Вибори мера Харкова: основні кандидати на пост міського голови

Читать на русском
У Харкові знайти достойного та сильного конкурента Геннадію Кернесу не просто. Основна боротьба розгорнеться не стільки за крісло мера, скільки за мандати в міській та обласній радах.
Слово і діло

25 жовтня 2020 року в Україні відбудуться місцеві вибори, де українці, зокрема, будуть обирати мерів міст. Передвиборча кампанія стартує 5 вересня, а офіційно реєструвати кандидатів на місцеві вибори будуть з 15 до 24 вересня. Неофіційно ж передвиборча кампанія вже давно стартувала в багатьох великих містах України. «Слово і діло» пропонує подивитися, хто вже заявив, що піде на вибори мера в обласних центрах або включився у передвиборчі перегони. Сьогодні розглядаємо можливих претендентів на крісло мера Харкова.

Мер Харкова Геннадій Кернес заявив журналістам, що піде на вибори міського голови з власною партією. Про це він розповів в інтерв'ю «Українській правді».

«Ми підемо на вибори самостійно, нашим «Блоком Кернеса – успішний Харків». Я думаю, моя команда достатньо зробила, щоб мати успіх. Я сам теж піду на вибори», – сказав він.

Нагадаємо, що у 2015 році Кернес балотувався в мери від партії «Відродження» та переміг у другому турі, набравши 65,8% голосів, тоді як його конкурент Тарас Ситенко від «Самопомочі» здобув 12,3% голосів.

У 2010 році він балотувався від «Партії регіонів» і переміг Арсена Авакова, який тоді йшов від «Батьківщини», з мінімальним відривом – 30,09% проти 29,46%.

На виборах-2020 Авакова в якості прямого конкурента Кернесу не буде і, з одного боку, результат досить прогнозований, адже симпатії харків’ян традиційно на боці чинного мера, а з іншого – основна боротьба розгортатиметься за мандати в міській і обласній радах та створення коаліції.

У Харкові доволі сильні позиції мають «Опозиційна платформа – За життя», політичні сили, які об’єднуються довкола колишньої голови обладміністрації Юлії Світличної, та партія «Слуга народу». Власне, ці політсили й створюватимуть конкуренцію Кернесу та його команді.

Від «ОПЗЖ» на вибори піде нардеп Олександр Фельдман.

«Фракція «Опозиційна платформа - За життя» одноголосно підтримала моє висунення кандидатом на посаду Харківського міського голови на майбутніх місцевих виборах. Я вдячний фракції за підтримку. Для мене участь у виборах Харківського міського голови – велика відповідальність. Харкову потрібне повне перезавантаження», – написав Фельдман на своїй сторінці у Facebook.

Досі немає кандидата від «Слуги народу». Представники партії уникають називати будь-які прізвища, бо загальний настрій такий, що знайти гідну противагу Кернесу буде практично неможливо, але треба напружитись і завести свою команду до міськради.

Харків’янка-мажоритарниця від «Слуги народу» Марія Мезенцева розповідала виданню «KharkivToday», що під час вибору кандидата партія придивлятиметься не лише до нових обличь: «Ми будемо орієнтуватися на людей з розумінням певних сфер діяльності — житлово-комунальної, інвестиційної або правової, міжнародної. Це однозначно повинні бути професіонали своєї справи».

Почалася активність й у виборчому штабі Світличної. Днями депутат міської ради Ігор Черняк написав у Facebook, що піде на вибори як кандидат в мери Харкова в команді Світличної. Згодом депутат Харківської облради Дмитро Булах написав, що збирається балотуватися до міської ради від команди Юлії Світличної.

Обидва депутати позиціонують себе як борці з корупцією та проукраїнські налаштовані активісти, тому з’явилися думки, що завданням Черняка та Булаха буде спроба відтягнути голоси патріотично налаштованих харків’ян.

Мовчить щодо свого кандидата «Європейська солідарність». Натомість на боротьбу з Кернесом свого кандидата виставила «Демсокира» – Микиту Соловйова.

Раніше «Слово і діло» подивилось, як виконує обіцянки мер Харкова Геннадій Кернес.

Також ми розбирались, які основні кандидати збираються балотуватись на пост мера Києва та Львова.

Ірина Рибінська, спеціально для «Слово і діло»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: