Місцеві вибори близько: як виконує обіцянки мер Вінниці Моргунов

Читать на русском

25 жовтня 2020 року українці обиратимуть місцеву владу, в тому числі і нових мерів. «Слово і діло» розбиралося, хто вже заявив про свої амбіції балотуватися на посаду міського голови Вінниці або проявив політичну активність в цьому напрямку. Також пропонуємо подивитися, як виконує обіцянки чинний мер Вінниці Сергій Моргунов.

Сергій Моргунов з лютого 2014 року виконував обов'язки мери Вінниці, після місцевих виборах-2015 став вже повноправним міським головою. За свою каденцію Моргунов дав досить багато обіцянок – 182: виконав – 119 (65%), провалив – 27 (15%), ще 36 потрібно реалізувати.

Моргунов виконав обіцянку ввести систему електронного квитка в громадському транспорті в 2019 році. Восени в трамваях і тролейбусах вже почала працювати частина валідаторів. На початку грудня електронний квиток ввели в трамваях, трохи пізніше – в 40 тролейбусах.

Також мер, як і обіцяв, запустив в 2019 році першу чергу заводу з виробництва сонячних панелей. На новому підприємстві на початковому етапі буде працювати 120 осіб. Середня зарплата працівників складе близько 15 тисяч гривень.

У 2019 Моргунов обіцяв реалізувати проєкт з очищення води в дитячих садах. Встановлення фільтрів для очищення питної води завершили в кінці серпня, обіцянка – виконана. А ось ліквідувати чергу в дитячі садки до 2020 року міський голова не зміг. Станом на лютий 2018-го черга становила 578 дітей, в кінці грудня 2019-го – 279 дітей. Тобто черга все одно була.

Не виконана обіцянка в 2018 році завершити будівництво нової будівлі для відділень лікарні швидкої медичної допомоги. Згідно з проєктом, на першому поверсі прибудови розташоване сучасне відділення екстреної медичної допомоги, на другому – дві реанімації на 18 місць, на третьому – ургентний операційний блок на чотири операційних. Місту цей обійдеться в 262 млн грн. Однак проєкт не реалізували вчасно.

Досі не функціонує Центр розвитку підприємництва, який Моргунов обіцяв відкрити ще в минулому році. У березні цього року стало відомо, що центр планується створити як один з компонентів в технопарку. Реконструкція приміщень технопарку ще не завершена, і центр не працює.

Куди ж меру без обіцянки побудувати сучасний сміттєпереробний завод. «Моя мета – щоб у нас була найкраща в Україні інноваційна технологія по утилізації відходів, коли завершимо цей стратегічний проєкт», – пообіцяв Моргунов на початку липня, а більшість його колег вписали цю обіцянку в передвиборну програму. Значить Моргунов точно планує балотуватися на другий термін.

В процесі реалізації програмна обіцянка побудувати Вінницький регіональний клінічний центр серцево-судинної патології. Будівництво почалося в червні 2018 року. Територія ділянки під корпус – 1,8 га, площа приміщень майбутнього медичного закладу – понад 16 тис. кв. м. У центрі функціонуватимуть 138 стаціонарних цілодобових ліжок і 6 реанімаційних ліжок. Станом на 28 липня на будівництві виконали більше 35% робіт, хоча планували завершити в серпні.

Кілька років тому мер пообіцяв відкрити музей історії Вінниці, але такий об'єкт все ще не працює. Рік тому міська рада дала згоду на прийняття в комунальну власність приміщення за адресою вулиця Симона Петлюри 15, в якому має розміститися майбутній музей. Центр історії Вінниці в 2017-2019 роках працював над концепцією музею і формував фонди. «Слово і діло» чекає відповідь на запит, яка ж доля проєкту зараз.

Крім того, все ще не створено обіцяний Моргуновим логістичний центр в районі аеропорту «Вінниця». У березні в міській раді повідомили, що обласна рада відмовила Вінницькій ОТГ в передачі у власність земельної ділянки під будівництво центру. Міська рада планувала повторне звернення.

Нагадаємо, «Слово і діло» проаналізувало, як виконують свої обіцянки мер Києва Віталій Кличко, мер Львова Андрій Садовий, мер Харкова Геннадій Кернес, мер Дніпра Борис Філатов, мер Одеси Геннадій Труханов.

Також ми розповідали про основних претендентів на посаду мерів Києва, Харкова, Дніпра, Львова та Одеси.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: