Вибори мера Одеси: основні кандидати на пост міського голови

Читать на русском
Геннадій Труханов знову збирається балотуватися в мери Одеси. Серед можливих кандидатів – Олег Філімонов і Едуард Гурвіц.
Слово і діло

25 жовтня в Україні відбудуться місцеві вибори, де українці, зокрема, обиратимуть мерів міст. Передвиборча кампанія стартує 5 вересня, а офіційно реєструвати кандидатів на місцеві вибори будуть з 15 до 24 вересня. Неофіційно ж передвиборча кампанія вже давно почалася в багатьох великих містах України. «Слово і діло» пропонує подивитися, хто вже заявив, що піде на вибори мера в обласних центрах або включився в передвиборну гонку. Сьогодні розглядаємо можливих претендентів на крісло мера Одеси.

Чинний мер Геннадій Труханов керує містом із травня 2014 року. Тоді на дострокових виборах він переміг, набравши 43,49% голосів. У листопаді 2015 року його переобрали: вже в першому турі Труханов набрав 51,3% голосів виборців, за його найближчого суперника Олександра Боровика проголосували 24,57%.

На початку року Труханов заявив про бажання балотуватися на другий термін: «Звичайно, буду балотуватися і виграю, у них немає шансів». Соціологія з ним, у принципі, згодна. За даними опитування групи «Рейтинг» (29 травня – 2 червня), Труханова на виборах готові підтримати 48,7% серед тих, хто визначився. Ще 13,7% проголосували б за Міхеїла Саакашвілі, 8,5% – за Сергія Ківалова, 7% – за Олексія Леонова, 5,3% – за Дмитра Співака, 5,1% – за Тетяну Плачкову. До того ж у разі виходу Труханова з будь-яким з кандидатів до другого туру чинний мер отримав би перемогу.

Також дослідження показало, що 56% опитаних задоволені діяльністю Труханова, 31% – не задоволені. 60% опитаних одеситів позитивно ставляться до Труханова, 28% – негативно. Це незважаючи на кримінальні справи, в яких фігурує міський голова. Нагадаємо, НАБУ і САП повідомили Труханову про підозру в недостовірному декларуванні. Також мера підозрюють у причетності до схеми заволодіння коштами одеського бюджету при придбанні будівлі збанкрутілого заводу «Краян».

Хто може скласти конкуренцію Труханову

Свого кандидата в мери Одеси вже висунула партія «Голос» – це Наталя Делієва, керівник одеського відділення політсили. Можливий кандидат від «Європейської солідарності» – Петро Обухов, який очолює міську організацію партії.

«Слуга народу» свого кандидата ще не представила, але за інформацією різних ЗМІ ним може стати комік Олег Філімонов. У коментарі одному з одеських видань Філімонов підтвердив, що пропозиція від команди президента надійшла, але він ще думає.

До речі, нардеп Микола Тищенко після поразки на праймеріз на посаду столичного мера заявив, що не проти очолити Одесу: «Поки що не знаю про нові креативні стратегії Володимира Олександровича. Але він президент і йому видніше. Ви, журналісти, вічно все перекручуєте у свою користь. Буде ухвалено рішення про Одесу, буду працювати в Одесі. До речі, це моє улюблене місто номер два. У мене прабабуся жила на Молдаванці. Стадіон, так стадіон».

Поборотися за пост мери Одеси може також Сергій Ківалов, який зараз очолює Українську морську партію. А на минулих парламентських виборах Ківалов балотувався в мажоритарному окрузі в Одесі, але програв кандидату від «Слуги народу».

Колишній мер Одеси Едуард Гурвіц (1994-1998 і 2005-2010 роки) ще у вересні минулого року виступав за дострокові місцеві вибори в Україні і говорив про бажання знову балотуватися в мери: «Я, як вже неодноразово заявляв, обов'язково візьму участь у цих виборах. Без найменшої самовпевненості, але і без найменших сумнівів». Його плани, судячи з усього, залишилися незмінними.

Від «Опозиційною платформи – За життя» в мери Одеси може піти або Тетяна Плачкова, або Микола Скорик. Місцеві ЗМІ навіть писали про розкол і протистояння в партії через можливі кандидатури. Наприкінці квітня Плачкова заявила, що розколу в ОПЗЖ немає, а вона поки в мери балотуватися не збирається. Скорик же сказав, що коли прийде час, партія висуне єдиного кандидата.

Як Труханов виконує обіцянки – на інфографіці.

Нагадаємо, «Слово і діло» писало про основних кандидатів на пост мера Києва, Львова, Дніпра і Харкова.

Також ми проаналізували, як свої обіцянки виконують Віталій Кличко, Андрій Садовий, Геннадій Кернес, Борис Філатов.

Олександра Худякова, спеціально для «Слово і діло»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: