Місцеві вибори близько: як виконує обіцянки мер Харкова Кернес

Читать на русском

25 жовтня 2020 роки українці обиратимуть місцеву владу, в тому числі й нових мерів. «Слово і діло» вже розбиралося, як виконують свої обіцянки міський голова Києва Віталій Кличко і мер Львова Андрій Садовий. Сьогодні пропонуємо подивитися, як справляється зі своїми зобов'язаннями Геннадій Кернес із Харкова.

Геннадій Кернес керує Харковом з листопада 2010 року. Уже відомо, що він побореться і за третій термін на цій посаді. За свою поточну каденцію Кернес дав 36 обіцянок, виконав – 12 (33%), провалив – 7, ще 17 повинен реалізувати.

Особлива любов Кернеса – це міські парки. Мер регулярно обіцяє реконструювати або побудувати новий парк, сквер, сад. Не так давно Кернес обіцяв, що наприкінці 2019-го – початку 2020 року буде завершено реконструкцію Молодіжного парку, проте він свого слова не дотримав. Станом на березень реконструкція парку все ще тривала, роботи були виконані на 75%. За умовами договору завершити реконструкцію планують тільки до кінця року.

Також Кернес не виконав обіцянку до кінця 2018 року закінчити будівництво будівлі багаторівневого паркінгу. У січні 2019-го роботи з будівництва були виконані тільки на 14% – заклали фундамент.

За 2018 рік мер хотів реконструювати 18 старих трамваїв, заявивши при цьому, що «час нових трамваїв не прийшов, прийшов час реконструкції старих». Але і такий план виконати повністю не вдалося: в Департаменті інфраструктури відзвітували, що капітально відремонтували 11 одиниць вагонів. Виконав Кернес обіцянку провести тролейбусну лінію на Північну Салтівку. Вона була запущена від метро Героїв Праці 13 січня цього року. На маршруті ходять 47 тролейбусів, куплених за кошти Європейського банку реконструкції та розвитку.

У липні 2018 року в Харкові сталася резонансна ДТП: водій автомобіля не впорався з керуванням і виїхав на тротуар, де збив жінку з немовлям у колясці. Від отриманих травм дитина померла в лікарні. Після цього Кернес пообіцяв встановити світлофор на місці події – на проспекті Гагаріна. Світлофор встановили вже у вересні.

Наприкінці травня 2018-го в одній зі шкіл Харкова учень розпорошив газ, унаслідок чого десятки дітей були шпиталізовані. Цей інцидент вилився в ще одну обіцянку Кернеса – з 1 вересня взяти всі школи міста під охорону: «З 1 вересня цього року усі школи міста будуть взяті під охорону за рахунок бюджету Харкова. У місті почнеться реалізація проєкту «Безпечна школа», мета якого – встановлення відеоспостереження в усіх середніх освітніх установах Харкова. До початку нового навчального року ми встановимо камери в найбільших школах, в тому числі і в тій, де сьогодні сталася надзвичайна подія. До кінця 2018 року понад 100 шкіл будуть обладнані системами відеоспостереження». З 3 вересня всі комунальні школи були забезпечені фізичною охороною за рахунок міського бюджету. Отже, обіцянка виконана.

Понад два роки тому, в червні 2018-го, Кернес пообіцяв побудувати нову станцію метро в бік «Одеської», але її досі немає. Станом на лютий цього року проходив конкурс на генерального підрядника будівництва метро, місто готувало майданчик для початку робіт. У квітні в міськраді розповіли, що підготовка до будівництва нових станцій триває.

Практично в кожного мера є обіцянка побудувати сміттєпереробний комплекс, і Кернес – не виняток. Про такому комплексі міський голова говорив ще в червні 2016 року і обіцяв його запустити за три роки. «На заводі буде проводитися сортування сміття, переробка, коогенерація. Тобто і видобуток газу, і вироблення теплоносія. Протягом трьох років ми запустимо повний комплекс», – розповів він. На будівництво заводу Всесвітній банк надасть 44 млн доларів. Станом на березень будівництво сміттєпереробного комплексу триває.

Крім того, до кінця каденції мер повинен побудувати дорогу від Салтівського житлового масиву до центру Харкова. При цьому всі незаконно облаштовані торговельні павільйони ринку «Барабашово», які потраплять у межі червоних ліній дороги, будуть знесені. Будівництво ускладнюється акціями протесту підприємців з ринку.

Нагадаємо, раніше «Слово і діло» розповідало про основних претендентів на посаду мерів Києва і Львова.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: