Вибори мера Черкас: основні кандидати на пост міського голови

Читать на русском
Якщо чинний мер Черкас Анатолій Бондаренко піде на другий термін, конкуренцію йому складуть Віталій Ільченко від Слуги народу та Віктор Євпак від Голосу.
Иван Крулько, Facebook

25 жовтня в Україні відбудуться місцеві вибори, де українці, зокрема, обиратимуть мерів міст. Передвиборча кампанія стартувала 5 вересня, а офіційно реєструвати кандидатів на місцеві вибори будуть з 15 до 24 вересня. Неофіційно ж передвиборча кампанія вже давно почалася в багатьох великих містах України. «Слово і діло» пропонує подивитися, хто вже заявив, що піде на вибори мера в обласних центрах або включився в передвиборчі перегони. Сьогодні розглядаємо можливих претендентів на крісло мера Черкас.

Інтрига про те, чи піде чинний мер Черкас Анатолій Бондаренко на вибори, зберігається. 8 вересня він розмістив на своїй сторінці у Facebook відео, де повідомив, що піде на вибори зі своєю командою, а згодом це відео зникло.

Якщо Бондаренко, який став міським головою у жовтні 2015 року, вирішить балотуватися вдруге, то знову ж таки, не зрозуміло, яку політсилу він представлятиме.

Спочатку Бондаренко заявив, що приєднається до так званої партії мерів «Пропозиція», але не був присутній на її презентації. Згодом, на з’їзді партії 3 липня, мер Черкас приєднався до політсили і навіть увійшов до складу головної ради партії.

Місцеві вибори-2020: як голосуватимемоХто з виборців отримає п’ять бюлетенів, а кому видадуть тільки два? Відмінністю виборів, що пройдуть 25 жовтня, стануть бюлетені нового зразка та голосування за відкритими списками.

Також у раді «Пропозиції» Андрій Пильченко (голова партії та голова головної ради за посадою), міський голова Житомира Сергій Сухомлин, міський голова Миколаєва Олександр Сєнкевич, міський голова Кропивницького Андрій Райкович, міський голова Дніпра Борис Філатов, міський голова Чернівців Олексій Каспрук, міський голова Каховки Херсонської області Андрій Дяченко, перший заступник керівника Всеукраїнської асоціації громад Іван Фурсенко.

Однак щодо участі у виборах мера Черкас Бондаренко заявляв, що піде зі своєю командою, яка буде складатися виключно з жителів міста.

Нагадаємо, що в травні між мером Черкас Анатолієм Бондаренком і президентом Володимиром Зеленським стався конфлікт на фоні послаблення карантину в місті.

30 квітня міськрада Черкас вирішила послабити карантин після масових звернень підприємців. У місті дозволили відкрити магазини непродовольчих товарів, перукарні, літні майданчики ресторанів і низку інших об'єктів. Водночас Кабмін дозволив пом’якшити карантин тільки з 11 травня.

20 травня під час пресконференції Зеленський заявив, що мер Черкас є фігурантом 19 кримінальних проваджень.

«Я не можу говорити про мера Черкас. Як говорити, якщо місцевий глава має 19 кримінальних проваджень? Хто це? Я за один стіл з такими бандитами не сяду», – сказав президент.

У відповідь на це міський голова Черкас звернувся до суду з позовом про захист честі і гідності проти президента України Володимира Зеленського.

Незважаючи на те, що основним конкурентом Бондаренка на виборах мера від «Слуги народу» в Черкасах вважали свого земляка, колишнього шоу-мена, а тепер народного депутата Олександра Скічка, в партії вирішили інакше. Кандидатом від «слуг» буде власник групи компаній з виробництва агрохімії «Укравіт» Віталій Ільченко.

Про намір балотуватися вже заявив IT-підприємець Віктор Євпак.

«Наша команда братиме участь у виборах міського голови та депутатів Черкаської міськради. Це станеться незалежно від того, які будуть виборчі правила, застави та політичні тенденції», – заявив Євпак.

Кандидат зізнався, що мав перемовини з представниками «Слуги народу», але найбільше Євпак симпатизує «Голосу», від якого вже балотувався на парламентських виборах.

Не виключено, що в передвиборчі перегони в Черкасах втрутиться ексмер Черкас Сергій Одарич, але невідомо, чи йдеться про крісло мера чи про депутата міської або обласної рад.

Серед ймовірних кандидатів також розглядають Дмитра Кухарчука, який є лідером «Нацкорпусу» в області, Сергія Кудаткіна, від "Європейської слідарності", представника «Партії вільних демократів» Олександра Згіблова, представника «ОПЗЖ» Олега Кашка та юриста Валерія Макеєва.

Як виконує обіцянки мер Черкас Анатолій Бондаренко, дивіться на інфорафіці.

Нагадаємо, «Слово і діло» проаналізувало, як виконують свої обіцянки мер Києва Віталій Кличко, мер Львова Андрій Садовий, мер Харкова Геннадій Кернес, мер Дніпра Борис Філатов, мер Одеси Геннадій Труханов, мер Вінниці Сергій Моргунов, мер Івано-Франківська Руслан Марцінків, мер Житомира Сергій Сухомлин, мер Ужгорода Богдан Андріїв, мер Чернігова Владислав Атрошенко, мер Запоріжжя Володимир Буряк, мер Рівного Володимир Хомко, мер Сум Олександр Лисенко.

Також ми розповідали про основних претендентів на посаду мерів Києва, Харкова, Дніпра, Львова, Одеси, Вінниці, Івано-Франківська, Житомира, Ужгорода, Чернігова, Запоріжжя, Рівного, Сум.

Ірина Рибінська, спеціально для «Слово і діло»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: