Вибори мера Сум: основні кандидати на пост міського голови

Читать на русском
Конкуренцію чинному меру Олександру Лисенку на виборах мера складатимуть Олександр Соколов, Юрій Чмирь, Тетяна Рябуха та Вадим Акпєров.
dancor.sumy.ua

25 жовтня в Україні відбудуться місцеві вибори, де українці, зокрема, обиратимуть мерів міст. Передвиборча кампанія стартувала 5 вересня, а офіційно реєструвати кандидатів на місцеві вибори будуть з 15 до 24 вересня. Неофіційно ж передвиборча кампанія вже давно почалася в багатьох великих містах України. «Слово і діло» пропонує подивитися, хто вже заявив, що піде на вибори мера в обласних центрах або включився в передвиборчі перегони. Сьогодні розглядаємо можливих претендентів на крісло мера Сум.

Передбачається, що основна боротьба за крісло міського голови Сум розгорнеться між командою чинного мера, ОПЗЖ, «Слугою народу» та ЄС.

Нагадаємо, що чинний мер Сум Олександр Лисенко двічі вигравав вибори у травні 2014 року та у другому турі чергових виборів у жовтні 2015 року. Тоді він впевнено обійшов свого опонента, кандидата від партії «Воля народу» Анатолія Єпіфанова. Лисенко набрав 54,7% голосів, у той час як Єпіфанов – 13,6%.

Цього разу ситуація не така однозначна, адже Лисенка, як багаторічного голову обласної організації «Батьківщини» посунув нардеп Ігор Молоток. Лисенко став заступником голови обласної організації, але наразі не відомо, від якої політсили він піде на вибори. Сам мер поки що дипломатично відмовчується.

Потенційними кандидатом можуть стати колишній голова Сумської ОДА за часів Януковича Юрій Чмирь та представник ОПЗЖ Олександр Соколов. Принаймні, їхні прізвища фігурують в місцевих опитуваннях сумчан та політичних оглядах місцевих ЗМІ.

Єдиного кандидат для участі у виборах мера висунули чотири політичні партії: «Європейська солідарність», «За Україну!», «Народний Рух» та «Демократична сокира».

«Ми об’єдналися і підемо на вибори разом. Окрім того, всі наші сили визначилися із кандидатом на посаду міського голови – це Акпєров. Відповідно, буде сформована команда із цим місцевим лідером. Ми підемо і дамо надійну відсіч колишнім регіоналам. Суми завжди було українським містом, і таким і залишиться», – заявив голова сумського осередку партії «За Україну!» Володимир Чепік.

Єдиний кандидат від чотирьох політсил Вадим Акпєров очолює Сумську територіальну організації партії «Європейська солідарність».

«Слуга народу» висунула єдину кандидатку – нардепа Тетяну Рябуху. Колишня вчителька, 35-річна Тетяна Рябуха, уродженка Сум, на позачергових виборах у Раду здобула перемогу на одномандатному виборчому окрузі № 157 як представниця партії «Слуга народу». У парламенті увійшла в комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики, ставши головою підкомітету у справах сім’ї та дітей.

Як виконує обіцянки мер Сум Олександр Лисенко, дивіться на інфографіці.

Нагадаємо, «Слово і діло» проаналізувало, як виконують свої обіцянки мер Києва Віталій Кличко, мер Львова Андрій Садовий, мер Харкова Геннадій Кернес, мер Дніпра Борис Філатов, мер Одеси Геннадій Труханов, мер Вінниці Сергій Моргунов, мер Івано-Франківська Руслан Марцінків, мер Житомира Сергій Сухомлин, мер Ужгорода Богдан Андріїв, мер Чернігова Владислав Атрошенко, мер Запоріжжя Володимир Буряк, мер Рівного Володимир Хомко.

Також ми розповідали про основних претендентів на посаду мерів Києва, Харкова, Дніпра, Львова, Одеси, Вінниці, Івано-Франківська, Житомира, Ужгорода, Чернігова, Запоріжжя, Рівного.

Ірина Рибінська, спеціально для «Слово і діло»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: