Місцеві вибори близько: як виконує обіцянки мер Сум Олександр Лисенко

Читать на русском

25 жовтня 2020 року українці обиратимуть місцеву владу, в тому числі й нових мерів. «Слово і діло» розбиралося, хто вже заявив про свої амбіції балотуватися на посаду міського голови Сум або проявив політичну активність у цьому напрямі. Також пропонуємо подивитися, як виконує обіцянки мер Сум.

Олександр Лисенко двічі вигравав вибори мера. Протягом останньої каденції з 15 листопада 2015 року він дав 93 обіцянки, включно з передвиборчими програмними. Лисенко виконав 35 обіцянок або 38%, провалив – 9 (10%) та ще 49 має реалізувати (52%).

Мер виконав обіцянку завершити розробку Стратегії розвитку міста Суми до кінця 2019 року. У грудні міська громада погодила розроблену Стратегію розвитку міста Суми до 2030 року. Стратегією визначено чотири основні напрями: доступність у рамках інклюзії, інформації, ментальності та транспортних сполучень; місто для людей – тобто фінансове забезпечення якісних умов проживання мешканців міста; конкурентоспроможна економіка та ефективне управління на основі світових тенденцій.

Лисенко провалив обіцянку придбати до кінця 2019 року щонайменше 4 нових автобуси. Станом на 8 січня 2020 року, відповідно до даних порталу публічних закупівель «Prozorro», КП «Електроавтотранс» не закуповувало автобуси від моменту фіксування обіцянки і до кінця 2019 року.

Виконав мер свою передвиборчу обіцянку забезпечити щорічне надання фіксованої підтримки кожній школі у розмірі 150 тис. грн. У період з 2016 до 2019 роки місцевою владою надавалася фінансова підтримка школам із міського бюджету. Зокрема, у 2016 році було надано на капітальні видатки 150 тис. грн, у 2017 році – 150 тис. грн, у 2018 році – 200 тис. грн, у 2019 році – 200 тис. грн.

У жовтні 2019 року міський голова Сум пообіцяв, що в квітні 2020 року відкриється інклюзивно-ресурсний центр №1.

«Дана установа потрібна, а тому це не може бути довгобудом: запланували зробити за рік, значить маємо виконати – у квітні наступного року інклюзивно-ресурсний центр №1 повинен запрацювати на повну», – запевнив мер.

26 серпня 2020 року Сумська міська рада повідомила, що роботи з будівництва центру не завершено. Протягом 2019 року на будівництво було освоєно 2,2 млн гривень, але роботи не закінчили через відсутність фінансування.

Впорався мер із обіцянкою завершити роботи з ремонту та облаштування вулиці Володимирської до кінця 2019 року. Про те, що роботи були виконані вчасно, нам повідомили у міськраді.

Провалив Лисенко свою програмну передвиборчу обіцянку запровадити програму ранньої професійної орієнтації молоді, особливо у сфері малого бізнесу та інформаційних технологій. Станом на 3 жовтня 2019 року виконавчий комітет Сумської міськради у відповіді на наш інформаційний запит зазначив, що не має інформації щодо впровадження згаданої програми.

Раніше міськрада повідомила, що впроваджувалась програма ранньої професійної орієнтації молоді в ІТ-сфері, що була ухвалена ще в лютому 2015 року. Про запровадження нових програм не повідомлялось.

Більше половини обіцянок Лисенко мав би реалізувати. Серед них намір повністю завершити ремонт Центральної міської лікарні у 2020 році.

«Усі відділення будуть відремонтовані. Жодного невідремонтованого не залишиться», – запевнив мер.

«Слово і діло» направило запит для доступу до публічної інформації за зазначеним питанням.

Під загрозою зриву обіцянка мера, що у 2020 році місто отримає 11 тролейбусів.

«Ми можемо вже виходити на торги, в наступному році ми готуємо тендерну документацію. І я думаю, що тендер відбудеться вже в квітні місяці. І потім буде постачання. Постачання планується на жовтень-листопад, це буде половина - 11 тролейбусів у наступному році. Потім у першу-другу половину 2021 року також буде друга половина - 11 тролейбусів», – запевнив він наприкінці минулого року.

15 червня 2020 року міський голова повідомив, що планується отримати 10 тролейбусів, а у 2021 році – лише 9 тролейбусів.

Також, як і більшість мерів обласних центрів, Лисенко мав намір побудувати сміттєпереробний завод. У грудні 2019 року він повідомив, що планувалось спільно з чеськими інвесторами задокументувати наміри про будівництво заводу. Відтоді тема будівництва заводу не з’являлася в публічному просторі.

Нагадаємо, «Слово і діло» проаналізувало, як виконують свої обіцянки мер Києва Віталій Кличко, мер Львова Андрій Садовий, мер Харкова Геннадій Кернес, мер Дніпра Борис Філатов, мер Одеси Геннадій Труханов, мер Вінниці Сергій Моргунов, мер Івано-Франківська Руслан Марцінків, мер Житомира Сергій Сухомлин, мер Ужгорода Богдан Андріїв, мер Чернігова Владислав Атрошенко, мер Запоріжжя Володимир Буряк, мер Рівного Володимир Хомко.

Також ми розповідали про основних претендентів на посаду мерів Києва, Харкова, Дніпра, Львова, Одеси, Вінниці, Івано-Франківська, Житомира, Ужгорода, Чернігова, Запоріжжя, Рівного.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: