Місцеві вибори близько: як виконує обіцянки мер Рівного Володимир Хомко

Читать на русском

25 жовтня 2020 року українці обиратимуть місцеву владу, в тому числі й нових мерів. «Слово і діло» розбиралося, хто вже заявив про свої амбіції балотуватися на посаду міського голови Рівного або проявив політичну активність у цьому напрямі. Також пропонуємо подивитися, як виконує обіцянки мер Рівного.

Володимир Хомко вперше став мером Рівного 30 листопада 2008 року і відтоді тричі переобирався на цю посаду. Протягом останньої каденції з 2015 року Хомко дав 64 обіцянки (включаючи програмні передвиборчі), з яких виконав 29 (45%), провалив – 24 (38%) і ще 11 має реалізувати.

Виконав мер обіцянку зберегти пільговий проїзд у комунальному транспорті міста, незважаючи на відсутність субвенції, яка раніше надходила з держбюджету.

Як повідомили «Слово і діло» в управлінні транспорту і зв'язку Рівненської міської ради, від 23 травня 2016 року в місті збережено пільгові перевезення в міському транспорті. Перевезення пільговиків у тролейбусах здійснюється за рахунок коштів міського бюджету, а в приватному (автобуси) за рахунок господарської діяльності перевізників.

Гірше в Хомка йдуть справи із будівництвом, зокрема навчальних закладів. Хомко провалив обіцянку відкрити дитячий садок на вул. Коновальця у 2019 році. Спочатку два роки складнощі із відкриттям садочка були, за словами мера, через те, що заклад не передавав на баланс міста університет. Через це неможливо було подавати заявку на фінансування з Державного фонду регіонального розвитку.

Навесні 2019 року проєкт нового садочку був готовий та пройшов експертизу. Очікувалося фінансування із держбюджету. Однак у жовтні стало відомо, що уряд скоротив видатки з Державного фонду регіонального розвитку на проєкти, де є ризики не освоєння коштів до кінця 2019 року. Серед них опинився й рівненський дитячий садок на вул. Коновальця.

У 2017 році міський голова запевнив, що за два роки добудує стадіон «Авангард». Спочатку мер скаржився, що проєкт стадіону не погоджують у Києві, потім повідомив, що на його реалізацію треба близько 60 млн грн.

Коли гроші надійшли, під час розкопок на місці колишнього палацу Любомирських, які проходять поряд зі стадіоном, місцеві археологи виявили в землі під'їзний пандус. Керівник управління культури та туризму Рівного наполягав на зміні проєкту реконструкції.

У березні 2019 року, коли теоретично стадіон вже мав би готуватися до здачі в експлуатацію, нарешті розпочалася його реконструкція – будівельники розбирали старі трибуни та демонтували бігові доріжки. За планом реконструкція має завершитися в травні 2021 року.

Не склалося в мера Рівного з обіцянкою добудувати школу «Престиж». У 2018 році будівництво корпусу школи законсервували через брак коштів.

«Спочатку — реконструкція стадіону «Авангард» та облаштування щонайменше трьох дитсадків. «Престиж» — це приватний заклад, а поряд вільна школа! Загалом на завершення будівництва триповерхового нового корпусу потрібно щонайменше 80 мільйонів гривень», – сказав Хомко.

У планах розвитку Рівного на 2019-2021 роки враховано й добудову «Престижу». За інформацією міськради у 2020 році кошти на будівництво школи не виділялися, відповідно, будівництво не почалося.

Як і обіцяв мер у 2016 році, в місті реалізовано програму з фінансування капітального ремонту ліфтів. До 2018 року, за інформацією міськради, в Рівному провели капітальний ремонт 26 ліфтів.

Серед обіцянок, які Хомко має реалізувати, можна виділити намір мера зробити експериментальне русло для очищення річки Устя. Наразі відомо про виготовлення проєктно-кошторисної документації 13 заходів з ремонту гідротехнічних споруд. Протягом 2019 року роботи не проводилися.

Також мер Рівного обіцяв збудувати турбокільце на перехресті вулиць Макарова і Дубенської, запевнив, що буде відремонтовано підземний пішохідний перехід у мікрорайоні «Ювілейний» та збирався запустити новий тролейбусний маршрут від зоопарку до вулиці Олени Теліги.

Нагадаємо, «Слово і діло» проаналізувало, як виконують свої обіцянки мер Києва Віталій Кличко, мер Львова Андрій Садовий, мер Харкова Геннадій Кернес, мер Дніпра Борис Філатов,мер Одеси Труханов, мер Вінниці Сергей Моргунов, мер Івано-Франківська Руслан Марцінків, мер Житомира Сергій Сухомлин, мер Ужгорода Богдан Андріїв, мер Чернігова Владислав Атрошенко, мер Запоріжжя Володимир Буряк.

Також ми розповідали про основних претендентів на посаду мерів Києва, Харкова, Дніпра, Львова, Одеси, Вінниці, Івано-Франківська, Житомира, Ужгорода, Чернігова, Запоріжжя.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: