Вибори мера Миколаєва: основні кандидати на пост міського голови

Читать на русском
У Миколаєві основна боротьба за пост міського голови точитиметься між чинним мером Олександром Сєнкевичем, представником ОПЗЖ Артемом Ільюком та Тетяною Домбровською від Слуги народу.
Слово і діло

25 жовтня в Україні відбудуться місцеві вибори, де українці, зокрема, обиратимуть мерів міст. Передвиборча кампанія стартувала 5 вересня, а офіційно реєструвати кандидатів на місцеві вибори будуть з 15 до 24 вересня. Неофіційно ж передвиборча кампанія вже давно почалася в багатьох великих містах України. «Слово і діло» пропонує подивитися, хто вже заявив, що піде на вибори мера в обласних центрах або включився в передвиборчі перегони. Сьогодні розглядаємо можливих претендентів на крісло мера Миколаєва.

Чинний мер Миколаєва Олександр Сєнкевич переміг на виборах 2015 року практично з ефектом «нових облич», навіть усупереч тому, що йшов на вибори від «Самопомочі», яка не мала великої підтримки в місті.

Щоправда, у грудні 2018 року Сєнкевич вийшов із «Самопомочі», а в червні 2020-го приєднався до так званої партії мерів «Пропозиція», до якої також входять мер Дніпра Борис Філатов, мер Кропивницького Андрій Райкович, мер Житомира Сергій Сухомлин, мер Каховки Андрій Дяченко та мер Чернівців Олексій Каспрук.

Філатов заявив, що політсила – це партія територіальних громад: «Ми не партія мерів, не партія присутніх тут начальників», а Сєнкевич додав, що «Пропозиція» хоче об'єднати навколо себе професіоналів.

Місцеві вибори: як захистити свої виборчі праваДля чого і кому треба перевіряти себе у виборчому списку, як це зробити та коли слід звертатися до суду, щоб захистити виборчі права.

«Ми хотіли б, щоб до нас приєднувалися не тільки міські голови чи депутати Верховної ради, а й лідери громадської думки», – сказав він.

Поки Сєнкевич не заявив офіційно, що буде балотуватися на другий термін. До того ж рейтинги чинного мера не такі міцні, як у більшості його колег з обласних центрів, тож конкуренти матимуть шанси обійти Сєнкевича на виборах.

Від партії «Слуга народу» на вибори мера піде Тетяна Домбровська, про яку глава політсили Олександр Корнієнко зробив сексистські висловлювання, а потім був змушений вибачатися.

Заяву про висунення в мери Домбровська опублікувала в YouTube.

«Я, як і кожен миколаївець, щодня бачу проблеми рідного міста: розбиті дороги, зграї безпритульних собак, недоглянуті фасади, реклама наркотиків і багато іншого. Так само, як і вам, мені хочеться якісних змін. Тому було ухвалено непросте рішення - стати першою жінкою-мером міста Миколаєва. У мене є сильна команда, план дій і ми сповнені рішучості зробити Миколаїв краще, чистіше й безпечніше», – сказала вона.

Сєнкевич, у свою чергу, заявив, що раніше запрошував Домбровську до себе в команду, але вона пішла своїм шляхом.

Ще одним можливим кандидатом на посаду міського голови Миколаєва може стати нардеп двох останніх скликань Артем Ільюк, який на початку вересня очолив міську організацію ОПЗЖ. Оскільки в Миколаєві висока підтримка ОПЗЖ, то Ільюк може обійти Сєнкевича.

Серед іншої політичної реклами в Миколаєві також розвісили борди, де фігурує син одного з колишніх мерів міста Владислав Чайка з гаслом: «Зробимо Миколаїв великим знову».

Як виконує обіцянки мер Миколаїва Олександр Сєнкевич, дивіться на інфографіці.

Нагадаємо, «Слово і діло» проаналізувало, як виконують свої обіцянки мер Києва Віталій Кличко, мер Львова Андрій Садовий, мер Харкова Геннадій Кернес, мер Дніпра Борис Філатов, мер Одеси Геннадій Труханов, мер Вінниці Сергій Моргунов, мер Івано-Франківська Руслан Марцінків, мер Житомира Сергій Сухомлин, мер Ужгорода Богдан Андріїв, мер Чернігова Владислав Атрошенко, мер Запоріжжя Володимир Буряк, мер Рівного Володимир Хомко, мер Сум Олександр Лисенко, мер Черкас Анатолій Бондаренко, мер Кропивницького Андрій Райкович, мер Хмельницького Олександр Симчишин.

Також ми розповідали про основних претендентів на посаду мерів Києва, Харкова, Дніпра, Львова, Одеси, Вінниці, Івано-Франківська, Житомира, Ужгорода, Чернігова, Запоріжжя, Рівного, Сум, Черкас, Кропивницького, Хмельницького.

Ірина Рибінська, спеціально для «Слово і діло»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: