Місцеві вибори близько: як виконує обіцянки мер Львова Андрій Садовий

Читать на русском

25 жовтня 2020 року українці будуть обирати місцеву владу, зокрема й нових мерів. «Слово і діло» вже розбиралось, які основні претенденти вже заявили про свої амбіції балотуватися на посаду Львівського міського голови або проявляють політичну активність у цьому напрямі. Також пропонуємо подивитись, як виконує обіцянки чинний мер Львова Андрій Садовий протягом останньої каденції.

Андрій Садовий очолює Львів з 2006 року і навіть обіцяв, що більше не буде балотуватися, а дасть дорогу молодим. Однак, судячи з його останніх політичних заяв та електоральних симпатій львів’ян, ця обіцянка має всі шанси бути проваленою.

Розглянемо, як чинний мер Львова виконував обіцянки під час нинішньої каденції. Садовий обійняв посаду в жовтні 2015 року і протягом майже п’яти років встиг дати 199 обіцянок. За цей час він виконав 59 обіцянок (30%), провалив – 29 (14%) та ще мав би реалізувати – 111 (56%).

Соцопитування вказують на те, що чинного мера знову готові підтримати на місцевих виборах 38,1% львів’ян, що брали участь у дослідженні та готові голосувати.

Вибори мера Львова: основні кандидати на пост міського головиАндрій Садовий має найбільшу електоральну підтримку львів’ян, але до другого туру ситуація може кардинально змінитися. Хто складе конкуренцію чинному меру?

Понад чверть опитаних вважає успіхами мера підвищення якості доріг, тротуарів та прибудинкових територій у місті, а також високо оцінюють його досягнення в розвитку туризму та оновленні парків і скверів. Подобається львів’янам і те, що при Садовому оновлюється вуличне освітлення та громадський транспорт.

Третина опитаних хоче покращення роботи медичних закладів та житлово-комунальних установ, а також вирішення проблеми збору та утилізації сміття, яка завжди була ахіллесовою п’ятою Садового.

Власне, після трагедії на Грибовицькому сміттєзвалищі в травні 2016 року, коли під час гасіння масштабної пожежі на полігоні загинуло троє людей, почалися великі проблеми як у самого мера, так і в мешканців Львова. Львівське сміття намагалися вивозити на сміттєві полігони у всій країні, але ніхто не хотів його приймати. Водночас збудувати власний новий полігон у регіоні не дозволяли місцеві громади.

Відтак, Садовий дав чимало обіцянок саме щодо вирішення проблеми перероблення сміття. Ще в червні 2016 року він пообіцяв, що за три роки побудує в місті комплекс з перероблення сміття, але не зміг реалізувати задумане, бо, власне, стільки часу знадобилося для того, щоб визначитися, де цей комплекс буде зведений.

Станом на квітень 2019 року вдалося вирішити, що комплекс розташують на вулиці Пластовій у Львові. Міськрада отримала висновок Мінекології про безпечність майбутнього комплексу. Проте проєкт відправили на доопрацювання через необхідність розташувати додаткові очисні споруди. Потім проєкт має пройти державну експертизу.

Одразу після трагедії Садовий обіцяв рекультивувати Грибовицьке сміттєзвалище, але його нинішня каденція вже добігає кінця, а звалище тільки підготували до комплексної рекультивації, яка триватиме 5 років. З того, що вже зроблено: визначили головного підрядника з дегазації, постачальника обладнання очистки фільтратів, збудували 2 дамби, осушили озеро фільтрату, прибрали сміття з місця зсуву у 2016 році.

Занурившись у проблему перероблення сміття як ніхто з мерів, Садовий два роки тому пообіцяв, що коли у Львові побудують сміттєпереробний завод, місто прийматиме побутові відходи з інших міст України.

«Ми домовились з Європейським банком, вони дали нам 35 млн, і ми цьогоріч починаємо будувати завод. Це буде один з перших заводів Україні з переробки відходів. Якщо треба, будемо приймати відходи з інших міст до себе, тому що нам допомагали, і ми будемо допомагати», – заявив він.

Що дійсно вдалося Садовому та пішло йому в іміджевий залік, це виконання обіцянки протягом 4 років виділити 100-тисячну компенсацію кожному учаснику АТО.

«Місто закладає на наступні чотири роки (2017-2020) 400 млн гривень на матеріальну допомогу учасникам АТО. Це означає виплату 100 тисяч гривень кожному бійцеві. Ми гарантуємо ці кошти в місцевому бюджеті, але сподіваємося, що держава прийме свою програму на національному рівні та долучиться фінансово», – заявив Садовий у жовтні 2016 року, додавши, що на допомогу можуть розраховувати справжні учасники бойових дій, а не «кількаденні візитери» до АТО.

Перші 100 осіб отримали зазначені виплати в грудні 2016 року. У 2017 році таку допомогу отримали тисяча бійців ЗСУ і ще тисяча – наступного року. Виплати за програмою тривають.

Виконав Садовий і свою передвиборчу обіцянку з програми «Львів 2020», що протягом п’яти років створить 30 тис. робочих місць. У липні 2020 року Львівська міська рада повідомила, що в попередні 5 років було створено 64 тис. 981 робочих місць за даними Державної податкової служби у Львівській області.

Гірше пішли справи в мера зі створенням велодоріжок. Садовий обіцяв до 2020 року зробити 260 кілометрів велодоріжок, а встиг побудувати 100. Станом на 23 грудня 2019 року у Львові будували велодоріжки на вулицях Любінській, Сихівській, Княгині Ольги та проспекті Чорновола.

Провалив Садовий обіцянку протягом 2019 року придбати для міста 100 низькопідлогових сучасних автобусів. Влітку міська рада повідомила, що погодила отримання 12 млн євро кредиту від Європейського інвестиційного банку для закупівлі транспорту, але щось пішло не так, і відповідний тендер на закупівлю так і не провели, і він змістився на 2020 рік.

У Львові вперше в Україні знесли багатоповерховий будинок, який звели, підробивши дозвільну документацію. Судова тяганина з приводу 7-поверхового будинку на вулиці Личаківській тривала з 2014 року і зрештою суд постановив демонтувати незаконну споруду, яка на той час вже була зведена.

На початку 2018 року мер Львова заявив, що будинок на Личаківській знесуть, але це буде робитися легітимно, тому на це потрібен час. Через рік з міського бюджету виділили 2 млн 890 тис. грн на знесення незаконної забудови і вже в квітні вона була демонтована.

На перспективу Садовий пообіцяв повернути вкрадене майно громади міста. Два роки тому з’ясувалося, що рейдери, скориставшись відсутністю реєстру комунального майна, привласнили 24 об’єкти комунального майна.

До початку 2020 року громаді повернуто вкрадені нежитлові приміщення на площі Ринок, 42, вартість яких понад 7 млн грн. Львівська прокуратура висунула судовий позов в інтересах держави про витребування нежитлових приміщень у центрі Львова площею 147,8 кв. м. Касаційний суд скасував неправомірне попереднє рішення районного суду, що дозволило повернути майно в розпорядження міської громади. Вказані приміщення знаходяться в межах історичного ареалу та взяті під охорону ЮНЕСКО.

Раніше «Слово і діло» писало, як виконує обіцянки мер Києва Віталій Кличко.

Також ми розбирались, як змінити виборчу адресу та які для цього потрібні документи.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: