»), то потім все зійшло нанівець.

У міськраді нам повідомили, що на відкритому аукціоні у 2019 році було визначено інвестора, що здійснюватиме будівництво нового мікрорайону №6 в напрямку Підволочиського шосе та інженерно-транспортної інфраструктури, та йому передано дану земельну ділянку в оренду.

Щодо обіцянок мера, які перебувають у процесі реалізації, цілком ймовірно, що до завершення цієї каденнції Надала буде завершено обіцяне будівництво «Водної арени «Тернопіль».

«Є у нас такий цільний проєкт. Планується в цьому році завершити основну частину робіт... На наступний рік залишиться лише завершити роботи - це облаштувати пусково-фінішний комплекс, а також зробити роботи які пов'язані з облаштуванням додаткових мереж: відведення води, каналізації», –повідомив мер у червні 2019 року.

У травні 2020 року Надал сказав, що завершення будівництва очікується восени. Об'єкт будується на умовах співфінансування міста із Державним фондом регіонального розвитку. Загальна вартість робіт – понад 60 млн грн. Наразі виділено 39 млн, у тому числі – 14 млн з міського бюджету.

Нагадаємо, «Слово і діло» проаналізувало, як виконують свої обіцянки мер Києва Віталій Кличко, мер Львова Андрій Садовий, мер Харкова Геннадій Кернес, мер Дніпра Борис Філатов, мер Одеси Геннадій Труханов, мер Вінниці Сергій Моргунов, мер Івано-Франківська Руслан Марцінків, мер Житомира Сергій Сухомлин, мер Ужгорода Богдан Андріїв, мер Чернігова Владислав Атрошенко, мер Запоріжжя Володимир Буряк, мер Рівного Володимир Хомко, мер Сум Олександр Лисенко, мер Черкас Анатолій Бондаренко, мер Кропивницького Андрій Райкович, мер Хмельницького Олександр Симчишин, мер Миколаєва Олександр Сєнкевич.

Також ми розповідали про основних претендентів на посаду мерів Києва, Харкова, Дніпра, Львова, Одеси, Вінниці, Івано-Франківська, Житомира, Ужгорода, Чернігова, Запоріжжя, Рівного, Сум, Черкас, Кропивницького, Хмельницького, Миколаєва.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: