Місцеві вибори близько: як виконує обіцянки мер Дніпра Філатов

Читать на русском

25 жовтня 2020 року українці обиратимуть місцеву владу, в тому числі і нових мерів. «Слово і діло» розбиралося, хто вже заявив про свої амбіції балотуватися на посаду міського голови Дніпра або проявив політичну активність в цьому напрямі. Також пропонуємо подивитися, як виконує обіцянки чинний мер Дніпра Борис Філатов.

Борис Філатов був обраний мером Дніпра в листопаді 2015 року. За свою каденцію він дав 190 обіцянок: виконав – 122 (64%), провалив – 42 (22%), повинен реалізувати ще 26.

Почнемо з хорошого – з виконаних обіцянок. Філатов реалізував своє програмне зобов'язання сприяти поліпшенню екологічного стану м. Дніпра. Зокрема, посилити контроль за промисловістю, запровадити програму «Чистий Дніпро» і почати аудит проблемних об'єктів. Наприкінці 2018 року в Дніпрі представили систему екологічного моніторингу Дніпропетровської області, яка дозволяє проводити моніторинг рівня забруднення повітря на території регіону.

Також у місті виконуються природоохоронні заходи, спрямовані на охорону та раціональне використання водних ресурсів, охорону повітря, раціональне використання і зберігання відходів виробництва і побутових відходів, і діє програма екологічної безпеки та запобігання зміни клімату на 2016-2025 роки. За інформацією головного управління статистики в Дніпропетровській області, викиди від стаціонарних джерел забруднення на території Дніпра у 2015 році становила 48 523,3 т, у 2016-му – 80 560,6 т, у 2017-му – 45 670,2 т та у 2018-му – 47 086 т. Тобто кількість викидів зменшилась.

Філатов виконав ще одну масштабну передвиборчу обіцянку – сприяти розвитку промисловості міста. Влада Дніпра співпрацює з міжнародними фінансовими організаціями щодо залучення ресурсів для реалізації великих інфраструктурних проєктів (енергоефективність, транспортна інфраструктура, безпека дорожнього руху, модернізація міського освітлення). Також у Дніпрі йде підготовка до будівництва технопарку, який стане платформою для розвитку високотехнологічного інноваційного виробництва.

Ще один «плюсик» Філатову – впровадження енергозбережувальних технологій у сфері житлово-комунального господарства. На вулицях Дніпра з'явилося енергозбережувальне освітлення, діє програма енергоефективних заходів «Енергоефективний будинок» на 2018-2022 роки, проводиться термомодернізація будівель комунальних закладів освіти та охорони здоров'я.

Мер Дніпра не виконав обіцянку у 2018 році створити в місті ветеранський центр для бійців антитерористичної операції, в якому зможуть допомогти з організацією власної справи, перекваліфікацією і працевлаштуванням.

Крім того, Філатов зовсім забув про свою обіцянку до середини 2020-го реконструювати всі історичні будівлі на проспекті Дмитра Яворницького. Він говорив про це в грудні 2017 року, але відтоді роботи з реконструкції навіть не починали. Не встиг мер до кінця 2019 року відремонтувати всі неробочі ліфти в місті, їх було 23. «На сьогодні в місті не працює всього 16 ліфтів. Так, обіцяли зробити все, але каюсь, грішний», – так Філатов прокоментував результати виконання своєї обіцянки.

За обіцянками, які дає Філатов, відразу видно, що він планує залишитися на ще одну каденцію. Зокрема, міський голова обіцяв завершити реконструкцію Льодової арени в 2021 році: «На жаль, в умовах недофінансування, яке відбувається через згортання децентралізації, нам важко тягнути реконструкцію. Але можу сказати, що в наступному році все, що заплановано, обов'язково буде завершено».

Також Філатов обіцяв закінчити будівництво метро в Дніпрі, процес зараз йде повним ходом. Є у Філатова ще мила торішня обіцянка купити пересувну операційну на колесах для зоозахисників. Поки цього не зробили через брак коштів у міському бюджеті у зв'язку з епідемією та економічною кризою в країні.

Нагадаємо, «Слово і діло» проаналізувало, як виконують свої обіцянки мер Києва Віталій Кличко, мер Львова Андрій Садовий і мер Харкова Геннадій Кернес.

Також ми розповідали про основних претендентів на посаду мерів Києва, Харкова та Львова.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: