Вибори мера Вінниці: основні кандидати на пост міського голови

Читать на русском
У чинного мера Вінниці Сергія Моргунова, судячи із соціології, є всі шанси обійняти посаду знову.
Слово і діло

25 жовтня в Україні відбудуться місцеві вибори, де українці, зокрема, обиратимуть мерів міст. Передвиборча кампанія стартує 5 вересня, а офіційно реєструвати кандидатів на місцеві вибори будуть з 15 до 24 вересня. Неофіційно ж передвиборча кампанія вже давно почалася в багатьох великих містах України. «Слово і діло» пропонує подивитися, хто вже заявив, що піде на вибори мера в обласних центрах або включився в передвиборчі перегони. Сьогодні розглядаємо можливих претендентів на крісло мера Вінниці.

Мер Сергій Моргунов з лютого 2014 року керував містом у статусі виконувача обов'язків. У листопаді 2015-го його обрали вже на місцевих виборах (від «Вінницької європейської стратегії»). У першому турі Моргунов отримав 48,2% голосів, його опонентка Людмила Щербаківська – 13,58%. У другому турі голоси за нього віддали 63,92% вінницьких виборців.

Прямо про свій намір йти на другий термін Моргунов не говорив, але судячи з того, що він дає обіцянки на 2021 рік, таке бажання в нього є. Та й цифри соціологів говорять про можливий успіх. Наприклад, за даними опитування «Соціоінформ» (13-18 червня), якби вибори проходили зараз, за Моргунова готові віддати голоси 54,2% опитаних. За Сергія Кудлаєнка проголосували б тільки 2,6%, за Володимира Продивуса – 2,3%.

Володимир Гройсман, хоча і досить давно був мером Вінниці (2006-2014 рр.), має хороші позиції в місті. Опитування показало, що його партію – «Українська стратегія» – на виборах до місцевих рад готові підтримати 25,2% виборців, а на виборах до міськради – 40,3%. Крім того, у нього високий рівень довіри в регіоні: в області йому довіряють 59% опитаних, у Вінниці – 68%. Утім, колишній прем'єр-міністр навряд чи буде балотуватися в мери рідного міста: він ще досить молодий, щоб після центральної влади повернутися до місцевої.

Місцеві ЗМІ пишуть, що кандидатом в мери від «Слуги народу» може бути чинний голова Вінницької обладміністрації Сергій Борзов. У принципі, це буде недивно, зважаючи на те, як швидко президент змінює кадри в областях.

Також серед потенційних кандидатів називають колишнього народного депутата Сергія Кудлаєнка. На минулих парламентських виборах він намагався пройти до Ради по мажоритарному округу у Вінниці, але посів друге місце. На початку року Кудлаєнко був призначений директором міжнародного аеропорту «Одеса».

Колишній депутат міськради Вінниці Сергій Кармаліта місяць тому заявив, що збирається повернутися в політику. «Чи піду я в мери або в депутати – не скажу. Однозначно я буду займатися політикою. Остаточно вирішив», – заявив він. Поки інтрига з ним зберігається.

Нагадаємо, «Слово і діло» писало про основних кандидатів на пост мера Києва, Львова, Дніпра, Харкова та Одеси.

Також ми проаналізували, як свої обіцянки виконують Віталій Кличко, Андрій Садовий, Геннадій Кернес, Борис Філатов і Геннадій Труханов.

Олександра Худякова, спеціально для «Слово і діло»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: