Місцеві вибори близько: як виконує обіцянки мер Одеси Труханов

Читать на русском

25 жовтня 2020 року українці обиратимуть місцеву владу, в тому числі і нових мерів. «Слово і діло» розбиралося, хто вже заявив про свої амбіції балотуватися на посаду міського голови Одеси або проявив політичну активність в цьому напрямі. Також пропонуємо подивитися, як виконує обіцянки чинний мер Одеси Геннадій Труханов.

Геннадій Труханов обіймає посаду мера Одеси з травня 2014 року, на місцевих виборах-2015 його переобрали. За час останньої каденції він дав 67 обіцянок: виконав – 18 (27%), провалив – 7 (10%), у процесі виконання залишається 42.

Труханов виконав програмну обіцянку реалізувати проєкт будівництва сучасного аеропорту в Одесі. Новий термінал аеропорту прийняв перших пасажирів у квітні 2017 року. Також мер реалізував обіцяну програму «Морський фасад Одеси» (благоустрій набережних і пляжів міста). У місті відреставрували Потьомкінські сходи, Стамбульський парк і відкрили Грецький парк, який і став фінальним етапом реалізації проєкту. Виконана обіцянка здати в експлуатацію нову дитячу поліклініку. Її відкрили наприкінці 2017 року на вулиці Академіка Філатова. На будівництво витратили майже 24 млн грн.

Крім того, Труханов, як і обіцяв, впровадив у місті нові системи очищення питної води. У міськраді «Слово і діло» повідомили, що на всіх водопровідних насосних станціях Одеси знезараження води переведено на нову безпечну технологію. Для цього ТОВ «Інфокс» (підприємство, що забезпечує водопостачання і водовідведення міста) інвестувало понад 5 млн грн у німецьке і австрійське обладнання та якісні реагенти.

Але не всі обіцянки даються Труханову так легко. Наприклад, мер не зміг ліквідувати стихійну забудову узбережжя Одеси. У місті неодноразово виникали скандали з цього приводу. У серпні 2016-го поліція почала розслідування незаконного будівництва ЖК «Граф» у районі Відради. У вересні 2018-го активісти намагалися зупинити забудову на набережній Ланжерон. У минулому році в місті протестували проти масового будівництва багатоповерхівок у приморській зоні.

Труханов провалив обіцянку відновити дитячий садок у провулку Каркашадзе, 4. Будинок садка вже багато років як було зруйновано, його хотіли реконструювати та відкрити новий дитячий садок. Одеська міськрада у 2017 році ухвалила рішення про реконструкцію аварійного будинку, але реальних кроків після цього не було, гроші на реконструкцію теж не виділяли. 7 липня цього року реконструкція дитячого садка, нарешті, почалася. Тільки це робить не влада міста, а громадська організація.

У 2017 році після пожежі в дитячому таборі «Вікторія», внаслідок якої загинули троє дітей, Труханов пообіцяв, що всі винні понесуть відповідальність. Суд відсторонив від посади директора табору, засудив до умовного термін виховательку. У минулому році група міжнародних експертів провела комплексну незалежну пожежно-технічну і будівельну експертизу табору. Експерти вказали на значну кількість порушень у будівництві будівель. При цьому всі посадові особи Одеської міськради, яких після пожежі усунули, повернулися на роботу. У слідства немає претензій ані до тих, хто реконструював «Вікторію», ані до тих, хто приймав заклад в експлуатацію. Отже, обіцянка не виконана.

Як у будь-якого мера, у Труханова є обіцянка вирішити проблему міського звалища і впровадити переробку сміття. У жовтні минулого року на єдиному звалищі Одеси почалося будівництво станції дегазації. Будівництво передбачає створення комплексу із сортування та переробки сміття. Обіцянка ще в процесі виконання.

Цілком можливо, що одеський мер провалить обіцянку реалізувати проєкт будівництва дамби Хаджибейського лиману. За час каденції Труханова дамбу багато разів ремонтували, але вона все одно продовжує руйнуватися. А нову дамбу – не побудували.

Нагадаємо, «Слово і діло» проаналізувало, як виконують свої обіцянки мер Києва Віталій Кличко, мер Львова Андрій Садовий, мер Харкова Геннадій Кернес, мер Дніпра Борис Філатов.

Також ми розповідали про основних претендентів на посаду мерів Києва, Харкова, Дніпра і Львова.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: